Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Welk isolatiemateriaal gebruiken voor uw klus?

Welk isolatiemateriaal gebruiken voor uw klus?

Lees hier alles over het juiste materiaal voor uw isolatieklus. Het kiezen voor een bepaald materiaal kan door het ruime aanbod en de vele toepassingsmogelijkheden soms lastig zijn. De meest optimale keuze voor een bepaald type isolatiemateriaal is afhankelijk van uw situatie en uw klus. 

Welk isolatiemateriaal voor dak

Het juiste materiaal voor dakisolatie is afhankelijk van wat voor type dak u heeft; een plat dak of een schuin dak. En of u van binnenuit gaat isoleren of van buitenaf. Het isoleren van uw dak is een slimme keuze, want het is de meest besparende optie van alle ruimtes die u kunt isoleren. U verliest namelijk tot wel 30 % van de warmte via het dak en dat loopt aardig snel op in de kosten. 

>> Lees er hier meer over

Welk isolatiemateriaal voor vloer

Vloerisolatie is gewoon erg fijn om te hebben; het draagt veel bij aan uw wooncomfort. Zonder vloerisolatie voelt de vloer namelijk koud aan en kan vochtigheid via de grond omhoog komen. Daarnaast zorgt vloerisolatie voor warmte in de ruimte en een besparing op de energierekening. Welke isolatie geschikt is voor uw vloer is afhankelijk van uw constructie: hout of beton. En of u van bovenaf of onderaf gaat isoleren.

Vloerisolatie plaatsen is eenvoudig en kunt u gemakkelijk zelf doen. 

>> Lees er hier meer over

Welk isolatiemateriaal voor muur

Muurisolatie is belangrijk om uiteenlopende redenen: isolatie voorkomt dat kou de ruimte inkomt, zorgt voor een aangenaam woonklimaat in huis en zorgt voor geluidsdemping. Bovendien verliest u tot wel 20% aan warmte via de muren. Welk soort materiaal u nodig heeft is afhankelijk van uw klus.

Gaat u van binnenuit isoleren? Plaatst u een voorzetwand tegen een gemetselde of houten constructie? Of gaat u van buitenaf isoleren?  Plaatst u spouwmuur isolatie? Of scheidingswand isolatie? Kortom, een hoop afwegingen.

>> Lees er hier meer over

Welk isolatiemateriaal voor kruipruimte

De kruipruimte, een ruimte waar u (waarschijnlijk) niet zo vaak komt, maar wel een belangrijke ruimte als het aankomt op isolatie. Het niet isoleren van de kruipruimte heeft vaak vocht, schimmel en kou tot gevolg. Het juiste materiaal is afhankelijk van 1. of u een kruipruimte heeft en de grootte van de kruipruimte en 2. Of u een betonnen of houten vloer heeft. Heeft u geen kruipruimte of is deze moeilijk begaanbaar? Dan kunt u ook overwegen om op een betonvloer te isoleren. 

>> Lees er hier meer over

Welk isolatiemateriaal voor zolder​

De meest eenvoudige manier om uw schuin dak te isoleren is met isolatieplaten, zoals PIR isolatieplaten. U kunt ook werken met glaswol, wat een stuk goedkoper is. Vaak wordt echter toch gekozen voor PIR, omdat dit (in de praktijk) langer goed blijft isoleren en omdat u er dunner mee kunt isoleren.

>> Lees er hier meer over

Wanneer kies je welk isolatiemateriaal?

Een snel en eenvoudig overzicht. Na het overzicht volgt een uitgebreide uitleg van alle materiaalsoorten.

