Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Metal stud stappenplan

Metal stud stappenplan

Een metal stud is een gemakkelijk systeem om snel een strakke wand te plaatsen. Het metal stud systeem kent verschillende componenten, namelijk een C-profiel (staander) en een U-profiel (ligger). De staander en ligger zijn van metaal gemaakt, waardoor het stevig is en geen verbuigingen heeft zoals bijvoorbeeld bij hout. De profielen zijn speciaal gemaakt om op elkaar aan te sluiten en zijn licht van gewicht. Een metal stud systeem is daardoor erg gebruiksvriendelijk. Het is wel goed om te weten dat een metal stud systeem niet geschikt is voor een dragende constructie.   

steel-stud-wall-system-image

Welke gereedschappen heb ik nodig voor een Metal stud systeem?

  • Accuschroefboormachine
  • Boren bitset 
  • Schroefkop voor gipsplaten
  • Timmermanspotlood
  • Rolmaat
  • Stalen liniaal
  • Waterpas
  • Stanleymes
  • Schuurpapier 
  • Metselkoord

Metal stud: snel en gemakkelijk een strakke wand

Stap 1

Kijk eerst goed naar uw huidige situatie. U wilt dat de vloer recht is. U controleert dit door de metal stud horizontaal langs de wand te leggen. loopt de lat niet gelijk met de vloer, dan is uw vloer niet recht. Plaats vervolgens de metal stud verticaal tegen de muur om te kijken of de wand recht is.

Stap 2

Markeer de gewenste lengte op de ligger af en knip deze vervolgens op maat met een blikschaar. Vervolgens plakt u de afdichtingsband op de achterkant van de metal stud. De afdichtingsband zorgt voor een goede geluidsisolatie en zorgt voor een luchtdichte afwerking.

Stap 3

Neem uw afdichtingsband en plak deze tegen de onderkant van de ligger. Schroef de ligger vervolgens vast tegen de vloer. Bij een houten vloer, gebruikt u hiervoor snelbouwschroeven. Bij een betonvloer gebruikt u slagpluggen. Voordat u de ligger tegen de vloer schroeft dient u zeker te weten dat deze goed ligt. De ligger dient parallel te liggen aan de muur.

Stap 4

Meet de lengte van de staanders. Dat doet u door het verschil te meten tussen de vloer en het plafond. Hou er rekening mee dat de staanders 1 cm korter moeten zijn, omdat u de staander tussen de liggers plaatst. Markeer de lengte en knip deze met een blikschaar af. 

Stap 5

Zorg ervoor dat uw staander rechtop staat met een waterpas. Teken op het plafond langs de ligger een lijn om de 60 centimeter voor de volledige breedte van de muur. Daarna verbindt u de lijnen met elkaar.

Stap 6

Nu kunt u de ligger met afdichtingsband tegen het plafond plaatsen op de lijnen die u hiervoor eerder heeft gezet. De lijnen helpen u met het recht plaatsen van de ligger. Schroef nu de metal stud vast.

Stap 7

Maak nu de overige verticale staanders op maat. De staanders dienen nog steeds 1 cm korter te zijn dan  de ruimte tussen de vloer en het plafond. Gebruik ook zeker de afdichtingsband.

Stap 8

Plaats de staanders en liggers met de open kant naar dezelfde richting. Op die manier kan alles naadloos in elkaar klikken. Schroef de liggers en staanders aan elkaar, waarbij u 60 cm van het midden van de ene staander tot het midden van de andere staander behoudt.

Stap 9

Plaats nu de elektriciteitsleidingen en vervolgens het isolatiemateriaal. Het beste gebruikt u een (flexibele) elektrabuis voor de staander, zodat u hier later nog een kabel doorheen kunt trekken. 

Stap 10

Klem nu het isolatiemateriaal tussen de profielen. De breedte van de profielen bepaalt de dikte van het isolatiemateriaal (of andersom). Meestal wordt gekozen voor glaswol, steenwol, minerale wol of houtvezelplaten. Waarom dit materiaal? U kunt het gemakkelijk tussen de profielen stoppen en het is stevig genoeg om rechtop te blijven staan en hun vorm te behouden. Dat werkt wel zo gemakkelijk en snel. 

Stap 11

Werk de voorzetwand af met gipsplaten. Let er wel op dat er verschil kan zitten tussen de vloer en het plafond. Dus meet voor de zekerheid nog even de hoogte na voordat u de gipsplaten op maat maakt. Maak de gipsplaat ook 0,5 cm korter dan de gemeten lengte. Past het dan nog niet precies? Snij het laatste beetje van de gipsplaat af met een stanley mes of een schaaf.

Stap 12

Tussen de plaat en het plafond dient u ongeveer 2 tot 3 millimeter ruimte over te laten. Plaats de gipsplaat tegen de muur en schroef ze om de 25 cm vast met snelbouwschroeven. Gebruik hierbij desgewenst een gipsplaat bitje, zodat u niet te diep de platen schroeft. Als laatste werkt u de schroefgaten netjes af met gaasband en vulmiddel.

Lukt het niet helemaal of is er iets niet duidelijk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!