Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

PIR isolatie A-keus

PIR isolatie A-keus

PIR is het meest gebruikte isolatiemateriaal. PIR heeft een hoge isolatiewaarde en hiermee kunt u dun isoleren. Daarnaast is PIR licht van gewicht, waardoor u het gemakkelijk oppakt en plaatst. PIR isolatie wordt daarom veel gebruikt voor muren, daken, kruipruimtes en vloeren. PIR is er in veel verschillende vormen en met veel verschillende cacheringen die allemaal een eigen voordeel hebben. Hieronder kunt u alle soorten PIR isolatieplaten zien die wij bij Isodirect in ons assortiment hebben.

PIR isolatie

PIR platen zijn licht van gewicht en drukvast. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te verwerken, maar ook goed te gebruiken voor de isolatie van vloeren omdat je erop kunt lopen.

PIR isolatie is duurder dan bijvoorbeeld EPS. Dat komt omdat PIR isolatie moeilijker is om te produceren. Daar tegenover staat wel dat PIR isolatie een hogere isolatiewaarde heeft. Dus als u dun wilt isoleren met een hoge isolatiewaarde is PIR isolatie een uitstekende keuze.

Wat is PIR isolatie

PIR isolatie is een hardschuim isolatiemateriaal met een erg goede isolatiewaarde. Een hoge isolatiewaarde wil zeggen dat PIR warmte nauwelijks doorgeeft. In de zomer zorgt het ervoor dat warmte buiten blijft, en in de winter dat de warmte binnen blijft. Dat is precies wat we willen! De mate waarin het PIR isolatiemateriaal isoleert is met name afhankelijk van de dikte. Hoe dikker u isolatie plaatst hoe beter u isoleert. U kunt met PIR relatief dun isoleren en toch een goede isolatiewaarde behalen!

PIR isolatie is uitermate geschikt voor het isoleren van uw (platte) dak, zolder, vloer of (spouw)muur.

Als u PIR 2-zijdig aluminium gebruikt draagt de aluminium cachering ook bij aan de isolatiewaarde. Deze cachering heeft een hogere isolatiewaarde dan bitumen of glasvlies cachering. Het laagje aluminium zorgt er enerzijds voor dat de warmte wordt vastgehouden. Anderzijds functioneert de aluminium cachering dampwerend, waardoor het condensatie tegenhoudt en er geen vocht bij het PIR isolatiemateriaal kan komen.

De voordelen van PIR platen

De belangrijkste eigenschap van PIR is de mate waarin het isoleert. PIR isolatie moet de warmte buiten de deur houden in de zomer en binnenhouden in de winter. Door de hoge isolatiewaarde kunt u pir isolatie dun plaatsen. Daarnaast is het materiaal eenvoudig om mee te werken, want het is licht en makkelijk te snijden/zagen. Omdat PIR isolatie van nature licht is kunt u het makkelijk oppakken en plaatsen. In de meeste gevallen kunt u de PIR isolatieplaten direct tegen de wand bevestigen met schroeven of lijmen. Vervolgens kunt u het geheel luchtdicht afwerken met purschuim. 

Een nadeel is dat PIR isolatiemateriaal relatief duur is, in vergelijking met bijvoorbeeld EPS. PIR blijft echter veruit het meest gebruikte isolatiemateriaal.

Dakisolatie met PIR​

PIR is bij uitstek geschikt voor het isoleren van uw dak. Zonder dakisolatie verliest u tot wel 30% aan warmte. Isoleren van uw dak kan lastig zijn omdat u beperkt de ruimte heeft. Met PIR kunt u dun isoleren en toch een hoge isolatiewaarde behalen. Dat is een mooie ruimtebesparing! Daarnaast is PIR isolatie redelijk vochtwerend, zeker als daar overheen een aluminium cachering zit. PIR is ook stevig, waardoor u er gemakkelijk dakpannen, grind of epdm op kunt plaatsen. Bij echt zware belasting kunt u het beste XPS isolatiemateriaal gebruiken.