PIR Glaswol Steenwol Minerale wol Houtvezel isolatie EPS XPS
Samenvatting
Hoge isolatiewaarde en weinig ruimteverlies
Goede isolatie voor een lage prijs
Warmte en geluidsisolatie
Minder irritatie dan glaswol
Duurzaam
Goedkoop en licht van gewicht
Vochtwerend en drukvast
Isolatiewaarde
Uitstekend
Goed
Goed
Hoog
Hoog
Redelijk
Redelijk
Dikte
Ruimteverlies
Ruimteverlies
Ruimteverlies
Gewicht
Licht
Licht
Gemiddeld
Licht
Licht
Licht
Licht
(dus makkelijk te verwerken)
(dus makkelijk te verwerken)
(iets zwaarder dan glaswol)
(dus makkelijk te verwerken)
(dus makkelijk te verwerken)
(dus makkelijk te verwerken)
(dus makkelijk te verwerken)
Prijs
Relatief duur
Goedkoop
Betaalbaar
Betaalbaar
Relatief duur
Goedkoop
Relatief duur
Plaatsing
Bijna overal (evt. folie/ ventilatielatten)
Bijna overal (evt. met folie)
Bijna overal (evt. met folie)
Bijna overal (evt. met folie)
Bijna overal (evt. met folie)
Niet geschikt voor zware belasting (> 100 kPa)
Geschikt voor zware belasting (hoge drukvastheid)
Geluid
+
+++
++++
+++++
+++++
++
++
Brandwerend
Ja
Ja
Ja
Ja
Redelijk
Nee
Weinig
Opmerking
Gemakkelijk verwerken
Kan irriteren
Weinig irritatie (minder dan glaswol)
Weinig irritatie (minder dan glaswol)
Duurzaam
Gemakkelijk verwerken
Gemakkelijk verwerken

Op zoek naar het beste isolatiemateriaal of één type materiaal dat het beste werkt voor iedere klus? Dan moeten we u helaas teleurstellen: deze bestaat niet. Ieder isolatiedoel en toepassing vraagt om een specifiek soort materiaal. 

PIR

PIR is een kunststof isolatiemateriaal met een uitstekende thermische isolatiewaarde. Hierdoor kunt u erg dun isoleren wat u veel ruimte bespaart. Bovendien is het een licht materiaal, waardoor er makkelijk mee gewerkt kan worden. PIR (polyisocyanuraat) is eigenlijk een verbeterde versie van PUR (polyurethaan). PIR-isolatiemateriaal heeft brandvertragende eigenschappen, neemt geen vocht op en is makkelijk te verwerken. PIR wordt gebruikt bij het isoleren van daken, muren en vloeren. PIR is in Nederland en België dan ook het meest gebruikte materiaal voor isolatie.

Dun isoleren

Het grootste voordeel van PIR is de isolatiewaarde. PIR heeft namelijk een hoge lambdawaarde die tussen de 0,019 en 0,027 ligt. Door deze hoge isolatiewaarde kunt u met een dun isolatiemateriaal toch een goede isolatiewaarde behalen. Of met dezelfde dikte een hogere isolatiewaarde halen dan bij andere materialen. In vergelijking met glaswol of steenwol verliest u dan minder ruimte. Daarnaast loopt u bij de verwerking niet aan tegen irritaties van het materiaal. 

De prijs van PIR

Hoe beter het isolatiemateriaal, hoe meer het kost. Alhoewel het materiaal duurder is, krijgt u er ook meer voor terug, waardoor u met PIR vaak de beste deal heeft. 

PIR platen gebruikt u bij:

 • U wilt een hoge isolatiewaarde bereiken
 • U wilt zo min mogelijk ruimte verliezen
 • Isolatiewaarde is belangrijker dan de prijs van het materiaal

PIR kunt u goed gebruiken voor de isolatie van daken, muren of vloeren.

> Lees hier meer over PIR

Resol

Resol isolatieplaten worden geproduceerd van een hardschuim isolatiemateriaal met nog betere isolerende eigenschappen dan PIR. De platen zijn daarom zeer geschikt als u dun wilt isoleren en toch een goede isolatiewaarde wilt behalen, of als u wilt besparen op isolatie. Dunner isoleren betekent minder dikte van het materiaal nodig, dus meer besparing. De platen zijn geschikt voor vloer, (spouw-)muur, zolder of (plat) dak.

Resol top isolatiewaarde

Doordat de lambdawaarde van kooltherm 0,018 is behaalt u met een geringe dikte een zeer goede isolatiewaarde. Daardoor kunt u met een beperkte dikte al net zo goed isoleren als met vele andere soorten isolatiemateriaal. 

Resol prijs

De prijs van Resol ligt hoger dan dat van PIR en zeker hoger dan dat van glaswol. Maar hiermee haalt u dan ook wel een veel betere isolatiewaarde in huis. Doordat het materiaal beter isoleert heeft u ook minder nodig, waardoor u geld bespaart op de dikte. 

>> lees hier meer over Resol

Glaswol

Glaswol is een isolatiemateriaal dat grotendeels bestaat uit gerecycled glas. Glaswol heeft goede thermische- en akoestische waardes. Het is licht van gewicht en eenvoudig verwerkbaar voor verscheidene toepassingen. Het bekende nadeel van glaswol is de irritatie en jeuk bij installatie.

