Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Kale PIR platen Informatie

Kale PIR platen Informatie

Voor het isoleren van uw vloer kunt u kiezen uit vele verschillende materialen. Denk hierbij aan glaswol, PIR platen, EPS of Resol. Welk materiaal voor u het meest geschikt is, is afhankelijk van het type vloer dat u wilt isoleren en de eisen waaraan het materiaal moet voldoen. Al deze materialen bieden voordelen en nadelen, deze hebben wij hieronder voor u op een rijtje gezet.

Materiaal
Glaswol
PIR platen
EPS
Resol
Voordelen
– Relatief goedkoop
– Toepasbaar voor houten vloeren
– Goede isolatiewaarden
– Drukvast
– Relatief goedkoop
– Duurzaam
– Drukvast
– Beste isolatiewaarde
Nadelen
– Matige isolatiewaarde
– Niet drukvast
– Relatief duur
– Matige isolatiewaarde
– Relatief duur
– Minder drukvast

Bij Isodirect bieden wij een exclusief isolatiemateriaal aan voor uw beton vloer genaamd kale PIR. Kale PIR isolatieplaten zijn PIR isolatieplaten zonder aluminium, glasvlies, bitumen, kraft of een andere afwerking. De platen verschillen lichtelijk in afmeting (en dikte) en zijn hierdoor minder geschikt om mee te werken in muren of daken. Het is dan vaak eenvoudiger en betrouwbaarder om met platen te werken die wel afgewerkt zijn. Daarentegen zijn kale PIR platen idéaal voor onder de betonvloer.

 

Bekijk hier ons uitgebreide assortiment PIR kaal isolatieplaten:

PIR platen worden gesneden van grote blokken PIR schuim. Bij het verzagen van deze blokken blijven regelmatig platen met een andere dikte over. Deze platen zijn voor de fabrikant niet bruikbaar, omdat ze niet passen in de ‘batch’ producten die de klant nodig heeft. Hierdoor worden ze door een machine uit het productieproces gehaald, en dat vinden wij bij Isodirect zonde. Deze platen zijn namelijk nog steeds perfect bruikbaar. De platen worden machinaal op een stapel gelegd, en door ons op dikte en lengte gesorteerd. 

Met het gebruik van kale PIR isolatie isoleert u uw vloer met de voordelen van PIR en EPS. Kale PIR heeft een hogere isolatiewaarde dan EPS zonder de relatief hoge kosten van PIR met een cachering. Naast dit prijsvoordeel is kale PIR ook duurzamer dan PIR met een cachering. Alle platen zijn namelijk overgebleven platen van de PIR blokken. 

Wat zijn de specificaties van de platen?

Bij Isodirect krijgen wij de buitenkanten van verschillende PIR blokken aangeleverd. Deze PIR blokken verschillen in afmeting en densiteit waardoor er verschillen tussen de platen kunnen zitten. De diktes van de door ons leverbare platen variëren van 1 tot 15 centimeter. De afmetingen variëren, maar zijn meestal 2500, 2800, 3000 of 3300 millimeter lang en 1200/1250 millimeter breed. Wij sorteren de platen op minimale dikte. Wanneer u platen van bijvoorbeeld 20mm dikte besteld zit de werkelijke dikte tussen de 20mm en 30mm. Om deze reden adviseren wij dan ook om de kale PIR platen enkel voor onder uw beton- of dekvloer te gebruiken.

Isodirect garandeert in ieder geval de volgende dingen:

1: Minimale dikte

2: Minimaal aantal vierkante meters

Wanneer u een order plaatst krijgt u zo veel mogelijk platen van dezelfde maat aangeleverd. Voor grote orders proberen wij hier ook rekening mee te houden, het kan echter voorkomen dat we de gevraagde hoeveelheid niet kunnen leveren in dezelfde afmeting. Is het voor u belangrijk dat alle platen uniform zijn omdat u bijvoorbeeld werkt met personeel en tijd daarom voor u kostbaar is? Kijk dan eens op onze EPS pagina. EPS is na kale PIR de goedkoopste manier om te isoleren en is in sommige gevallen een betere oplossing voor uw klus dan kale PIR. 

Hoe isoleer ik mijn betonvloer met kale PIR?

Het isoleren van uw betonvloer met kale PIR is erg eenvoudig en gebeurt op dezelfde manier als isoleren met EPS. Om deze vraag goed te beantwoorden dienen we echter eerst te kijken naar de opbouw van uw vloer en hoe u precies wilt isoleren.

Nagenoeg alle vloeren bestaan uit de volgende lagen

1. Zand – 2. Dampdichte folie – 3. Isolatie – 4. beton – 5. Isolatie – 6. Vloerverwarming – 7. Afwerkvloer

U kunt dus op twee plaatsen isolatiemateriaal bevestigen. Onder uw betonvloer of onder uw cement dekvloer. Wanneer u kale PIR gaat aanbrengen tussen de zandgrond en uw fundering dient u eerst een dampdichte folie aan te brengen. Op deze manier voorkomt u dat er vocht vanuit het zand in uw isolatiemateriaal trekt. Dit gaat namelijk ten koste van de isolatiewaarde van het materiaal. Op de kale PIR platen kan vervolgens rechtstreeks beton gestort worden.

