Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie

De kruipruimte onder uw huis is vaak een vochtige en koude ruimte. Hierdoor vinden schimmels vaak hun weg in de constructie, terwijl u deze liever vermijdt. Met kruipruimte (ook wel bodemisolatie) kunt u kou en vocht problemen voorkomen. Kou kan via de kruipruimte omhoog komen en dat zorgt voor temperatuurschommelingen. Om deze op te vangen verhoogt u de temperatuur op de thermostaat en dat ziet u uiteindelijk terug op uw energierekening. Bovendien kan kocht vanuit de kruipruimte naar boven trekken wat schimmel als gevolg kan hebben. Het is daarom belangrijk dat u uw kruipruimte goed isoleert. Wat de beste optie is om uw kruipruimte te isoleren is afhankelijk van uw situatie, namelijk de grootte en de aanwezigheid van de kruipruimte, of u een houten of betonnen vloer heeft en of er water in de kruipruimte staat. Op deze pagina leest u welk isolatiemateriaal geschikt is voor kruipruimte isolatie en hoe u het isolatiemateriaal plaatst.

Voordelen kruipruimte isolatie

Waar in de kruipruimte wilt u isoleren?

Opties voor kruipruimte isoleren

Afhankelijk van uw situatie kunt u de kruipruimte op verschillende manieren isoleren.

  1. Of de kruipruimte begaanbaar is (afmeting kruipruimte)
  2. Water of vocht in de kruipruimte
  3. Materiaal dat op de vloer ligt

Als de kruipruimte goed begaanbaar is kunt u vanuit daar isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer plaatsen (dus tegen het dak van de kruipruimte). Hierdoor levert u geen woonruimte in. Als u isoleert bovenop de vloer hou er dan rekening mee dat u hoogte verliest in de ruimte. Als de kruipruimte te smal is om in te werken, kunt u de ruimte isoleren met bodemisolatie, zoals parels. Parels zijn vooral geschikte als er geen laagje water staat.

Let op: Bij waterproblemen heeft u twee opties. U kunt het kruipruimte isolatie materiaal tegen het dak van de kruipruimte (met een goede vochtwerende folie!) plaatsen. U kunt er ook voor kiezen op DI-chips te plaatsen. Deze DI-chips hebben een S-vorm waardoor ze in elkaar haken en gelijk verdeeld worden over het laagje water. 

Isoleren kruipruimte

Houten vloer kruipruimte

Doordat een houten vloer uitzet en krimpt ontstaan vaak gaten en kieren. Hierdoor kan koude lucht en vocht naar boven komen. Daarom wordt meestal gekozen voor een ademend materiaal, zoals wol soorten (glaswol, steenwol, minerale wol).

Beton vloer kruipruimte

Een betonvloer isoleren kunt u doen met PIR en EPS platen. PIR platen hebben als grote voordeel dat ze een hoge isolatiewaarde hebben, waardoor u minder dik hoeft te isoleren. Om dezelfde isolerende waarde te halen als PIR heeft u meer EPS platen nodig. Als u voldoende ruimte heeft kunt u er ook voor kiezen om met EPS platen te werken.

Isoleren bovenop de vloer

Als bovenstaande niet mogelijk is voor u, kunt u ervoor kiezen om bovenop de vloer te isoleren. Hierdoor levert u wel wat hoogte in de ruimte in, maar wint u aan wooncomfort. Hou er wel rekening mee dat deuren mogelijk ingekort moeten worden en plinten hoger gemaakt moeten worden.