Particulier en zakelijk
Voordelige isolatie voor iedereen
Voordelige isolatie voor iedereen
Menu
100% laagste prijs garantie bij Isodirect
Vraag hier uw offerte aan!
Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!
Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs
Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00
Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal!
PIR is het meest gebruikte isolatiemateriaal. Het heeft een hoge isolatiewaarde en hiermee kunt u dun isoleren. Daarnaast is het materiaal licht van gewicht, waardoor u gemakkelijk de platen kunt bevestigen. PIR isolatie wordt daarom veel gebruikt voor muren, daken, kruipruimtes en vloeren. Er zijn verschillende cacheringen die ieder een eigen voordeel hebben. Bekijk hieronder ons assortiment PIR isolatie, geschikt voor iedere toepassing.
Bekijk: PIR 2-zijdig Aluminium | PIR Aluminium Spouwplaat | PIR Renovatieplaten | PIR Afschot
De keuze voor de afwerking van PIR isolatie is afhankelijk van uw toepassing. U heeft de keuze uit verschillende afwerkingen, zoals 2-zijdig aluminium, bitumen en glasvlies. Daarnaast kunt u kiezen voor een renovatieplaat, waarbij de tengels al bevestigd zijn. Bij iedere plaat staat de toepassing aangegeven: spouw, vloer, muur, plat dak, hellend dak.
PIR platen zijn licht van gewicht en drukvast. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te verwerken, maar ook goed te gebruiken voor de isolatie van vloeren omdat u erop kunt lopen.
PIR isolatie heeft een hogere prijs dan bijvoorbeeld EPS. Daar tegenover staat wel dat het een hogere isolatiewaarde heeft. Dus als u dun wilt isoleren met een hoge isolatiewaarde is PIR isolatie een uitstekende keuze.
Twijfelt u tussen PIR, EPS of XPS isolatie? Lees dan wat is het verschil tussen PIR, EPS en XPS isolatie?
PIR isolatie is een hardschuim isolatiemateriaal met een erg goede isolatiewaarde. Een hoge isolatiewaarde wil zeggen dat het materiaal warmte nauwelijks doorgeeft. In de zomer zorgt het ervoor dat warmte buiten blijft, en in de winter dat de warmte binnen blijft. De mate waarin PIR isolatiemateriaal isoleert is afhankelijk van de dikte. Hoe dikker u isolatie plaatst hoe beter u isoleert. Echter kunt u met PIR relatief dun isoleren en toch een goede isolatiewaarde behalen!
PIR isolatie is geschikt voor het isoleren van uw (platte) dak, zolder, vloer en (spouw-)muur.
Als u PIR 2-zijdig aluminium gebruikt draagt de aluminium cachering ook bij aan de isolatiewaarde. Deze cachering heeft een hogere isolatiewaarde dan bitumen of glasvlies cachering. Het laagje aluminium zorgt er enerzijds voor dat de warmte wordt vastgehouden. Anderzijds functioneert de aluminium cachering dampwerend, waardoor het condensatie tegenhoudt en er geen vocht bij het isolatiemateriaal kan komen.
Bekijk ook onze kale PIR platen zonder cachering. Deze zijn uitermate geschikt voor onder uw betonvloer en het goedkoopste!
De belangrijkste eigenschap van PIR is de mate waarin het isoleert. Isolatie moet de warmte buiten de deur houden in de zomer en binnenhouden in de winter. Door de hoge isolatiewaarde kunt u PIR isolatie dun plaatsen. Daarnaast is het materiaal eenvoudig om mee te werken, want het is licht en makkelijk te snijden/zagen. Omdat de platen van nature licht zijn kunt u ze makkelijk oppakken en plaatsen. In de meeste gevallen kunt u de isolatieplaten direct tegen de wand bevestigen met schroeven of lijmen. Vervolgens kunt u het geheel luchtdicht afwerken met Gapotape of Purschuim.