Met glaswol behaalt u een goede isolatiewaarde, zo tussen de 0,033 en 0,040. Bovendien werkt glaswol brandvertragend, aangegeven door een Euro-brandklasse A1/A2 certificering. 

Gebruik van glaswol

Glaswol is een veelzijdig materiaal en wordt voor vele toepassingen gebruikt, zoals dak-, vloer- en muurisolatie. Glaswol is beschikbaar in rollen en platen, waardoor het materiaal eenvoudig te verwerken is. Naast deze voordelen blijft het grootste voordeel van glaswol de lage prijs.

Glaswol gebruiken bij:

 • Akoestische isolatie
 • Voldoende ruimte voor dikker materiaal
 • Voordelig isoleren

Nadelen glaswol

Glaswol kan irritatie veroorzaken. Zorg er daarom altijd voor dat u de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant goed naleeft, zoals het gebruik van beschermende kleding, veiligheidsbril, handschoenen enzovoorts. 

>> Lees hier meer over glaswol

EPS

EPS staat voor “geëxpandeerd polystyreen”, en is ook wel bekend als piepschuim, tempex of airpop. EPS isolatie wordt veelvuldig gebruikt in kruipruimtes, onder betonvloeren of op daken. Hierbij wordt EPS voornamelijk veel gebruikt als de dikte van het materiaal minder van belang is, doordat er voldoende ruimte aanwezig is. Dat komt omdat EPS minder goed isoleert dan bijvoorbeeld PIR. Het voordeel van EPS is dat het vrij goedkoop is, maar het nadeel is dat u meer ruimte nodig heeft. Als u van binnenuit isoleert verliest u ruimte om dezelfde isolatiewaarde te halen. Of als u een betonvloer stort kan het zo zijn dat u meer moet afgraven. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u ‘te veel’ ruimte heeft, waardoor het dikkere EPS materiaal ideaal voor u is. EPS is nog steeds een veelgebruikt isolatiemateriaal, omdat het vrij goedkoop is. 

Isolatiewaarde

EPS is een materiaal dat gemaakt is van polystyreen en heeft een gemiddelde isolatiewaarde. Dat komt omdat EPS voor 98% uit lucht bestaat, en lucht is een van de betere isolatoren. Met een lambdawaarde van 0,036 heeft het een gemiddelde isolatiewaarde. Hierdoor moet vaak dikker worden geïsoleerd dan bijvoorbeeld PIR. Vaak wordt EPS gebruikt als opvulling waar de dikte minder belangrijk is (lees: voldoende ruimte aanwezig is). 

Druksterkte

EPS is beschikbaar in verschillende densiteitwaarden, bijvoorbeeld 60 en 100. Het getal achter EPS staat voor de druksterkte bij een 10% vervorming. Dat betekent dat een EPS 100 plaat (met een druksterkte van 100) meer belasting kan hebben dan een EPS 60 plaat. Meestal gebruikt men de EPS 100 isolatieplaat, omdat deze goed beloopbaar is en daardoor geschikt voor normale woningbouw. Plaats de EPS platen in de betonvloer direct op het zand bij een schuur of uitbouw. Heeft u zware belasting (zoals zeer zware meubelen, gereedschap of voertuigen) voor het materiaal? Kies dan voor het zeer drukvaste XPS.

EPS parels

EPS parels zijn een speciale soort vorm van EPS. Het zijn kleine bolletjes EPS die bij uitstek geschikt zijn voor kruipruimte isolatie. EPS parels worden met name gebruikt bij kruipruimtes die niet goed begaanbaar zijn. Dan is het vaak makkelijker om EPS parels in de kruipruimte te blazen. Bij een laag van 20 centimeter dik behaalt u met EPS parels al een hoge isolatiewaarde. 

Gebruik EPS als:

 • Het materiaal niet te zwaar belast word (normale woningbouw < 100 kPa)
 • U voordelig wilt isoleren
 • Isolatiewaarde minder belangrijk is dan dikte
 • U opvulling nodig heeft

EPS toepassingen zijn vloeren (inclusief kruipruimte) en platte daken.

