Houten vloer kruipruimte isolatie.

Uw houten vloer isoleren is belangrijk, omdat het zorgt voor een lagere energierekening en een verhoogt wooncomfort. Een koude vloer voelt niet fijn aan voor bijvoorbeeld uw voeten en vocht kan schimmelproblemen en gezondheidsklachten veroorzaken. Door de houten vloer te isoleren vanuit de kruipruimte los je deze problemen eenvoudig op. Bovendien is het geen ingrijpende klus en kun je dit vaak ook zelf doen. Op deze pagina leest u alles over het juiste isolatiemateriaal en de plaatsing van het isolatiemateriaal voor houten vloer kruipruimte isolatie. 

Isolatiematerialen

Houten vloer isolatie vanuit de kruipruimte

Een houten vloer kunt u met verschillende materialen vanuit de kruipruimte isoleren. Het materiaal wat u nodig heeft hangt af van wat er onder uw houten vloer ligt. Als er beton onder ligt heeft u betonvloer isolatie nodig. Er kunnen ook houten balken onder uw houten vloer liggen. In dit geval kunt u het beste een wolsoort gebruiken als isolatiemateriaal, zoals glaswol en steenwol. Deze producten ademen en voorkomen dus vochtproblemen. Dit is ook de reden dat u geen PIR kunt gebruiken onder uw houten vloer. PIR ademt niet en veroorzaakt dus vocht en schimmelproblemen bij houten vloeren. Maar wanneer kiest u nu voor steenwol of glaswol?

Glaswol is een fijn materiaal om mee te werken. Het is licht en makkelijk te verwerken. Ook irriteert het uw ogen en uw huid minder dan bijvoorbeeld steenwol. Ook is glaswol iets goedkoper en heeft het een iets hogere isolatiewaarde dan steenwol. 

Steenwol is uitstekend als geluidsisolatie en heeft een wat langere levensduur dan glaswol (55 vs 75 jaar), maar is wel iets duurder. Hecht u meer waarde aan de thermische eigenschappen? Dan is glaswol een betere keuze. Hecht u meer waarde aan geluidsisolatie en heeft u ruimte in uw budget? Dan is steenwol de juiste keuze.

→ Bekijk glaswol

→ Bekijk steenwol

Kruipruimte isolatie onder een houten vloer

Als u een begaanbare kruipruimte heeft kunt u de isolatie plaatsen aan de onderkant van de houten vloer. U kiest hier voor een ademend materiaal, zodat u vocht en schimmelproblemen voorkomt. Ademende materialen zijn wol soorten, zoals glaswol, steenwol of minerale wol. U plaatst de wolsoort tegen de onderkant van de vloer tussen de balken en brengt daarna een damp-open folie aan. Op die manier kan de constructie ademen, maar kan vocht niet binnendringen.

Pas op voor een koudebrug! Sluit daarom het isolatiemateriaal zo goed mogelijk aan op elkaar en vul kieren en gaten goed. Om er zeker van te zijn dat er geen gaten en kieren ontstaan, dient u het isolatiemateriaal wat breder te snijden dan de afstand tussen de houten balken, zodat het materiaal stevig geklemd kan worden. Meer weten? Bekijk dan ons stappenplan!

→ Bekijk Houten vloer isoleren van onderaf met glaswol stappenplan

Kruipruimte isoleren