Indien u er voor kiest om tussen het beton en de afwerkvloer te isoleren, bijvoorbeeld wanneer u gaat na isoleren bij bestaande bouw, hoeft u geen dampscherm te plaatsen. Hou er rekening mee dat het isolatiemateriaal en de afwerkvloer samen qua hoogte moeten aansluiten op de bestaande constructie van bijvoorbeeld deurposten.

Tip van de isolatiespecialist

Veelal worden meerdere lagen (van 2-3 cm platen) gestaffeld over elkaar geplaatst. Op die manier voorkomt u gelijk een koudebrug.

Wanneer kan ik het beste welk materiaal gebruiken?

Dit is afhankelijk van de eisen van uw klus. Er zijn een aantal factoren die kunnen bepalen welk materiaal voor u het beste is. Dit zijn de beschikbare ruimte, de bewerkelijkheid van het materiaal en de kosten. In onderstaande tabel vind u de drie meest gebruikte materialen voor het isoleren van uw vloer met de bijbehorende voor- en nadelen. 

Ruimte
Kosten
Bewerkelijkheid
EPS 100
+
++
+++
PIR ALU
+++
+
+++
PIR Kaal
++
+++
+

Wanneer de beschikbare ruimte geen rol speelt zoals het geval bij isoleren onder de betonvloer dan kunt u voor uw klus het beste EPS isolatie gebruiken. Heeft u een klus waarbij u beperkte ruimte heeft en is de prijs van het materiaal belangrijk? Kies dan voor kale PIR platen. 

Bekijk hier ons uitgebreide assortiment PIR kaal isolatieplaten:

Welke RD-waarde bereik ik met kale PIR?

De kale PIR platen zijn ofwel overgebleven platen van verschillende blokken of op dikte gezaagde platen van oude/test blokken. Deze blokken kunnen verschillen in densiteit en daarom kunnen de platen ook verschillen in RD waarde. De RD waardes zoals weergegeven zijn gebaseerd op de RD waardes aan de onderkant van de range. Deze RD waardes kunnen dus afwijken, zowel naar boven als onder. Bent u erg gebonden aan de RD waarde? Dan adviseren wij om 1 centimeter extra isolatie toe te voegen.  Dan weet u zeker dat u goed zit. 

Wanneer kies ik voor welke dikte?

De meest geschikte dikte isolatiemateriaal voor uw klus is afhankelijk van een aantal factoren. Zo kan het zijn dan u gebonden bent aan
een bepaalde ruimte of budget waardoor u maar een maximale hoeveelheid materiaal kunt plaatsen. Wanneer u de keuze heeft kunt u het beste isoleren volgens de minimale RC-normen van het bouwbesluit te vinden in onderstaande tabel.

Te isoleren constructie    Nieuwbouw        Renovatie

Gevel                                  Rc 4,5 m2K/W    Rc 1,3 m2K/W

Dak                                     Rc 6,0 m2K/W    Rc 2,0 m2K/W

Vloer                                   Rc 3,5 m2K/W    Rc 2,5 m2K/W

Alternatieve toepassingen kale PIR

Kale PIR is vanwege het ontbreken van een beschermlaag en het variëren van de afmetingen minder geschikt voor het gebruik in muren of daken. Bij toepassingen waar deze eigenschappen minder van belang zijn of zelfs een nadeel zijn kan kale PIR echter goed worden gebruikt! Denk hierbij aan constructies die van isolatie moeten worden voorzien maar nog afgewerkt worden met bijvoorbeeld polyester. Voorbeelden zijn:

  • Dakkappelen
  • Koelcellen
  • Zwembaden
  • (sta-)Caravans

Voor deze toepassingen is kale pir extra interessant, omdat er nagenoeg geen budgetalternatieven zijn en er gemakkelijk een besparing van 15 % kan worden gerealiseerd op de inkoop van het materiaal. Bij de vaak grotere volumes gaat het dan om een fiks bedrag, waardoor beduidend meer ruimte komt in marges. Geld dat weer ergens anders kan worden gebruikt!

Kale PIR kan ook buiten de bouw worden toegepast, in de kunst is het bijvoorbeeld ook erg populair. Isodirect kan speciaal voor de kunstmarkt blokken in diverse afmetingen leveren. Neem hiervoor eens een kijkje op onze PIR blokken pagina. Ook het 3 dimensionaal bewerken van PIR kunnen wij voor u verzorgen. Wat wij hierin precies kunnen betekenen vindt u op de pagina PIR design

Bekijk hier ons uitgebreide assortiment PIR kaal isolatieplaten: