Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Voorzetwand muurisolatie

Voorzetwand muurisolatie

Voorzetwandisolatie is een slimme oplossing om uw woning van isolatie te voorzien. U kunt de stookkosten verlagen en het wooncomfort vergroten. Spouwisolatie is de meest gebruikte methode, maar soms is dit niet mogelijk door bijvoorbeeld de hoge kosten, technische haalbaarheid of simpelweg omdat er geen spouw aanwezig is. Een alternatief is dan isolatie met een voorzetwand, waarbij u een voorzetwand plaatst aan de binnenkant van de ruimte. Tussen de buitenmuur en de voorzetwand kunt u gemakkelijk isolatie plaatsen. U kunt hier verschillende isolatiematerialen voor gebruiken, zoals bijvoorbeeld PIR. Vaak wordt gekozen voor PIR omdat u hiermee hoge thermische waardes haalt en niet dik hoeft te isoleren. Daardoor voorkomt u ruimteverlies. De verschillende isolatiematerialen hebben verschillende isolatie eigenschappen, voordelen en nadelen. Hou er wel rekening mee dat u ruimte inlevert bij het plaatsen van een  voorzetwand. U leest hier welke voorzetwand isolatie geschikt is voor uw klus en hoe u voorzetwand isolatie moet plaatsen.

Voorzetwand isolatie - opties

PIR Fermacell

(Op aanvraag)

Steenwol isolatie

(Op aanvraag)

PIR + Gips

(Op aanvraag)

Houtvezel

(Op aanvraag)

Is het bij u in de zomer vaak te warm in huis en in de winter vaak heel erg koud? Dan is de ruimte mogelijk niet goed geïsoleerd. Bij oude huizen (vaak garages en zolders) komt het vaker voor dat muren niet altijd zijn voorzien van isolatie. U ziet dan vaak veel temperatuurschommelingen in huis. Het duurt ook lang voordat de ruimte is verwarmt, omdat veel van de warmte direct naar buiten vloeit via de muren. Dat ziet u dan ook terug in de hoge energierekening.

Dit is onnodig en zonde! U kunt hier gemakkelijk zelf wat aan doen!

Een muur is gemakkelijk te isoleren door een voorzetwand te plaatsen aan de binnenkant van de woning. Hierbij plaatst u een extra wand met isolatiemateriaal voor de bestaande muur. U levert wat ruimte in, maar krijgt er wel veel warmte (thermische), akoestische en geluid-voordelen voor terug. Daarnaast kunnen oneffenheden, leidingen, bekabeling worden weggewerkt door het plaatsen van isolatiemateriaal aan de binnenzijde. Kortom, een voorzetwand plaatsen is een slimme oplossing om uw woning van isolatie te voorzien. 

Binnenmuur isoleren

U kunt ook de binnenmuren isoleren met voorzetwandisolatie. Geluid verplaatst zich ook in huis, dus via de tussenmuren naar andere ruimtes. Met goede isolatie voorkomt u geluidshinder uit andere ruimtes.

Voor- en nadelen voorzetwand isolatie

Isolatiematerialen voorzetwand isolatie

Om te voldoen aan de bouwbesluit-eis dient de rc-waarde voor gevels minimaal 1,3 te zijn. Bij het gebruik van PIR kunt u relatief dun isoleren. Hier is een plaat van 30 mm dikte al voldoende, waarmee u veel ruimte bespaart. Hoe dik u wilt isoleren is afhankelijk van de beschikbare ruimte en uw eigen wensen. Heeft u weinig ruimte? Dan is PIR de beste keuze voor u.

Voor nieuwbouwprojecten wordt een richtlijn van 4,5 rc0waarde gehanteerd. Bij PIR bereikt u dit vanaf een dikte van 100 mm. Bij bestaande bouw is dit niet verplicht en kunt u er voor kiezen om dunner materiaal te plaatsen. 

Plaatsen voorzetwand - PIR platen

Het plaatsen van een voorzetwand is eenvoudig en snel, het is daarom een effectieve oplossing. PIR is een stevig materiaal, waardoor u het gemakkelijk kunt bevestigen aan een rachelwerk.

Bij voorzetwand isolatie met PIR adviseren bij gebruik te maken van onze isolatieplaten met tweezijdig aluminium cachering. U heeft dan geen folie nodig, omdat de laag aluminium folie damp remmend werkt.

Voordelen PIR

Voor het plaatsen van voorzetwand isolatie met PIR volgt u simpelweg onderstaand stappenplan.

Benodigdheden

 • PIR isolatiemateriaal
 • Geïmpregneerde ventilatielatten met inkeping voor het rachelwerk, zodat de luchtstroom achter het isolatiemateriaal goed is
 • Gereedschap om voegen te verwijderen
 • Aluminium tape
 • Bijenbekje (Optioneel)

Stappenplan PIR isolatiemateriaal plaatsen

 1. Maak een aantal stootvoegen rondom de gevel vrij en plaats eventueel een bijenbekje.
 2. Plaats de geïmpregneerde ventilatielatten met inkepingen voor het rachelwerk.
 3. Plaats de PIR platen tegen het rachelwerk. U kunt de PIR platen lijmen, schroeven of een combinatie van beide methodes.
 4. Breng tussen de platen een regel flexibel purschuim aan.
 5. Plak de naden aan de voorzijde af met aluminium tape.
 6. Als de gehele wand staat vult u ook de kier aan de boven-, onder-, en zijkant met een regel purschuim voor een luchtdicht en goed isolerend geheel.
  Let op: Als de PIR platen zijn voorzien van een cachering is een extra damp remmende folie niet nodig.
 7. Werk de voorzetwand af met plaatmateriaal naar keuze.

Plaatsen voorzetwand - glaswol of steenwol

Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal. Het is een minerale wol soort die bestaat uit zand en gerecycled glas. Het is gebruiksvriendelijk, want het is flexibel in de plaatsing. 

Stappenplan wol isolatiemateriaal plaatsen

 1. Eerst plaatst u een raamwerk van hout of metaal van binnenuit tegen de buitenwand. Vergeet niet het raamwerk een klein stukje (1 of 2 cm) van de buitenmuur te plaatsen, zodat ventilatie kan plaatsvinden. Maak tevens een aantal stootvoegen vrij om de luchtstroom van buiten te krijgen.
 2. Hierna plaatst u het isolatiemateriaal tussen het raamwerk. Zorg ervoor dat de hoeken en kieren goed aansluiten. Als laatste plaatst u een damp remmende folie, waarbij u de naden goed dient af te plakken. Dat voorkomt condensatie. Plaats vervolgens het gewenste plaatmateriaal over de constructie.

Verder is het slim om te werken met een damp-open folie. Deze zorgt ervoor dat vocht niet naar binnen komt en damp wel naar buiten kan.

Voordelen glaswol

Voordelen steenwol