Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Zolder isoleren: methode, prijs en stappenplan

Zolder isoleren: methode, prijs en stappenplan

De zolder isoleren is een van de beste keuzes wat betreft isolatie. U kunt er tot wel 30% warmteverlies mee besparen. Lees hieronder hoe u een zolder het beste isoleert, de kosten en een uitgebreid stappenplan. Kortom, op deze pagina leest u alles over zolderisolatie.

Insulating-Attic-1300x867-1

Dak of zoldervloer isoleren?

Een belangrijke eerste keuze is of u uw dak of zoldervloer gaat isoleren. Wat handig is voor u is afhankelijk van uw specifieke situatie. Dient de ruimte alleen als opslagruimte of gaat u er ook in wonen? Bij een opslagruimte kunt u ervoor kiezen om de zoldervloer te isoleren.  Gaat u ook in de ruimte leven dan kunt u beter het gehele dak isoleren. U kunt natuurlijk ook zowel het dak als de vloer van de zolder isoleren. 

Mogelijkheid 1: zoldervloer isoleren

Een zoldervloer isoleren is een populaire manier om uw zolder te isoleren. Dat komt omdat hier gemakkelijk een grote besparing te behalen valt zonder al te veel kosten te maken. De warmte uit de woonruimte onder de zolder zal dan niet naar boven trekken, maar in de ruimte blijven. U hoeft dan dus niet voor 2 ruimtes te stoken. Hoe je de zoldervloer isolatie plaatst is afhankelijk van uw constructie. Bijvoorbeeld of u een houten of betonnen vloer heeft.

Zolder met houten draagstructuur

Hierbij vult u de ruimte tussen de balken met isolatiemateriaal. Halfharde of halfzachte isolatieplaten van een wolsoort, zoals glaswol zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Voor een optimale prijs-investering plaatst u tussen de 15 tot 23 cm. 

Bij het plaatsen van het isolatiemateriaal dient u gelijk een isolatiefolie te gebruiken. Het dampscherm moet aan de onderzijde van de constructie geplaatst worden in de richting van de warme zijde. 

Als uw ruimte niet te vaak belopen dient te worden, kunt u eenvoudig goedkope OSB-platen of vezelplaten plaatsen.

Zolder isoleren met betonnen draagstructuur

Bij een betonnen (of massieve) draagstructuur kan het isolatiemateriaal enkel bovenop de vloer bevestigd worden. Hierdoor verliest u wel wat ruimte. Plaats eerst een dampfolie op de bestaande vloer. U kunt de folie gerust los op de vloer plaatsen, maar let er wel op dat u de voegen en randen bij de wanden goed afsluit. Omdat u op de platen gaat lopen, dient u te kiezen voor drukvaste platen, zoals PIR. U plaatst hier het liefste 2 lagen, om een koudebrug te voorkomen. Vaak is het totaal aan isolatieplaten dan 20 cm dik. Daarmee haalt u een uitstekende isolatiewaarde.

Wilt u niet isoleren met PIR? Dan kunt u er ook voor kiezen om met een wolsoort te werken. U dient dan wel eerst een houten raamwerk op uw vloer te plaatsen, waartussen u het isolatiemateriaal kunt plaatsen. Dit is wel een duurdere oplossing dan werken met PIR. 

Mogelijkheid 2: Dak isoleren van binnenuit

Een dak isoleren van de binnenzijde is een goede oplossing als u in de ruimte gaat wonen. Het zorgt voor een aangenaam leefklimaat, namelijk minder temperatuurschommelingen.

De makkelijkste manier om een schuin dak te isoleren is om gebruik te maken van een wolsoort, zoals glaswol of steenwol. Deze wolsoorten klemt u namelijk gemakkelijk tussen de kepers en zo voorkomt u een koudebrug

Welke dikte u nodig heeft is afhankelijk van uw wensen. Het beste is om 15 tot 20 cm te plaatsen, anders heeft de isolatie relatief weinig effect.

Meestal heeft het keperwerk niet de juiste diepte. U kunt dit oplossen door dwars op de oude kepers nieuwe kepers te plaatsen. 

De breedte van het isolatiemateriaal dient iets breder te zijn dan de ruimte die u heeft tussen de kepers. Neem ongeveer 1 cm meer ruimte. U kunt de isolatie dan gemakkelijk tussen de kepers klemmen. Bovendien vermindert u zo de kans op koudebruggen in uw isolatiemateriaal. Bovenop het isolatiemateriaal plaats u een dampscherm. 