Bij dakisolatie onderscheiden we plat dak isolatie en schuin dak isolatie. U leest er hieronder meer over.

Schuin dakisolatie met PIR platen

Bij schuin dak isolatie kunt u ook PIR isolatie gebruiken. U kunt uw dak van binnenuit isoleren en van buitenaf. Als u van binnenuit uw schuin dak isoleert is het belangrijk dat u bij het plaatsen van de PIR platen tussen de PIR platen purschuim spuit, zodat er geen lucht tussen kan komen. Hierdoor voorkomt u een koude brug. De PIR platen bevestigt u eenvoudig met schroeven. Vervolgens werkt u de schroefgaten en de naden af met voegengips en gaasband.

U kunt uw schuin dak ook isoleren van buitenaf door PIR renovatieplaten te gebruiken. Op het aanwezige dakbeschot plaatst u dan de PIR renovatieplaten. 

Wilt u meer weten over het isoleren van uw schuine dak? U vindt meer informatie over het isoleren van een schuin dak.

Plat dakisolatie​

Bij een plat dak worden de PIR platen vrijwel altijd van buitenaf geplaatst. Bovenop de PIR platen wordt dan een laag EPDM geplaatst, waarna de laatste afwerklaag geplaatst kan worden. EPDM zorgt ervoor dat het dak van bovenaf waterdicht is en het isolatiemateriaal goed beschermd is. De meest gebruikte combinatie is PIR met EPDM. Voor een plat dak of een hellend dak (tot 20%) wordt PIR ook vaak in combinatie met bitumen gebruikt.

PIR platen zijn eenvoudig in het gebruik. Ze zijn licht van gewicht, waardoor u ze gemakkelijk kunt tillen (en dat is handig op een dak). Daarnaast kunt u het materiaal eenvoudig op maat snijden of zagen.

PIR platen spouwmuur​

PIR spouwplaten worden veel gebruikt bij spouwmuurisolatie in nieuwbouw woningen. Het materiaal is zo populair bij nieuwbouw, omdat u er snel mee kunt werken. Dat komt door de technische eigenschappen van PIR, namelijk: licht van gewicht, makkelijk op maat te snijden/zagen en de goede isolatiewaarde. Vaak worden PIR spouwplaten gebruikt, omdat deze makkelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Door een tand en groef randafwerking werkt u snel en gemakkelijk. Bovendien blijkt de tand en groef verbinding in de praktijk de kans op koudebruggen kleiner te maken.

U kunt ook PIR platen gebruiken zonder randafwerking. U heeft dan naast tape ook purschuim nodig. Het purschuim spuit u tegen de zijkanten van de platen, dan drukt u deze stevig tegen de volgende PIR-plaat. Op deze manier voorkomt u een koudebrug. Een naadloze afsluiting met Aluminium tape zorgt voor een verhoging van het rendement van uw isolatie.

Gebruik een spouwanker systeem om de platen stevig aan de muur te bevestigen. Het spouwanker systeem is geschikt als de muur bestaat uit holle bakstenen. Let er op dat u ook inslagspouwankers nodig heeft bij het plaatsen van PIR isolatie met een spouwankersysteem. Vergeet ook zeker de drukverdeelplaatjes niet. De drukverdeelplaatjes zorgen ervoor dat de druk over de plaat verdeeld wordt. Hierdoor voorkomt u verlies van de isolatiewaarde van de PIR platen.

U kunt er ook voor kiezen om de platen te lijmen. Dit heeft als voordeel dat er geen koudebruggen ontstaan en dat u de platen snel kunt plaatsen. Voor het bevestigen plaatst u de lijm gelijkwaardig over de isolatieplaat en drukt hem vervolgens stevig tegen het beton.

Wilt u meer weten over spouwmuur isolatie? Bekijk hier meer over het isoleren van een spouwmuur!

