Bodemisolatie.

Kruipruimte bodemisolatie wordt meestal gebruikt als vloerisolatie niet tot de mogelijkheden behoort of als er sprake is van een vochtprobleem. Uiteraard is er ook een thermisch voordeel. Let bij het isoleren met parels vooral op dat de parels evenredig over de gehele ruimte worden verdeeld. Soms is in de constructie een compartiment opgenomen, waardoor parels zich niet kunnen verspreiden over de gehele vloer. Hierdoor ontstaat een koude brug en komt de koude lucht en vocht alsnog op verschillende plekken omhoog. Dit vermindert het wooncomfort en ziet u tevens ook terug in de energierekening. 

Meestal volstaat het om een laag van 20 tot 30 cm EPS parels evenredig over de bodem te verdelen. Het is een milieuvriendelijk materiaal, wat het overgrote deel van het materiaal bestaat uit lucht (98%) en een klein deel uit polystyreen (2%). Bovendien kan het tot wel een halve eeuw (50 jaar) blijven liggen, is het goedkoop te realiseren en kan het vaak zelf worden geplaatst.

geschikt isolatiemateriaal

Man isoleert kruipruimte met EPS parels

Bodemisolatie zelf plaatsen

Uw bodemisolatie zelf plaatsen is heel eenvoudig met EPS parels. Deze moeten simpelweg over de bodem van uw kruipruimte verspreid worden. Probeer ervoor te zorgen dat u een laag van ongeveer 20 centimeter maakt. De EPS parels verspreiden zich snel en bijna vanzelf over uw bodem. Dit kan wel een nadeel zijn van de parels, als er namelijk plekken zijn die niet goed zijn afgedicht gaat de bodemisolatie door de ruimte zwerven. 

Let bij de plaatsing van de bodemisolatie goed op de verdeling van de parels over de vloer. Wanneer het niet gelijkmatig verdeeld is, bijvoorbeeld in de hoeken, dan ontstaat er een zogenoemde ‘koudebrug’. Dit betekent dat er een koude plek ontstaat en de isolatiewaarde daalt. U kunt dit voorkomen door van achteren naar voren te werken, of door meerdere gaten in uw vloer te maken om zo de bodemisolatie evenredig te verspreiden. Meer weten? Bekijk dan ons handig stappenplan!

→ Bekijk Bodem kruipruimte isoleren met EPS-parels stappenplan

Voordelen bodemisolatie

nadelen bodemisolatie