U kunt ook gebruik maken van een spijkerflens. Dat is feitelijk minerale wol, waarbij al een dampscherm aanwezig is in de vorm van een aluminium folie. Ze zijn verkrijgbaar in diktes uiteenlopend van 6 tot 22 cm en breedtes van 35 tot 60 cm. Deze zijn vooral geschikt als de afstanden de kepers gelijk zijn. De bevestiging van spijkerflensdekens is eenvoudig: u niet ze aan de voorzijde vast. U werkt daarna de voegen af met tape.  

Mogelijkheid 3: zolderdak van buitenaf isoleren

U kiest voor deze methode als uw dakbedekking aan vervanging toe is. Het voordeel van deze methode is dat de kans op koudebruggen erg klein is, omdat de isolatieplaten direct op elkaar geplaatst worden. Dit is een minder vaak gekozen oplossing en wordt vanwege de complexiteit vaak uitgevoerd door een professional. Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar als het isolatiewerk door een professional wordt uitgevoerd. 

Prijs van zolder isolatie

Uw zolder isoleren is een van de beste manieren om te besparen op uw energierekening en tegelijk te winnen aan comfort. Afhankelijk van of u uw zoldervloer, uw zolder dak van binnenuit of uw zolder dak van buitenaf gaat isoleren variëren de kosten. Daarbij is het isoleren van de zoldervloer het voordeligst, gevolgd door het isoleren van uw zolder dak van binnenuit. U praat over een andere prijsklasse als u uw zolder dak van buitenaf gaat isoleren, alhoewel u subsidie kunt krijgen als u de isolatie werkzaamheden laat uitvoeren door een professional. 

Een dampscherm is van levensbelang

Als isolatiemateriaal niet voorzien is van een dampremmende laag dient u vrijwel altijd een dampscherm te plaatsen. De folie heeft als doel om te voorkomen dat vocht bij het isolatiemateriaal kan komen, zodat het isolatiemateriaal niet nat wordt, geen schimmels en houtrot ontstaan, het materiaal haar isolatiewaarde verliest of gaat verzakken met als gevolg een koudebrug. Met een tape werkt u de naden, kieren en nietjes in het isolatiemateriaal af. Bij het plaatsen van isolatiemateriaal dient u hier zeer goed op te letten.

Meer weten over een dampscherm? Lees hier wanneer u een folie moet plaatsen.

Belangrijkste aandachtspunten

Gebruik je verschillende isolatiematerialen in uw constructie, dan moet de dampdichte folie onderaan bevestigd worden. Daarbovenop kan vervolgens een damp-open folie geplaatst worden. Verder is het belangrijk dat u een koudebrug voorkomt, dus werk zorgvuldig en werk het materiaal goed af met tape.

Zolder isolatie stappenplan

Benodigdheden

  1. PIR+gips isolatieplaten
  2. Ventilatielatten
  3. Opvulplaatjes
  4. Zaag
  5. Schroeven
  6. Purschuim
  7. Voegengips 
  8. Gaasband
  9. Verf, behang of stucwerk
 

Hoe plaats ik zolderisolatie bij een schuin houten dak?

Bij isodirect adviseren wij het gebruiken van hardschuim isolatieplaten, zoals PIR. PIR heeft goede isolerende eigenschappen, het is makkelijk om mee te werken en het materiaal blijft lang goed.

Stap 1

Schroef de ventilatielatten horizontaal tegen het dakbeschot. Houd hierbij een hart-tot-hart afstand aan van ongeveer 30 cm. Aan de boven- en onderzijde plaatst u altijd een ventilatielat.

Stap 2 

Gebruik, waar nodig, opvulplaatjes achter de ventilatielatten om hoogteverschil uit te vlakken. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat de platen vlak afgewerkt zijn.

Stap 3 

Zaag de platen op maat, zodat deze tussen de gordingen past. Zaag de plaat waar nodig verstek. 

Stap 4

Spuit een ril purschuim rondom de isolatieplaat om zo een luchtdichte afsluiting te creëren. 

Stap 5

Plaats uw isolatieplaat tegen de ventilatielatten en schroef deze vast. Plaats vervolgens de andere platen op dezelfde manier een voor een ernaast. 

Stap 6

Werk de schroefgaten en naden af. Gebruik hiervoor voegengips en gaasband. 

Stap 7

Plaats de gewenste afwerking tegen het isolatiemateriaal.