PIR op maat zagen​

De makkelijkste manier is om PIR platen te zagen of te snijden met behulp van een gewone zaag (met een fijne kartel), een cirkelzaag of een decoupeerzaag. Meestal wordt gekozen voor een zaag. Let er dan wel op dat u niet een grove zaag kartel gebruikt, maar een fijne zaag kartel. Een grove kartel zorgt ervoor dat u een grove afwerking krijgt en dat is onhandig bij de afwerking. Een zo fijn mogelijke structuur zorgt ervoor dat u koudebruggen voorkomt.

Vochtregulerende folie​

U kiest voor een vochtregulerende folie afhankelijk van de plek waar u het plaatst en de vochtigheid van de ruimte. Het doel van de vochtregulerende folie is om te voorkomen dat vocht bij het isolatiemateriaal komt. Als vocht bij het isolatiemateriaal komt resulteert dit in vochtproblemen, zoals schimmel en een verminderde isolatiewaarde.

Maar welke folie heeft u nodig? Een damp-open, dampdichte of dampremmende folie? Lees het hier.

Drukvastheid PIR​

PIR platen zijn drukvast tot een specifiek maximum. Dat wil zeggen dat u gemakkelijk over de platen kunt lopen, bijvoorbeeld tijdens het plaatsen van het isolatiemateriaal. Echter, voor langdurige druk zijn de platen minder geschikt. Dat zit zo. De druk die een isolatieplaat aankan wordt gemeten in kilopascal en puntbelasting. Uit onderzoek blijkt dat de platen bij een normale belasting prima kunnen volstaan, maar op lange termijn toch een vervorming vertonen. Wilt u langdurig druk uitvoeren op de platen? Leg dan bovenop de isolatieplaten bijvoorbeeld OSB-platen.

Bent u op zoek naar een extreem drukvast isolatiemateriaal? Kijk dan eens naar XPS platen. Deze XPS platen hebben als bijkomend voordeel dat deze vochtbestendig zijn. XPS platen worden dan ook veel gebruikt in vochtige ruimtes, zoals bij vloeren, daken, kelders en zwembaden.

Is PIR vochtbestendig?​

PIR kan goed tegen vocht, maar is niet waterdicht. Als u op zoek bent naar vochtbestendig isolatiemateriaal kunt u het beste kiezen voor XPS isolatiemateriaal. XPS isolatiemateriaal is geschikt voor zeer vochtige ruimtes, zoals kelders en zwembaden. Maar wordt ook gebruikt bij vloeren en daken.

Is PIR brandbaar?​

PIR is niet erg brandbaar, maar niet onbrandbaar. Dat betekent dat het isolatiemateriaal weliswaar rookt, maar vlammen in het begin kan tegenhouden. PIR isolatiemateriaal is dus moeilijk te ontsteken, maar vat uiteindelijk wel vlam. In vergelijking met EPS en XPS is PIR een beter brandwerend product, maar het is dus niet onbrandbaar. Voor onbrandbaar isolatiemateriaal kunt u het beste kiezen voor glaswol of steenwol. Tijdens een brand ontstaat geen druppelvorming. Het risico op brand is groter bij een stalen dak dan bij een betonnen dak of spouwmuurisolatie. Als het u gaat om de brandveiligheid kunt u het beste een brandwerende beplating plaatsen.

Overzicht Brandbaarheid
EPS
Zeer brandbaar
XPS
Zeer brandbaar
PUR
Goed brandbaar
Resol
Moeilijk brandbaar
PIR
Moeilijk brandbaar
Minerale wolsoorten
Praktisch onbrandbaar

Welke dikte PIR heb ik nodig?

De juiste dikte PIR die u nodig heeft is onder andere afhankelijk van wat u wilt isoleren, hoeveel ruimte u voor de isolatie heeft en welke isolatiewaarde u wilt halen. Voordat u PIR gaat kopen zijn er enkele zaken die u moet overwegen. Hieronder gaan we daar verder op in.

Welke dikte PIR voor dakisolatie?

