Betaalbare en duurzame isolatie voor iedereen

Online specialist in voordelige A-keus en B-keus isolatie

Winkelwagen

DE NR. 1 IN A- & B-KEUS ISOLATIE
Welke folie is geschikt voor uw klus?

Welke folie is geschikt voor uw klus?

Folie isolatiemateriaal

Bent u op zoek naar advies over de juiste folie voor uw isolatiemateriaal? Dan bent u op deze pagina aan het juiste adres. We leggen u hier tot in de puntjes uit wanneer u welke folie nodig heeft. Er bestaan namelijk een hoop folies, zoals dampremmende folie, dampopen folie en dampdichte folie. Hierdoor kunnen wij het ons goed voorstellen dat u door de folies het isolatiemateriaal niet meer ziet.

Bovendien is het plaatsen van een folie erg belangrijk, omdat u hiermee vocht, schimmel en houtrot kan voorkomen. Dat voorkomt herstelwerkzaamheden en voorkomt afname van de isolatiewaarde van uw isolatiemateriaal.

2008_07_07_-011-480x480-1

Welke folie gebruiken?

Nu u weet dat het belang van een folie plaatsen groot is, vraagt u zich misschien af hoe er überhaupt vocht bij het isolatiemateriaal komt. Dat zit zo: als koude lucht in aanraking komt met warme (vochtige) lucht, condenseert de lucht. Dit is ook wel het ‘dauwpunt’. Het doel van een folie is om te voorkomen dat dit dauwpunt (vocht) in uw isolatiemateriaal komt, maar er buiten blijft.   

Welke folie u nodig heeft, is afhankelijk van uw klus. Het verschil tussen de verschillende folies zit hem in de sd-waarde (= de waarde die de dampweerstand van de folie aangeeft). Daarbij is het belangrijk om te onthouden: 

  • Hoge sd-waarde = hoge dampweerstand (houdt vocht tegen) 
  • Lage sd-waarde = lage dampweerstand (houdt minder vocht tegen)
 

Inmiddels zijn we aardig op de hoogte van de theorie, maar hoe maakt u nu de juiste keuze tussen dampremmende folie, dampdoorlatende, dampopen folie en dampdichte folie. Eigenlijk is de juiste keuze maken vrij eenvoudig: het is afhankelijk van uw klus. Er zijn hier 2 zaken belangrijk:

  1. Plaatst u de folie aan de buitenkant of aan de binnenkant van de constructie?
  2. Hoe vochtig is de ruimte?

Folie aan de buitenkant = damp-open of dampdoorlatende folie

Een damp-open of een dampdoorlatende folie wordt altijd aan de koude kant (buitenzijde) van een constructie geplaatst, tussen de isolatielaag en de dakbedekking bijvoorbeeld. Daar beschermt de folie het isolatiemateriaal tegen vocht van buitenaf, en zorgt het ervoor dat vocht dat in het isolatiemateriaal zit naar buiten toe kan verdampen. Zo blijft uw isolatiemateriaal droog.

Het verschil tussen damp-open en dampdoorlatende folie is de hoeveelheid vocht die de folie doorlaat. Damp-open folie heeft een lagere sd-waarde dan dampdoorlatende folie en laat dus meer vocht door. Als u de folie aan de buitenzijde van een constructie bij vochtige ruimtes plaatst, zoals badkamers, is het belangrijk om damp-open folie te gebruiken. Als u twijfelt of de dampdoorlatende folie genoeg vocht doorlaat adviseren wij om damp-open folie te gebruiken. 

Bij een dakhelling kleiner dan 15 graden is een waterdicht dak vereist en kan er dus niet met damp-open folie gewerkt worden.

>> Bekijk ons folie assortiment

Folie aan de binnenkant = dampremmende of dampdichte folie

Dampremmende en dampdichte folie wordt altijd aan de warme kant (binnenzijde) van een constructie geplaatst. Daar zorgt het ervoor dat vocht vanuit de binnenruimte niet in het isolatiemateriaal kan trekken. Dit is met name belangrijk in vochtige ruimtes zoals badkamers en sauna’s, waar veel waterdamp vrijkomt. 

Het verschil tussen dampdichte en dampremmende folie is de hoeveelheid vocht die de folie doorlaat. Dampdichte folie heeft een grotere sd-waarde van dampremmende folie en houdt dus meer vocht tegen. Als u de folie aan de binnenzijde van een constructie in vochtige ruimtes plaatst, zoals badkamers, is het belangrijk om dampdichte folie te gebruiken. Als u twijfelt of dampremmende folie genoeg vocht tegenhoudt adviseren wij om dampdichte folie te gebruiken. 

Het gebruik van dampdichte folie is echter niet altijd een goede keuze. Als de buitenlaag ook dampdicht is (bijvoorbeeld bij het gebruik van bitumen dakbedekking) wordt het vocht juist ingesloten, wat vocht en schimmel in de constructie veroorzaakt. Neem bij twijfel contact op met onze klantenservice, wij voorzien graag van passend advies.

Daarmee bedoelen wij: plaatst u de folie aan de binnenkant of buitenkant van uw constructie. 

>> Bekijk ons folie assortiment

Stappenplan aanbrengen dampdichte en dampremmende folie

1. Afrollen

Rol de folie horizontaal uit met de bedrukking leesbaar over het isolatiemateriaal. 

2. Overlap

Zorg voor voldoende overlap. Let erop dat er minimaal 15 cm overlap is, zodat er geen vocht tussen de randen door komt. 

3. Vastzetten.

Zet de folie vast met tape of een nietmachine. 

4. Luchtdicht.

Nu de folie overal met overlap is aangebracht moet het luchtdicht worden gemaakt met een luchtdichte tape, zoals bijvoorbeeld aluminium tape. Dit moet geplaatst worden op alle plekken waar de folie onderbroken wordt. 

5. Afwerken.

Werk de folie mooi af door waar nodig overlap weg te snijden. Sluit de folie luchtdicht aan op de zijwanden door rondom de folie lijm te plaatsen. Hiermee lijmt u de folie luchtdicht aan de wand. Tot slot plaatst u de afwerking. 

Wanneer u met dampopen folie werkt op uw dak bevestigt u, indien nodig, de tengels (houten latten waar de dakpannen op bevestigd worden) op de folie. 

Benodigdheden aanbrengen dampdichte en dampremmende folie

  • Lijm
  • Aluminium tape
 
Heeft u vragen over het gebruik van vochtregulerende folie of bent u op zoek naar grote hoeveelheden? Neem dan gerust contact met ons op. 
Ontvang onze nieuwsbrieven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van exclusieve aanbiedingen en Isodirect-nieuwtjes.