Scheidingswand isolatie.

Een scheidingswand wordt meestal geplaatst om ruimtes te scheiden, geluid te isoleren en warmte vast te houden. Zo creëert u bijvoorbeeld een extra slaapkamer of inloopkast. Voor een tussenwand kunt u glaswol, steenwol en houtvezel isolatie tussen een rachelwerk van houten of metalen staanders plaatsen. Deze materialen zijn door de flexibele eigenschappen eenvoudig te plaatsen in een scheidingswand constructie. Deze materialen staan bekend om hun goede geluidsisolatie en thermische eigenschappen.

XPS

Houtvezelisolatie

welke isolatie voor scheidingswanden?

Voor scheidingswand isolatie kunt u gebruik maken van glaswol, steenwol of houtvezel isolatie. U kunt kiezen voor rollen of platen. Met gipsplaten kunt u de muur afwerken. Bekijk hieronder een vergelijking tussen de verschillende isolatiematerialen. Voor een uitgebreide samenvatting kunt u naar ons kenniscentrum artikel over de beste isolatiemateriaal soorten voor uw klus

GlaswolSteenwolHoutvezel isolatie
SamenvattingGoede isolatie voor een lage prijsWarmte en geluidsisolatieDuurzaam
IsolatiewaardeGoedGoedHoog
DikteRuimteverliesRuimteverlies
GewichtLicht
(dus makkelijk te verwerken)
Gemiddeld
(iets zwaarder dan glaswol)
Licht
(dus makkelijk te verwerken)
PrijsGoedkoopBetaalbaarRelatief duur
PlaatsingBijna overal (evt. met folie)Bijna overal (evt. met folie)Bijna overal (evt. met folie)
Geluid+++ +++++++++
BrandwerendJaJaRedelijk
OpmerkingKan irriterenWeinig irritatie (minder dan glaswol)Duurzaam

Wilt u precies weten hoe u het materiaal plaatst, wat u nodig heeft en de bijbehorende kosten exact berekenen? Bekijk dan ons stappenplan en de bijbehorende bestellijst:

→ Bekijk stappenplan scheidingswand isolatie

Tussenwand isoleren
Metal stud wand

tussenwand isoleren

Een scheidingswand plaatsen is een eenvoudige klus dat u vaak zelf kunt uitvoeren. Hiervoor zijn er twee geschikte methodes: de metal stud wand en een houten voorzetwand. 

De houten voorzetwand is simpel. Met deze methode maakt u een houten regelwerk met latten waarin u het isolatiemateriaal tussenin plaatst, zoals glaswol of steenwol. Aan de voor- en achterkant van de scheidingswand plaatst u plaatmateriaal om het geheel af te werken zoals gipsplaten of OSB-platen.

Een metal stud want is een recenter alternatief op een houten voorzetwand. Een metal stud wand bestaat uit metalen klikprofielen, waardoor u eenvoudig een metalen wand in elkaar zet. Tussen de metalen profielen plaatst u, net als bij een houten voorzetwand, het isolatiemateriaal. Een groot voordeel is dat deze metal stud profielen vaak op maat te bestellen zijn en nóg eenvoudiger te bevestigen zijn. Meer weten? Bekijk dan het stappenplan en bestellijst hieronder.

→ Bekijk het stappenplan scheidingswand plaatsen met metal studs.