Scheidingswand isolatie.

Een scheidingswand wordt meestal geplaatst om twee ruimtes te scheiden en warmte vast te houden. Een scheidingswand bestaat uit verschillende holtes, waarin isolatiemateriaal geplaatst kan worden. Isolatiemateriaal kan daarom het beste beschikken over flexibele eigenschappen, zodat het gemakkelijk te plaatsen is, zoals het geval bij wol soorten. Naast de eenvoudige bewerking zijn ook de thermische (warmte) isolatie, akoestische isolatie en geluidsisolatie belangrijk. Geluidsoverdracht wordt zo minder en de warmte blijft binnen of buiten. Zo houdt u het leefklimaat prettig en beperkt u de energierekening.

De meest gebruikte scheidingswand isolatiematerialen zijn glaswol, steenwol, minerale wol en houtvezel isolatie. Een scheidingswand wordt vaak geplaatst in de badkamer, op kantoor of op zolder. Welke scheidingswand isolatie het meest geschikt is voor uw klus leest u hieronder.

geschikt isolatiemateriaal

XPS

Houtvezelisolatie

SCHEIDINGSWAND ISOLEREN MET GLASWOL, STEENWOL, MINERALE WOL EN HOUTVEZEL ISOLATIE

Voor scheidingswand isolatie kunt u gebruik maken van glaswol, steenwol, minerale wol of houtvezel isolatie. U kunt kiezen voor rollen of platen. Met gipsplaten kunt u de muur afwerken. Maar welk materiaal is voor uw scheidingswand het meest geschikt? We maken even een korte vergelijking voor u. Voor een uitgebreide samenvatting kunt u naar ons kenniscentrum artikel over de beste isolatiemateriaal soorten voor uw klus

 

Glaswol

Steenwol

Minerale wol

Houtvezel isolatie

Samenvatting

Goede isolatie voor een lage prijs

Warmte en geluidsisolatie

Minder irritatie dan glaswol

Duurzaam

Isolatiewaarde

Goed

Goed

Hoog

Hoog

Dikte

Ruimteverlies

Ruimteverlies

Ruimteverlies

 

Gewicht

Licht

Gemiddeld

Licht

Licht

(dus makkelijk te verwerken)

(iets zwaarder dan glaswol)

(dus makkelijk te verwerken)

(dus makkelijk te verwerken)

Prijs

Goedkoop

Betaalbaar

Betaalbaar

Relatief duur

Plaatsing

Bijna overal (evt. met folie)

Bijna overal (evt. met folie)

Bijna overal (evt. met folie)

Bijna overal (evt. met folie)

Geluid

+++

++++

+++++

+++++

Brandwerend

Ja

Ja

Ja

Redelijk

Opmerking

Kan irriteren

Weinig irritatie (minder dan glaswol)

Weinig irritatie (minder dan glaswol)

Duurzaam

Tussenwand isoleren
Metal stud wand

Voordelen glaswol, steenwol, minerale wol en houtvezel isolatie

zelf scheidingswand plaatsen

Een scheidingswand plaatsen is een eenvoudige klus dat u vaak zelf kunt uitvoeren. Hiervoor zijn er twee geschikte methodes: de metal stud wand en een houten voorzetwand. 

De houten voorzetwand is simpel. Met deze methode maakt u een houten regelwerk met latten waarin u het isolatiemateriaal tussenin plaatst, zoals glaswol of steenwol. Aan de voor- en achterkant van de scheidingswand plaatst u plaatmateriaal om het geheel af te werken zoals gipsplaten of OSB-platen.

Een metal stud want is een recenter alternatief op een houten voorzetwand. Een metal stud wand bestaat uit metalen klikprofielen, waardoor u eenvoudig een metalen wand in elkaar zet. Tussen de metalen profielen plaatst u, net als bij een houten voorzetwand, het isolatiemateriaal. Een groot voordeel is dat deze metal stud profielen vaak op maat te bestellen zijn en nóg eenvoudiger te bevestigen zijn. Meer weten? Bekijk dan onze stappenplannen.

→ Bekijk Metal stud stappenplan

→ Bekijk Voorzetwand isoleren met PIR platen stappenplan

→ Bekijk Voorzetwand isoleren met Glaswol stappenplan