Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Subsidie isolatie 2022

Subsidie isolatie 2022

Omdat isolatiemateriaal voor energiebesparing zorgt in uw huis, zijn er subsidies beschikbaar voor veel soorten isolatie. Sinds Januari 2021 kunt u geen aanvraag meer indienen voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). U kunt echter wel subsidie aanvragen via de regeling Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE).

Deze ISDE regeling kunt u aanvragen voor uw:

 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Spouwmuurisolatie
 • Gevelisolatie
 • Zolder/vlieringvloerisolatie
 • Bodemisolatie
 

Bovendien is het mogelijk om verschillende isolatiemaatregelen te combineren met een zonneboiler of warmtepomp om subsidie te krijgen. Met de ISDE kunt u ongeveer 30% van uw kosten gesubsidieerd krijgen. 

Voorwaarden ISDE

Niet alle isolatiekosten komen in aanmerking voor de subsidieregeling. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden voor de subsidie op isolatiekosten op een rij:

 • Wanneer u subsidie aanvraagt voor een isolatiemaatregel, moet u altijd nog minimaal 1 andere maatregel nemen. Dat kan een ander type isolatiemaatregel zijn en/of u kiest voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.
 • Alle isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd in de bestaande thermische schil.
 • Als u bij de vloer, bodem, spouwmuur of dakisolatie kiest voor lokaal gespoten PIR of PUR, dan moet deze zijn aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel.
 • De uitvoering moet gedaan zijn door een bouw installatiebedrijf. U mag de installatie van de isolatie niet zelf doen.
 • De aanvraag van de subsidie is maximaal 12 maanden na uitvoering van de eerste isolatiemaatregel. 

Subsidiebedragen per m2

Voor de isolatiemaatregel, type dakisolatie bestaan er twee uitvoeringvarianten. U kunt ervoor kiezen om het dak te isoleren, of u kunt ervoor kiezen om de zolder-of vlieringsvloer te isoleren. Wanneer u de zolder- of vlieringsvloer isoleert dan geldt de voorwaarde dat de zolder of vliering onverwarmd moet zijn. Dakisolatie en zolder- of vlieringsvloerisolatie zijn niet te combineren als twee maatregelen.

Bij de isolatiemaatregel type vloer- of bodemisolatie kunt u er voor kiezen om de vloer of de bodem te isoleren. Vanaf 2022 is het niet meer mogelijk om vloer-en bodemisolatie te combineren om aan de isolatiewaarde eis te voldoen. 

De nieuwe subsidiebedragen die u in de tabel hieronder ziet gelden vanaf 1  januari 2022 en zijn alleen geldig voor aanvragen die na die datum worden ingediend. Ook moeten de isolatiemaatregelen na 1 januari 2022 zijn uitgevoerd. Zijn ze bijvoorbeeld op 31 december 2021 uitgevoerd, dan gelden de lagere bedragen van 2021 die u in ons artikel “Subsidie isolatie 2021” kunt zien. 

Subsidiebedragen en isolatiewaardes

In onderstaande tabel ziet u hoeveel subsidie u voor een isolatiemaatregel kunt ontvangen. De bedragen zijn aangegeven per m2. 

Subsidiebedrag per m2 Minimaal vereiste m2 Maximaal m2 Minimale Rd-waarde [m2/K/W]
Gevelisolatie
€ 38
10
170
3,5
Spouwmuurisolatie
€ 8
10
170
1,1
Dakisolatie
€ 30
20
200
3,5
Zolder/vlieringvloerisolatie
€ 8
20
130
3,5
Vloerisolatie
€ 11
20
130
3,5
Bodemisolatie
€ 6
20
130
3,5

Aanvragen

Voor de aanvraag van de subsidie kunt u naar deze website gaan. Hier staat een handig stappenplan en alle voorwaarden nog een keer uitgebreid op een rijtje. U kunt ook een handige rekentool vinden waarmee u alvast een indicatie kan krijgen van het bedrag dat u kunt verwachten. 

Als u nog vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.