Voor de isolatie van uw dak is PIR een goede mogelijkheid, maar of u PIR moet gebruiken hangt af van uw dak. Bij een plat dak met bitumen kan PIR een goede optie zijn, terwijl PIR geen goede keuze is bij een houten dakbeschot met dakpannen. De isolatiewaarde die u wilt halen, of moet halen van het bouwbesluit, beïnvloedt de dikte van de PIR platen ook. Kijk vandaar altijd even wat het bouwbesluit eist van uw dakisolatie. Hoe dikker de PIR plaat, hoe hoger de isolatiewaarde.

Dikte PIR voor betonvloerisolatie​

Bij de isolatie van een betonvloer wordt de PIR normaal gesproken tegen de onderkant van de betonvloer geplaatst. Bij na-isolatie mag de betonvloer met 60 mm PIR geïsoleerd worden volgens het bouwbesluit. Wel is het aangeraden dat u dikkere platen kiest als u daar de ruimte voor heeft. Als u een plaat van 80 mm dik kiest voldoet u meteen aan de nieuwbouweisen van het bouwbesluit en haalt u een hogere isolatiewaarde.

PIR of PUR​

PIR en PUR hebben dezelfde grondstof in als basis, namelijk MDI. Het verschil tussen PIR en PUR is dat PIR eigenlijk een verbeterde versie van PUR is. PIR is minder brandbaar en het isoleert beter dan PUR. Ten slotte is PIR ook nog drukvaster dan PUR. Dit is dan ook de reden dat PIR een stuk populairder is geworden dan PUR. PUR wordt in de praktijk alleen nog gebruikt voor sandwichpanelen en als purschuim, om naden tussen PIR platen te dichten. 

PIR isolatieplaten zonder cachering kopen​

Als u PIR isolatieplaten zonder aluminium cachering nodig heeft, heeft u veel keuzes. PIR platen kunnen bijvoorbeeld ook een cachering van bitumen, mineraal glasvlies hebben. U kunt ook voor PIR platen zonder cachering of toplaag kiezen; de kale PIR. Kale PIR platen worden door de fabrikant uit het productieproces gehaald, terwijl de platen nog goed bruikbaar zijn. Met name onder de betonvloer is kale PIR een uitstekende keuze. Kale PIR heeft namelijk een hogere isolatiewaarde dan EPS, maar niet de relatief hoge kosten van PIR met een cachering.

Isoleren met PIR platen​

Overweegt u uw woning te isoleren met PIR platen? U kunt erop gerust zijn dat isoleren met PIR platen een verstandige keuze is. Veel huishoudens gingen u voor. Door de hoge warmte-isolatie en de beperkte ruimte die de platen in beslag nemen is PIR zo’n goede keuze. Met een PIR plaat van 80 mm dik kunt u bijvoorbeeld een isolatiewaarde van 3.50 terwijl 80 mm aan minerale glaswol een isolatiewaarde van 2.05 haalt. Terwijl het dus even veel ruimte in beslag neemt is de isolatiewaarde van PIR platen 1.75 keer zo hoog.

PIR platen prijs​

De prijs van PIR platen varieert ontzettend. Dit ligt onder andere aan de dikte en de cachering die om de plaat heen zit. A-keus PIR platen zijn al verkrijgbaar vanaf € 9,68 per m2*. De prijs van PIR B-keus en met name kale PIR ligt een stuk lager. Kale PIR is al verkrijgbaar vanaf €0,97 per m2* en B-keus PIR vanaf €6,01 per m2*. 

De prijs van PIR isolatie is afhankelijk van de voorraad MDI (de basisgrondstof voor PIR). Ook de marktwerking beïnvloedt de prijs van PIR. De vraag naar PIR isolatieplaten is erg groot, door de enorme populariteit. PIR is met name populair in de bouw door het lage gewicht. Er zijn geen zware constructies nodig om de platen te dragen en dat scheelt veel geld tijdens de bouw. 

*Deze prijzen variëren en hier kunnen dus geen rechten aan worden ontleend.