Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Koudebrug

Een koudebrug in de isolatie is een zwakke plek in het isolatiemateriaal, waardoor de thermische werking van het isolatiemateriaal vermindert. Anders verwoord: u verliest warmte uit de ruimte. Dat is zonde, omdat u het makkelijk kunt voorkomen bij de juiste plaatsing van het isolatiemateriaal. Een koudebrug kan daarnaast ook zorgen voor condensatie, wat vervolgens het isolatiemateriaal en haar isolerende eigenschappen aantast.

Lees hier alles over:

  • Het ontstaan van een koudebrug
  • De gevolgen van een koudebrug
  • Het herkennen van een koudebrug
  • Het voorkomen en verhelpen van een koudebrug
Thermografie-FassadeAltbau-1270x833-1

Wanneer ontstaat een koudebrug?

Een koudebrug ontstaat meestal tijdens de plaatsing van het isolatiemateriaal. Niet alleen tijdens de plaatsing, ook later kan de koudebrug ontstaan door bijvoorbeeld een verzakking van het isolatiemateriaal. Bij het plaatsen van het isolatiemateriaal kan tussen het isolatiemateriaal een kier of gat ontstaan, waardoor koude of warme lucht kan ontsnappen. Ook kan er een koudebrug ontstaan als kieren en naden niet goed zijn afgewerkt. Dat komt vaak voor bij muur- en vloerisolatie. Of als de naden en kieren bij ramen, deuren en kozijnen niet voldoende zijn afgewerkt. Een andere mogelijkheid is vervuiling op de plek waar isolatiemateriaal moet zitten. Een stuk specie, hout of ander puin kan het isolatiemateriaal onderbreken, waardoor niet alle plekken zijn gevuld met isolatiemateriaal. Dit komt vaak voor bij spouwmuurisolatie. Het is dus belangrijk om bij het plaatsen van het isolatiemateriaal rekening te houden met de afsluiting, een goede afdichting van alle kieren en naden en om te werken met een schoon oppervlak.

Wat zijn de gevolgen van een koudebrug?

Een koudebrug zorgt ervoor dat u plaatselijk warmte verliest in de ruimte. De warme lucht vindt zijn weg naar buiten door een thermisch ‘lek’. Hierdoor moet u extra stoken, wat onnodig extra kosten op de energierekening met zich meebrengt. 

Niet alleen het verlies van warmte is een probleem. Er kan ook condensatie ontstaan, ofwel vocht. De condensatie ontstaat als de warme lucht van binnen in contact komt met de koude lucht van buiten. Het vocht dat ontstaat door de condensatie kan dan in het isolatiemateriaal trekken, waardoor er vervelende schimmelplekken kunnen ontstaan en de isolerende werking van het isolatiemateriaal flink afneemt.

Hoe herken je een koudebrug?

Een koudebrug is eenvoudig te herkennen. Een handige truc hierbij is om uw hand op verschillende plekken op het isolatiemateriaal te leggen. Voelt u verschil tussen de temperatuur op bepaalde punten? Dan is er sprake van een koudebrug. 

Hoe zit het bij hout? Bij het isoleren van een houten constructie, zoals bijvoorbeeld een schuin dak isoleren van binnenuit, zitten er vaak balken tussen het isolatiemateriaal. Deze balken, of houten constructie, vormen een koudebrug. Hout is echter een relatief goede isolator, dat wil zeggen dat het warmte slecht geleidt. Daarom is het vaak niet erg dat het isolatiemateriaal wordt onderbroken door een houten balk. Als u uw houten constructie van buitenaf isoleert heeft u minder kans op een koudebrug. Dat komt omdat het geplaatste isolatiemateriaal direct tegen elkaar geplaatst wordt, zonder tussenkomst van houten balken. Dit is echter een duurdere klus, omdat eerst de dakbedekking verwijdert dient te worden en vervolgens weer teruggelegd. Het is vaak ook iets dat wordt gedaan door specialisten.

Al lange tijd last van een koudebrug? Dan is de kans aanwezig dat het isolatiemateriaal aangetast is. Dit is gemakkelijk te herkennen door de vochtplekken in de muur. Vochtplekken hebben uiteindelijk schimmel tot gevolg, wat niet alleen schadelijk is voor het isolatiemateriaal, maar ook voor uw gezondheid.

Kunt u moeilijk bij het isolatiemateriaal komen? Dan kunt u ook gebruik maken van een thermische camera. Met een hittegevoelige camera ziet u door middel van een aantal kleuren op het scherm het warmteverlies. 

Voorkomen en oplossen van een koudebrug

U voorkomt een koudebrug door bij de plaatsing goed te controleren of de isolatie goed aansluit op elkaar. Om de isolatie naadloos af te sluiten kunt u het beste gebruik maken van tape, zoals onze aluminium tape. Hiermee voorkomt u dat lucht door de kieren en naden komt. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van isolatieplaten met tand en groef systeem of sponning. Hierdoor sluiten de isolatieplaten naadloos op elkaar aan. Ook dan dient u gebruik te maken van tape. 

Koudebruggen kunt u ook al zien in de ontwerpfase, waarin de plannen voor uw constructie gemaakt worden. Er goed rekening mee houden dat u in uw constructie geen koudebrug wilt hebben is daarbij van groot belang, omdat oplossen vaak veel tijd en geld kost.

Soms bestaat een koudebrug al langer of heeft u het niet kunnen voorkomen. Er zijn dan verschillende oplossingen. Zoek eerst de plek of plekken waar de koudebrug zich voordoet. Kunt u de betreffende plek gemakkelijk vinden? Plaats dan extra isolatiemateriaal of extra tape. Vaak is het echter zo dat u de exacte locatie van de koudebrug niet of lastig kunt vinden of dat het moeilijk te bereiken is. Bij gevels wordt dan vaak geadviseerd om aan de buitenkant een isolatielaag te plaatsen. Een dure klus die eigenlijk pas gedaan wordt bij een grote renovatie.

Kortom, voorkomen is beter dan genezen. Dat is ook zeker waar bij een koudebrug. Heeft u hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op!