Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Geluidsisolatie

Geluidsisolatie

Geluidsisolatie is nodig als u last heeft van de buren of ergens stil wilt werken zonder dat u geluid uit andere ruimtes hoort. Hiermee voorkomt u dat geluid door wordt gegeven door trillingen, contactgeluid en luchtgeluid. Daarnaast verbetert u de akoestiek in de ruimte. 

Welke soort geluidsisolatie u nodig heeft is afhankelijk van uw situatie. Bedenk altijd goed waarom u de isolatie nodig heeft. Is het om geluid uit andere ruimtes te verminderen of juist het geluid dat u zelf produceert? Gaat het om een tussenwand of is het om geluid van de buren te stoppen? In het laatste geval is het verstandig om u af te vragen waar het geluid vandaan komt. Van de bovenburen, onderburen of de buren die naast u wonen?

ROCKWOOL-Ceiling-Install

Waar heeft u geluidsisolatie voor nodig?

 • Geluid van bovenburen (Geluidsisolatie plafond)
 • Geluidsisolatie van een muur  
 • Geluid van onderburen (Geluidsisolatie vloer)
 • Geluid van buiten 
 • Akoestiek verbeteren

Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor geluidsisolatie?

Hier leest u wanneer en welke soorten isolatiemateriaal geschikt zijn voor het isoleren tegen geluid. Het meest verkochte isolatiemateriaal voor geluidsisolatie is steenwol. Steenwol heeft naast geluidsisolerende eigenschappen ook goede thermische eigenschappen. 

Voor isolatie in bijvoorbeeld een muziekruimte kunt u miofoam gebruiken. Dit materiaal absorbeert geluid erg goed, beter dan eierdozen en is makkelijk te bevestigen tegen zowel een muur als plafond. U kunt ook houtvezelisolatie gebruiken. Dit is een natuurlijk isolatiemateriaal en heeft een erg goede geluidsisolerende werking. Houtvezelisolatie wordt voornamelijk gebruikt door mensen die op zoek zijn naar een duurzaam materiaal.

 • Steenwol (zeer geluidsabsorberend)
 • Miofoam (geluidsabsorberend)
 • Houtvezelisolatie (natuurlijke geluidsisolatie)
 

Maken uw buren veel geluid? Dan kunt u zich daar, op zijn zachtst gezegd, aan storen. Dat vertaalt zich later in frustratie of onbegrip en heeft soms ruzie tot gevolg. Gelukkig is er een oplossing voor geluidsoverlast. Verschillende materialen hebben namelijk een betere geluidsisolerende werking dan andere. Bijvoorbeeld poreuze materialen absorberen meer geluid (met name hoge tonen) dan niet poreuze (harde) materialen. Bij poreuze isolatiematerialen kunt u denken aan bijvoorbeeld glaswol, minerale wol of houtvezel. Steenwol heeft meer massa dan glaswol, daardoor heeft het een betere geluidsisolerende werking. Ook houtvezelisolatie heeft uitstekende geluidsisolerende eigenschappen.

Uit een praktijkexperiment van Rockwool blijkt dat de geluidshinder bij het gebruik van steenwol in dakisolatie tot wel 40% kan afnemen. Steenwol is dus effectief in het absorberen van geluid. Steenwol heeft van nature een open en poreuze structuur. Het heeft dus een geluidsisolerend effect zowel naar buiten de ruimte als binnen de ruimte (akoestiek). 

Geluidsoverlast bovenburen

Hoort u vaak voetstappen van uw bovenburen, stoelen schuiven, muziek of andere geluiden? Dan is de kans groot dat uw woning niet goed is geïsoleerd tegen geluid. Het komt met name voor in appartementen en oude woningen, maar ook in nieuwbouwwoningen komt het geregeld voor. Bij nieuwbouwwoningen zijn soms ankerloze spouwmuren geplaatst waardoor het geluid tussen de ruimtes makkelijk overgedragen wordt. 

Geluidsisolatie voorkomt dat geluid overgedragen wordt tussen de ruimtes. Om contactgeluid te voorkomen kunt u daar het beste al rekening mee houden tijdens de planning fase voorafgaand aan de bouw of verbouwing van het huis. U kunt uw woning ook achteraf isoleren.

Als het geluid van een andere ruimte komt, dan heeft u daar naast het lief vragen weinig tot geen invloed op. Dat is lastig. Het meeste ideale is om de ruimte van de buren tegen contactgeluid te isoleren. Dat is helaas niet altijd mogelijk. Daarom is een geschikt alternatief om uw eigen ruimte te isoleren.

Afhankelijk van waar het geluid komt, van onder, boven of van de zijkant kiest u wat u gaat isoleren. Komt het geluid van onderen, dan isoleert u de vloer. Komt het geluid van boven, het dak. Komt het geluid van de buren aan de zijkant dan isoleert u de muren via een voorzetwand.  

Geluidsisolatie plafond

Om geluidsoverdracht via het plafond te voorkomen plaatst u tegen het dak glaswol of steenwol. Hierdoor verlaagt u het plafond. U kiest voor een zo dik mogelijke massa die u kwijt kunt in de ruimte. Zorg ervoor dat de houten constructie losstaat van de muren, want anders komt het geluid alsnog via de muren naar beneden.

Welke dikte heb ik nodig voor geluidsisolatie van mijn plafond?

De dikte is afhankelijk van meerdere factoren:

1. De ruimte

U wilt natuurlijk zoveel mogelijk van het geluid van uw bovenburen afkomen. Simpel gezegd: hoe dikker u isoleert, hoe beter de geluidsisolatie. Maar hiervoor levert u wel een stuk hoogte in in uw ruimte. Als u 20 cm isolatie plaatst, verliest u 20 cm + afwerking + frame in uw ruimte. U zult zelf de afweging moeten maken tussen de isolatie en de ruimte.

2. De voorzetwand

Een voorzetwand kunt u altijd plaatsen in de gewenste dikte, zoals 20 cm glaswol of steenwol. Hou met het frame wel rekening met de gewenste dikte. Deze dienen uiteraard overeen te komen. Kiest u ervoor om met een metalen constructie te werken, dan bent u gebonden aan de maten van de staanders, meestal is dit tussen de 7 en 10 cm. Let er ook op dat u bij een voorzetwand wel wat ruimte verliest in de woning. 

3. De geluidsisolatie

De mate van geluidsisolatie wordt enerzijds bepaald door het materiaal en de dikte. Als de geluidsoverlast wel meevalt kunt u een dunnere laag plaatsen dan als de geluidsoverlast groter is. Bij grote geluidsoverlast kiest u voor een zo dik mogelijke steenwol isolatieplaat. 

Geluid van buren links of rechts

Herrie van de buren of naastgelegen ruimtes? Of wilt u een ruimte zoals een muziekkamer, thuisbioscoop of oefenruimte geluidsdicht maken? Plaats dan een zo dik mogelijke laag isolatie. 
 
U gebruikt hiervoor het beste een voorzetwand. De voorzetwand kunt u vullen met geluidsabsorberend isolatiemateriaal, zoals glaswol of steenwol. Steenwol is hierbij de beste geluidsisolatie omdat het veel massa heeft per m3. Vaak denkt men bij geluidsoverlast enkel aan luchtgeluid, maar ook contactgeluid is een belangrijke oorzaak van geluidsoverlast. Contactgeluid ontstaat bijvoorbeeld als u loopt op een houten constructie of bij zwaar basgeluid in muziek. De trillingen verplaatsen zich dan door het materiaal. Steenwol en glaswol zorgen ervoor dat contactgeluid en luchtgeluid wordt vermindert. 

Box-in-box constructie / kooiconstructie

Als u een muziekstudio wilt bouwen is het bouwen van een box-in-box constructie meestal de beste optie. Het is feitelijk een kooiconstructie die losstaat van de bestaande muren. Doordat het geluid ontstaat binnen de muren en de constructie geen direct contact maakt met de bestaande muren heeft u een goede geluidsisolerende constructie. 

Het grote nadeel dat kleeft aan een box-in-box constructie is dat u er ruimte voor in moet leveren. Dat geldt niet alleen voor de muren, maar ook voor het dak. U dient deze namelijk beide te isoleren. Hierbij is steenwol of miofoam een goede keuze. 

Geluidsoverlast kunt u ook voorkomen door de vloer te isoleren. U kunt hiervoor speciaal gemaakte vloerplaten gebruiken of zelf een constructie maken waarin u het isolatiemateriaal kwijt kunt. Let er wel op dat u op de constructie moet kunnen lopen, dus dat het geheel drukvast moet zijn. Wellicht dient u dan een frame te maken waarin u het isolatiemateriaal kunt plaatsen.

