Spouwmuurisolatie.
Spouwmuurisolatie plaatst u in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, ook wel de spouw genoemd. Spouwmuurisolatie is een van de meest voorkomende manieren van muurisolatie, omdat het een zeer effectieve methode is. Veel warmte gaat namelijk verloren via de buitenmuren. Welk isolatiemateriaal geschikt is, welke methodes er zijn en welke alternatieven er mogelijk zijn voor muurisolatie leest u hieronder.
spouwmuurisolatie platen
Een spouwmuur kan geïsoleerd worden met PIR spouwplaten of met glaswol en steenwol spouwplaten. PIR is een harde plaat van schuimstof en is bij uitstek geschikt voor spouwmuurisolatie, omdat u met relatief dunne platen een hoge isolatiewaarde kunt halen. Beide isolatiematerialen hebben verschillende voor- en nadelen. We zetten even de belangrijkste eigenschappen op een rijtje voor u!
Steenwol spouwplaten | PIR Spouwplaten |
Brandwerend | Hoge isolatiewaarde |
Duurzaam | Dun materiaal |
Geluidsisolerend | Vochtwerend |
Erg dik materiaal | Brandvertragend |
methodes spouwmuurisolatie
Voor het plaatsen van spouwisolatie adviseren wij PIR platen met tweezijdig aluminium cachering. Deze platen hebben als groot voordeel dat ze vochtwerend zijn, waardoor een los dampfolie niet nodig is.
Na-isolatie van een spouwmuur aan de buitenzijde kan gemaakt worden volgens een ‘natte’ en een ‘droge’ methode. Het natte systeem houdt in dat op de bouwlocatie voor de plaatsing, een pleisterlaag wordt aangebracht op het isolatiemateriaal. Het droge systeem houdt in dat het isolatiemateriaal na het plaatsen afgewerkt wordt met plaatmateriaal. Het droge systeem wordt vaak, ook door particulieren, zelf gedaan.
Bij het droge systeem wordt meestal geventileerde spouw tussen de gevelplaten en de stijve isolatieplaten toegepast.
zelf spouwmuurisolatie plaatsen
Zelf spouwmuurisolatie plaatsen? Hoewel spouwmuurisolatie een ingrijpende klus is, is het ook mogelijk om dit zelf uit te voeren. Bij het plaatsen van spouwmuurisolatie werkt u namelijk met het binnen- en buitenblad en dient u nauwkeurig te werk te gaan. Wanneer er geen goed geventileerde spouw aanwezig is, kan dit nadelig zijn voor de thermische prestaties van uw ruimte en woning. Meer weten? Bekijk dan het stappenplan waarin wij u stap voor stap uitleggen hoe u zelf uw spouwmuurisolatie plaatst.
Subsidie spouwmuurisolatie
Voor uw spouwmuurisolatie kunt u in 2022 ook subsidie krijgen. Vanaf dit jaar is het bedrag €8 per m2. Je moet minimaal 10m2 en maximaal 170 m2 aan spouwmuur isoleren om in aanmerking te komen. Verder gelden er nog een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie. Wilt u meer weten over de voorwaarden van subsidie op spouwmuurisolatie en waar u het kunt aanvragen? Bekijk dan ons artikel over isolatiesubsidie in het kenniscentrum.
→ Bekijk isolatiesubsidie op spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie nadelen
Zijn er ook nadelen aan spouwmuurisolatie? Het eerste waar men aan denkt bij nadelen van spouwmuurisolatie zijn vochtproblemen. Vaak is men bang voor vocht en schimmel op de muren door slechte isolatie. Echter, gebeurt dit niet vaak. Bij een normale spouwmuur die isolatie goed kan hebben zullen er geen problemen ontstaan.
Een ander nadeel zit hem voor veel mensen in de portemonnee. Vaak is de vraag of de investering in spouwmuurisolatie het geld waard is. Wij kunnen u echter verzekeren dat dit het waard is! Op de lange termijn zult u een groot verschil zien in uw energierekening en u zult een hoger comfort beleven.
Het enige nadeel aan de spouwmuurisolatie is dat u vaak niet helemaal zelf kunt kiezen hoe dik u isoleert. Dit heeft namelijk te maken met de ruimte die er is in de spouwmuur. Er dient namelijk altijd een minimale luchtspouw van 2 cm te zijn om te spreken van een effectieve luchtspouw.
Twijfelt u of spouwmuurisolatie voor u geschikt is? Neem dan gerust contact met ons op!