Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Muurisolatie

Muurisolatie

Muurisolatie, spouwmuurisolatie en wandisolatie zijn belangrijk omdat het u veel geld kan besparen. Bovendien draagt muurisolatie bij aan uw wooncomfort doordat warmte binnen blijft en kou buiten. Zonder muurisolatie komt de kou door uw muren heen en verliest u tot wel 20% aan warmte. Dat kan aardig oplopen in de energiekosten! Daarom is het belangrijk dat u de juiste thermische muurisolatie kiest.

Isolatiemateriaal bestaat niet alleen om warmte binnen te houden, maar het heeft ook andere voordelen, zoals het voorkomen van vochtproblemen en het voorkomen van geluidsoverdracht en het verbeteren van akoestiek met geluidsisolatie. Het voorkomen van vochtproblemen helpt schimmel tegen te gaan en is beter voor uw gezondheid, zeker als u bijvoorbeeld astma heeft. Ook toepassingen zoals voorzetwandisolatie en scheidingswand isolatie behoren tot de mogelijkheden. Maar welk type muurisolatie kiest u nou? En welk isolatiemateriaal past bij uw klus?

Op deze pagina helpen we u met het kiezen van het juiste muurisolatiemateriaal.

Types muurisolatie

Er bestaan verschillende types muurisolatie:

Welke factoren zijn belangrijk bij het kiezen van de juiste isolatie?

Als eerste kijkt u naar het soort muurisolatie wat u nodig heeft voor uw klus en welk isolatiemateriaal daarbij past. De keuze is afhankelijk van het doel van isolatie (vaak warmte isolatie of geluidsisolatie), de prijs van isolatie en de plaatsing van isolatie. 

Types muurisolatie

Voorzetwandisolatie - van binnenuit isoleren

Voorzetwand isolatie is een vaak gebruikte methode om een al bestaande muur na te isoleren. De voorzetwand plaatst u aan de binnenkant van de bestaande muur en het isolatiemateriaal plaatst u er tussenin. Het voordeel van voorzetwandisolatie is dat uw ruimte goed geïsoleerd is, maar u levert daarvoor wel een stukje ruimte in.

Voorzetwandisolatie plaatsen

De spouw (ruimte tussen de buitenmuur en binnenmuur) wordt via deze toepassing niet geïsoleerd, wat als voordeel heeft dat vocht gemakkelijk naar buiten kan verdampen. De voorzetwand muurisolatie zorgt in dit geval voor thermische isolatie. Het materiaal van de buitenmuur bepaalt welk type isolatiemateriaal geschikt is voor uw klus.

  • Is de buitenmuur gemetseld? Dan kunt u met PIR platen isoleren.
  • Is de buitenmuur gemaakt van hout? Dan is steenwol of minerale wol de beste keuze.

Als u via de buitenkant kunt isoleren adviseren wij dat te doen, omdat u zo ruimteverlies in de woning voorkomt. 

Buitenmuur isolatie - van buitenaf isoleren

Buitenmuur isolatie van buitenaf plaatsen is de meest effectieve oplossing van alle types muurisolatie. Bij na-isoleren is dit een stuk lastiger dan het isoleren van de binnenmuur. U dient namelijk rekening te houden met de luchtcirculatie, zoals het openhouden van de ventilatieroosters aan de buitenkant van het huis. Is de luchtcirculatie niet goed? Dan blijft het vocht in de muur hangen en kan schimmel ontstaan.

Daarnaast dient het isolatiemateriaal aan de buitengeven droog te zijn en te blijven. Daarom dient het dak van de woning een oversteek te hebben, zodat de buitenmuur isolatie droog blijft. Let er ook op dat het uiterlijk van de woning anders gaat worden bij van buitenaf isoleren! U brengt immers isolatie aan op de buitenkant van de gevel. Als u de buitengevel ongewijzigd wilt laten, kunt u het beste kiezen voor voorzetwand isolatie – muur isolatie van binnenuit.

Spouwmuur isolatie - spouw isoleren

Spouwmuur isolatie is de meest gekozen manier om een buitenmuur te isoleren. Een spouwmuur bestaat uit een binnenmuur, een buitenmuur en de ruimte daartussen, de zogenaamde ‘spouw’. De spouwmuur isolatie methode is het meest effectief bij een nieuw woning, want dan kunt u de spouw gemakkelijk vullen met isolatiemateriaal. U kunt hier het beste PIR voor gebruiken.

Het voordeel van spouwmuur isolatie is dat het niet ten koste gaan van de ruimte binnen, de ruimte buiten het huis, het uiterlijk van uw muur of kabels en leidingen in uw muur.

Hou er wel rekening mee dat bij bestaande huizen spouwmuur na-isolatie een stuk lastiger is dan het isoleren van de binnenmuur. Bij na-isolatie wordt van buitenaf of van binnenuit een voorzetwand geplaatst om de muur van isolatie te voorzien.

Scheidingswand isolatie - wandisolatie plaatsen

Scheidingswanden hebben meestal als doel on twee ruimtes te scheiden. Bij de scheidingswand is met name de geluidsoverdracht en de akoestiek van de isolatie belangrijk. Doordat u akoestische isolatie plaatst voorkomt u geluidshinder tussen verschillende ruimtes, bijvoorbeeld als iemand in de andere ruimte een gesprek voert. Bovendien verbetert scheidingswandisolatie de akoestiek in de ruimtes en houdt het warmte in de ruimtes vast. Met scheidingswandisolatie kunt u gerichter een bepaalde kamer verwarmen zonder dat u de andere ruimtes verwarmt en dat houdt de energiekosten laag.

U plaatst isolatie gemakkelijk tussen de metalen profielen van de wand. De meest gekozen scheidingswand isolatie is glaswol, steenwol, minerale wol of houtvezelisolatie. U kunt de wanden na het plaatsen van het isolatiemateriaal afwerken met gipsplaten.