Geluid van onderburen

Vervelend als u last heeft van geluid van uw onderburen. Uw buren hebben u gevraagd sokken aan te trekken en wat stiller te lopen. Naast dat het gewoon niet fijn is, kunt u er ook niet altijd iets aan doen, bijvoorbeeld als er gezelschap op bezoek komt. Het kan ook zijn dat u het geluid van de onderburen zelf hoort, zoals stemmen, muziek of ander geluid. Dan is voor u de beste optie om te werken met een zwevende vloer. Een zwevende vloer is ontkoppeld van de bestaande vloer. Dat ontkoppelen vindt plaats door middel van het isolatiemateriaal, waardoor trillingen niet direct door de vloer komen.

Een contactloze vloer leggen? Hiervoor gebruikt u specialistische vloerplaten. Deze zijn zeer geschikt om contactgeluid te voorkomen en hebben ook een thermische werking.

Let er op dat u bij het plaatsen van vloerplaten geen contact maakt met muren en leidingen. Dan zal het geluid namelijk alsnog doorgegeven worden. Laat voor de zekerheid altijd minimaal 1 cm ruimte over tot de vloer. U kunt rand stokken gebruiken om dit te garanderen. 

Isoleren tegen geluid van buiten

Als u wilt isoleren tegen geluid van buiten dient u de buitenmuur te isoleren. Dat is vrijwel altijd een flinke en ingrijpende klus. De lastigheid zit hem in het feit dat u het isolatiemateriaal naadloos dient te laten aansluiten aan de bovenzijde van de woning en op de dakgoot, zodat deze waterdicht is. Hoe dikker u het isolatiemateriaal plaatst hoe beter uw geluidsisolatie. Bij geluid van buiten kunt u ook kijken naar andere oorzaken. Zijn de ramen van enkel, dubbel of driedubbelglas? Wordt de geluidsoverlast veroorzaakt door luchtgeluid, bijvoorbeeld door kieren of gaten? Als u deze gaten dichtmaakt voorkomt u vaak al een hoop geluid. 

Wilt u uw buitenmuur isoleren met PIR? Dat kan. Hou er dan wel rekening mee dat PIR zeer goede thermische eigenschappen heeft, maar minder wat betreft geluid. Als het u om geluidsisolatie gaat kunt u beter niet met PIR isoleren, maar met steenwol, glaswol of minerale wol. 

Tip van de isolatiespecialist!

Snij de glaswol of steen wol op maat terwijl het nog in de verpakking zit. Dat is een stuk gemakkelijker en sneller!

Wat kost geluidsisolatie?

Geluidsisolatie hoeft niet duur te zijn. De prijs is sterk afhankelijk van uw wensen en verschilt per klus. De prijs stijgt met de grootte van het project, met andere woorden de hoeveelheid isolatiemateriaal die u nodig heeft. Als u zo goedkoop mogelijk wilt isoleren kunt u onze voorraad b-keus isolatie bekijken. Hiermee bespaart u tot wel 70% op uw totale isolatiemateriaal kosten.

Een voorzetwand inclusief 200mm steenwol en panlatten bedraagt ongeveer tussen de 350 tot 500 euro. Als u dunner isoleert of kiest voor B-keus isolatie worden de kosten lager.

Akoestiek verbeteren

Hoe dikker u isoleert hoe beter de akoestische isolatie. Heeft u geluid van buitenaf? Dan kunt u dit oplossen met glaswol of steenwol.

 1. Miofoam isolatie heeft zowel een goede geluidsisolatie als thermische isolatie. Deze worden dan ook vaak gebruikt om professionele gebouwen, zoals kantoren, klaslokalen,  studio’s en vergaderruimtes te isoleren. 
 2. Gipsvezelplaten zijn geluidsisolerend en kunnen de akoestiek beduidend verbeteren.
 3. Steenwol is een veelgebruikt isolatiemateriaal om geluidshinder mee te voorkomen. De geluidsisolerende, ofwel sonische eigenschappen bevorderen de akoestiek in de ruimte en houden geluid buiten de ruimte. 
 

Tip van de isolatiespecialist!

Als u de akoestiek in de ruimte wilt verbeteren is steenwol zeker aan te raden. Maar laten we eerlijk zijn, tegen een muur steenwol aankijken heeft nog zelden iemand mooi gevonden. Een praktische oplossing hiervoor is om de steenwol achter een frame, fotodoek of canvas te plaatsen. Hiermee heeft u de steenwol niet in het zicht, maar heeft u wel de geluidsisolerende effecten! Een canvas hangt u eenvoudig aan het plafond of tegen een dak.