>> lees hier meer over EPS

XPS

XPS staat voor “geëxtrudeerd polystyreen” en is ook wel bekend onder polystyreen hardschuim. XPS isolatie is een isolatiemateriaal van kunststof en wordt vaak gebruikt bij het isoleren van muren, daken en vloeren. XPS is daarnaast zeer geschikt voor vochtige ruimtes/plekken door de gesloten celstructuur. Bovendien is dit materiaal drukvast, waardoor u erop kunt lopen.

XPS verschil met EPS

XPS komt voor een groot deel overeen met EPS. Echter zijn er wel belangrijke verschillen. XPS is drukvaster met een >200 kPa, waardoor het zwaardere belasting aan kan dan EPS. Een nadeel van XPS ten opzichte van EPS is dat het minder brandwerend is.

Vochtwerend

XPS heeft een andere belangrijke eigenschap, waardoor het veel gekozen wordt voor verschillende toepassingen. Het is namelijk erg vochtwerend. Ideaal voor bijvoorbeeld vochtige ruimtes in de grond of op platte daken (omgekeerd dak methode). Maar denk ook zeker aan andere oplossingen, zoals zwembaden, vijvers en de isolatie van kelders. 

Verwerking XPS

XPS is eenvoudig te verwerken en makkelijk te plaatsen (zonder koudebrug). De platen verlijmt u eenvoudig tegen een constructie, zoals een muur of plafond.

XPS gebruikt u bij:

 • Zware belasting 
 • Vochtigheid in de ruimte 

U kunt XPS isolatie goed gebruiken voor isolatieklussen in de grond of in vochtige ruimtes (badkamers). Daarnaast wordt XPS veel gebruikt voor de isolatie van platte daken met een warm-dak constructie.

>> lees hier meer over XPS

Steenwol

Steenwol is een isolatiemateriaal met goede isolerende eigenschappen. Daarnaast is het vrij gemakkelijk te verwerken. Bovendien heeft het materiaal ook geluidsisolerende eigenschappen en biedt het brandveiligheid. 

Geschikt voor:

 • Akoestische isolatie (geluidsisolatie)
 • Warmte isolatie
 • Als u ruimte heeft voor een dikker isolatiemateriaal

Brandveiligheid

Er zijn bijna geen materialen die zo brandveilig zijn als steenwol. Steenwol is heeft een Euro-brandklasse A1 certificering. Dat betekent dat steenwol (m.u.v. de rollen met spijkerflens) zo goed als onbrandbaar is.

Eco en duurzaam

Steenwol is een minerale wol, een natuurlijk product van vulkanisch gesteente basalt. Steenwol gaat lang mee en behoudt de isolatiewaarde tot wel 75 jaar. Kortom, de levensduur van steenwol is erg lang. Daarnaast is het materiaal 100 % recyclebaar. 

Nadelen

Het materiaal isoleert minder goed dan bijvoorbeeld PIR, waardoor u dikker dient te isoleren. Als u een isolatiewaarde van bijvoorbeeld 1,35 wilt bereiken heeft u een steenwolplaat van 50 mm nodig. Bij PIR bereikt u dezelfde isolatiewaarde bij een plaat van 30 mm. Dat is nogal een verschil. Een ander nadeel van steenwol is de irritatie die kan ontstaan, als gevolg van de verwerking van het materiaal. De veiligheidsmaatregelen, zoals een veiligheidsbril, bedekkende kleding en handschoenen enzovoorts zijn zeker niet overbodig!

Toepassingen steenwol

Steenwol is te gebruiken voor veel toepassingen, zoals kruipruimte, scheidingswand, (verdiepings-)vloer, plat en schuin dak en de spouwmuur. Meestal wordt steenwol gebruikt als geluidsisolatie. 

Welke dikte isolatiemateriaal moet ik kiezen?

Afhankelijk van uw isolatie doel en de plek, bepaalt u de dikte van het materiaal. Bij geluidsisolatie isoleert u zo dik als mogelijk is in uw ruimte. Voor vloerisolatie kijkt u hoeveel ruimte u heeft en welke isolatiewaarde u wilt halen. Om ruimte te besparen, niet te veel te hoeven af te graven wordt PIR gebruikt bij vloerisolatie. PIR plaatst u ongeveer tussen de 6-10 cm dik.  

De geadviseerde dikte van het isolatiemateriaal is ook afhankelijk van het bouwbesluit en mogelijkheden tot subsidie. Lees meer over het bouwbesluit. En bekijk hier of u in aanmerking komt voor subsidie.