Klantenservice

Isodirect logo horizontaal direct goede isolatiematerialen

Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Voorzetwand isolatie.

Voorzetwand isolatie is een slimme oplossing om uw woning van isolatie te voorzien. Bij voorzetwandisolatie wordt er een nieuwe wand voor de bestaande binnenmuur gezet. De isolatie wordt dus van binnenuit de woning geplaatst. U kunt de stookkosten verlagen en het wooncomfort vergroten. Een voorzetwand is minder populair dan spouwmuur isolatie, omdat het thermisch rendement lager is. In sommige gevallen is er geen andere optie mogelijk en is een voorzetwand dus de ideale oplossing. Voor een nog hoger thermisch rendement raden wij u echter aan om een voorzetwand te combineren met spouwmuur isolatie.

Voor het isoleren van een voorzetwand kunt u verschillende isolatiematerialen gebruiken, zoals bijvoorbeeld PIR, maar ook glaswol en steenwol. Vaak wordt gekozen voor PIR omdat u hiermee hoge thermische waardes haalt en niet dik hoeft te isoleren. Daardoor voorkomt u ruimteverlies. De verschillende isolatiematerialen hebben verschillende isolatie eigenschappen, voordelen en nadelen. Hou er wel rekening mee dat u ruimte inlevert bij het plaatsen van een voorzetwand. U leest hier welke voorzetwand isolatie geschikt is voor uw klus en hoe u voorzetwand isolatie moet plaatsen.

Voorzetwand isolatie praktijk

Waarom voorzetwand isolatie?

Is het bij u in de zomer vaak te warm in huis en in de winter vaak heel erg koud? Dan is de ruimte mogelijk niet goed geïsoleerd. Bij oude huizen (vaak garages en zolders) komt het vaker voor dat muren niet altijd zijn voorzien van isolatie. U ziet dan vaak veel temperatuurschommelingen in huis. Het duurt ook lang voordat de ruimte is verwarmd, omdat veel van de warmte direct naar buiten vloeit via de muren. Dat ziet u dan ook terug in de hoge energierekening. Dit is onnodig en zonde! U kunt hier gemakkelijk zelf wat aan doen.

Een muur is gemakkelijk te isoleren door een voorzetwand te plaatsen aan de binnenkant van de woning. Hierbij plaatst u een extra wand met isolatiemateriaal voor de bestaande muur. U levert wat ruimte in, maar krijgt er wel veel warmte (thermische), akoestische en geluid-voordelen voor terug. Daarnaast kunnen oneffenheden, leidingen, bekabeling worden weggewerkt door het plaatsen van isolatiemateriaal aan de binnenzijde. Kortom, een voorzetwand plaatsen is een slimme oplossing om uw woning van isolatie te voorzien.

voordelen Binnenmuur isoleren

voorzetwand en het bouwbesluit

Een voorzetwand kun je niet alleen aan de binnenzijde van je woning plaatsen, maar ook tegen de voorgevel. Op die manier isoleer je niet de binnenmuur, maar de buitenmuur. Dit geeft je een stuk meer vrijheid met het isoleren, omdat je via de buitengevel vaak meer ruimte hebt en dus geen ruimte in de woning verliest. Wel dient je rekening te houden met het bouwbesluit. Het bouwbesluit bepaald namelijk dat er bij renovatie en nieuwbouw je voorgevel aan bepaalde eisen moet voldoen. Zo moet de rc-waarde  voor gevels minimaal 1,3 zijn bij renovatie en bij nieuwbouw minimaal 4,5. 

Wil je meer weten over het isoleren van de voorgevel of het bouwbesluit? Bekijk dan ook eens het artikel over de toepassing van buitenmuur isolatie.

→ Bekijk buitenmuur isolatie

→ Bekijk bouwbesluit

Gevel huis
Kingspan W'all-in-One system

uniek: w'all-in-one isolatieplaten

Een voorzetwand is relatief makkelijk te plaatsen door het plaatsen van rachelwerk met houten latten of een metal stud plan. Maar wist je dat het nóg makkelijker kan? 

Met de W’all-in-One platen van Kingspan bevestig je platen gemakkelijk tussen slimme montageprofielen. Hierdoor bespaar je op kosten, omdat je niet te veel verschillende materialen nodig hebt en dus ook geen overtollig restafval overhoudt. Dankzij de uitstekende thermische prestaties geniet u ook nog is van een verbeterd thermisch wooncomfort met een geringe dikte. 

→ Bekijk W’all-in-One isolatieplaten

zelf voorzetwand isolatie plaatsen - PIR platen

Het plaatsen van een voorzetwand is eenvoudig en snel, het is daarom een effectieve oplossing. PIR is een stevig materiaal, waardoor u het gemakkelijk kunt bevestigen aan een rachelwerk.

Bij voorzetwand isolatie met PIR adviseren bij gebruik te maken van onze isolatieplaten met tweezijdig aluminium cachering. U heeft dan geen folie nodig, omdat de laag aluminium folie damp remmend werkt. Meer weten? Bekijk dan ons handig stappenplan!

→ Bekijk voorzetwand isoleren met PIR platen stappenplan

Voordelen PIR

Voorzetwand isolatie
Houten frame met steenwol

zelf voorzetwand isolatie plaatsen - glaswol of steenwol

Glaswol en steenwol zijn veelgebruikte isolatiematerialen. Het is een minerale wol soort die bestaat uit zand en gerecycled glas. Het is gebruiksvriendelijk, want het is flexibel in de plaatsing. Doordat het materiaal enorm goedkoop is, is het een populaire optie onder doe-het-zelvers. Het nadeel is wel dat u een veel grotere dikte nodig heeft dan met PIR isolatie.

Een voorzetwand plaatsen met glaswol of steenwol is eenvoudig zelf uit te voeren. Meer weten? Bekijk dan ons stappenplan!

→ Bekijk voorzetwand isoleren met glaswol stappenplan

Voordelen glaswol en steenwol

Glaswol

Steenwol

Makkelijk mee te werken

Warmte-isolerend

Licht gewicht

Brandvertragend

Goedkoop

Vochtwerend

Geluidsisolerend

Voorkomt schimmel