Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Spouwmuur isolatie

Spouwmuur isolatie

Spouwmuurisolatie plaatst u tussen de binnenmuur en de buitenmuur. De spouw is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur, waar de isolatie tussengeplaatst kan worden. Isolatie van de spouwmuur is de meest voorkomende manier van muurisolatie. Van origine zijn de belangrijkste functies van spouwmuur isolatie de thermische (warmte) isolatie en het voorkomen van vochtigheid door regen. Als de buitenmuur sterk damp remmend is door bijvoorbeeld geglazuurde bakstenen heeft de spouwplaat een extra functie om vocht af te voeren. Het is daarom belangrijk om de juiste isolatiematerialen te kiezen. Er zijn ook verschillende manieren om uw spouwmuur te isoleren. Hieronder leest u welke isolatiematerialen het meest geschikt zijn voor uw klus en over de plaatsing van spouwmuur isolatie.

Soorten spouwmuur isolatie

Een spouwmuur kan geïsoleerd worden met PIR spouwplaten of met steenwolspouwplaten. PIR is een harde plaat van schuimstof en is bij uitstek geschikt voor spouwmuurisolatie, omdat u met relatief dunne platen een hoge isolatiewaarde kunt halen. Beide isolatiematerialen hebben verschillende voor- en nadelen.

Houtvezel

(Op aanvraag)

Steenwol spouwplaten

PIR spouwplaten

Voor het plaatsen van spouwisolatie adviseren wij PIR platen met tweezijdig aluminium cachering. Deze platen hebben als groot voordeel dat ze vochtwerend zijn, waardoor een los dampfolie niet nodig is.

Na-isolatie van een spouwmuur aan de buitenzijde kan gemaakt worden volgens een ‘natte’ en een ‘droge’ methode. Het natte systeem houdt in dat op de bouwlocatie voor de plaatsing, een pleisterlaag wordt aangebracht op het isolatiemateriaal. Het droge systeem houdt in dat het isolatiemateriaal na het plaatsen afgewerkt wordt met plaatmateriaal. Het droge systeem wordt vaak, ook door particuliere, zelf gedaan.

Bij het droge systeem wordt meestal geventileerde spouw tussen de gevelplaten en de stijve isolatieplaten toegepast.

Voor het plaatsen van spouwmuurisolatie volgt u simpelweg onderstaand stappenplan.

Benodigdheden

 • Isolatiemateriaal (spouwplaten, advies PIR 2-zijdig alu)
 • Slagpinnen
 • Gereedschap (hamer)
 • Aluminium tape

Stappenplan isolatiemateriaal plaatsen

 1. Plaats de spouwplaat en zorg ervoor dat de plaat waterpas staat
 2. Plaats de slagpinnen.
  Voer dit uit voor alle platen.
 3. Sla met een hamer de slagpinnen in de spouwplaten.
 4. Plak de naden aan de voorzijde af met aluminium tape.
 5. Werk de voorzetwand af via de droge of natte methode.
 • Droge methode: volledige afwerking met plaatmateriaal (vaak door particuliere zelf uitgevoerd).
 • Natte methode: pleisterlaag aangebracht op isolatiemateriaal (op de bouwplaats).
PIR op maat maken