buitenmuur isolatie.

Buitenmuur isolatie wordt ook wel gevelisolatie genoemd. Het isoleren van de buitenmuur is namelijk hetzelfde als isoleren van de gevel. Met deze methode wordt isolatie tegen de buitenmuur verlijmd of door middel van een voorzetwand bevestigd. Vervolgens brengt u een nieuwe gevelbekleding aan naar keuze. Deze methode zorgt ervoor dat u geen ruimte aan de binnenkant van de woning verliest én dat er veel dikker geïsoleerd kan worden, waardoor er een enorm hoog thermisch rendement te behalen is! Zo kunt u aanzienlijk op de energiekosten besparen. Een groot nadeel is echter dat gevelisolatie niet altijd mogelijk is, omdat de bekleding van het huis in sommige gemeenten moet voldoen aan de huizen in de omgeving. Vraag voor het isoleren van de buitenmuur/buitengevel dus altijd een omgevingsvergunning aan! Wilt u meer weten over gevelisolatie? Op deze pagina leest u alles over het juiste isolatiemateriaal, de voordelen en de plaatsing van het materiaal.

wat is gevelisolatie?

Gevelisolatie is het isoleren van de buitengevel of buitenmuur. Bij het isoleren van de woning wordt er meestal gebruik gemaakt van spouwmuur isolatie of isoleren met een voorzetwand aan de binnenkant van de woning. Het isoleren van de spouwmuur is echter niet altijd mogelijk, omdat er bij oude huizen geen of een te kleine spouw aanwezig is. Bij voorzetwand isolatie verliest u aan ruimte en kunt u bovendien niet heel dik isoleren. Een goede alternatief hiervoor is het isoleren van de buitengevel/buitenmuur. Isolatie wordt dan aan de buitenkant van de muur ‘geplakt’ en de gevel wordt afgewerkt met materiaal naar keuze. 

Doordat u isoleert aan de buitenkant, kunt u een stuk dikker isoleren en u creëert een nieuw esthetische voorgevel. Dit betekent dat u een veel groter rendement kunt behalen op uw isolatie. Het is echter wel een grotere klus en brengt een grote investering met zich mee. 

Gevel huis

Voordelen gevelisolatie

nadelen gevelisolatie

gevelisolatie kosten

De kosten van gevelisolatie hangen af van verschillende factoren, waaronder de oppervlakte van de gevel, arbeidskosten, type isolatiemateriaal en soort afwerking. De kosten kunnen al snel hoog oplopen, omdat het een bijzonder grote klus is. Hieronder kunt u een indicatie van de kosten zien wanneer u de klus laat uitvoeren door een bedrijf. De kosten kunnen hoger of lager liggen, afhankelijk van het type isolatiemateriaal en arbeidskosten.
 
Oppervlakte gevelKosten*SubsidieNetto kosten
40 m2€7.500,-€1.500,-€6.000,-
100 m2€19.000,-€3.700,-€15.300,-
120 m2€23.000,-€4.500,-€18.500,-
190 m2€37.000,-€7.400,-€29.600,-

*Dit is een indicatie van de kosten inclusief verrichte arbeid door een professioneel bedrijf, met een isolatiewaarde  van Rc = 4,0. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden.

subsidie voor buitengevelisolatie

Wist u dat er een landelijke subsidie is voor isoleren van uw woning? Ook voor buitengevelisolatie komt u in aanmerking voor subsidie! De subsidie bestaat uit een vast bedrag per vierkante meter, waardoor u kunt besparen op de kosten. 

Een van de voorwaarden is echter dat de klus door een professioneel bedrijf uitgevoerd dient te worden en vaak in combinatie met een andere isolatie maatregel. Wilt u meer weten over de voorwaarden en hoeveel u kunt besparen? Bekijk dan ons artikel over subsidie op isolatie.

→ Bekijk Subsidie isolatie 2021

→ Bekijk Subsidie isolatie 2022 (Nieuwe voorwaarden!)

zelf gevelisolatie plaatsen

Hoe plaatst u gevelisolatie? Gevelisolatie wordt doorgaans op twee manieren uitgevoerd. Het materiaal kan verlijmd worden op de buitenmuur en bevestigd worden met spouwankers. Zo bent u verzekerd van een stevige verbinding. In andere gevallen wordt het isolatiemateriaal door middel van een voorzetwand tegen de buitenmuur bevestigd. Het wordt aangeraden om het plaatsen van gevelisolatie door een professioneel bedrijf te laten doen, omdat het een grote klus is. Toch benieuwd naar hoe u zelf gevelisolatie kunt plaatsen? Bekijk dan ons handige stappenplan.

→ Bekijk buitenmuur isoleren met PIR stappenplan