PIR is wel duurder in vergelijking met bijvoorbeeld EPS. U krijgt er wel een hogere isolatiewaarde voor terug, waardoor u dunner kunt isoleren. Daarom is PIR een populair isolatiemateriaal.
PIR is bij uitstek geschikt voor het isoleren van uw dak. Zonder dakisolatie verliest u tot wel 30% aan warmte. Isoleren van uw dak kan lastig zijn omdat u beperkt de ruimte heeft. Met PIR kunt u dun isoleren en toch een hoge isolatiewaarde behalen. Dat is een mooie ruimtebesparing! Daarnaast zijn de platen met aluminium cachering vochtwerend. Ten slotte is het materiaal ook drukvast, waardoor u er gemakkelijk dakpannen, grind of EPDM op kunt plaatsen.
Bij dakisolatie onderscheiden we plat dak isolatie en schuin dak isolatie. U leest er hieronder meer over.
PIR isolatie wordt veel gebruikt voor het isoleren van een schuin dak. U kunt uw dak zowel van binnenuit isoleren als van buitenaf. Het isoleren van binnenuit is eenvoudig en kunt u gemakkelijk(-er) zelf uitvoeren. Plaats eerst de ventilatielatten en bevestig Gapotape rondom de PIR platen voor een luchtdichte afwerking. U kunt ook purschuim gebruiken voor een luchtdichte afwerking. Plaats de PIR platen en werk vervolgens de schroefgaten en de naden af met voegengips en gaasband. Voor een nette afwerking plaatst u hierover een gipsplaat of OSB-plaat. Bekijk hier de volledige instructie zolder isoleren.
U kunt uw schuin dak ook isoleren van buitenaf door PIR renovatieplaten te gebruiken. Op het aanwezige dakbeschot plaatst u dan de renovatieplaten. Van buitenaf isoleren is vaak een lastigere klus, waardoor deze vaak door professionals wordt uitgevoerd.
Wilt u meer weten over het isoleren van een schuin/hellend dak? Lees meer over het isoleren van een schuin dak.
Bij een plat dak worden de PIR platen alleen van buitenaf geplaatst. Bovenop de platen wordt dan een laag dakbedekking geplaatst en zorgt ervoor dat het dak van bovenaf waterdicht is en het isolatiemateriaal goed beschermd is. Voor dakbedekking wordt meestal gekozen voor EPDM of bitumen. EPDM heeft vaak de voorkeur omdat dit eenvoudig te lijmen is. Bitumen is wel goedkoper, maar hiervoor dient u wel te werken met een brander. U kunt EPDM en bitumen gebruiken bij een plat dak en een hellend dak tot 20% helling.
PIR platen zijn eenvoudig in het gebruik. Ze zijn licht van gewicht, waardoor u ze gemakkelijk kunt tillen (en dat is handig op een dak). Daarnaast kunt u het materiaal eenvoudig op maat snijden of zagen.
Wilt u meer weten over het isoleren van een plat dak? Lees meer over het isoleren van een plat dak.
PIR spouwplaten worden veel gebruikt bij spouwmuurisolatie in nieuwbouw woningen en renovatie. Het materiaal is populair, omdat u er snel mee kunt werken. Dat komt door de technische eigenschappen van het materiaal, het is namelijk: licht van gewicht, makkelijk op maat te snijden/zagen en heeft een goede isolatiewaarde. PIR spouwplaten met tand en groef randafwerking plaats u gemakkelijk en snel, omdat deze aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Bovendien verkleint de tand en groef verbinding de kans op koudebruggen.
U kunt ook platen gebruiken met rechte randafwerking. U heeft dan naast tape ook purschuim nodig. Het purschuim spuit u tegen de zijkanten van de platen en drukt u deze stevig tegen de volgende plaat. Op deze manier voorkomt u een koudebrug. Een naadloze afsluiting met Aluminium tape zorgt voor een verhoging van het rendement van uw isolatie. Voor een betere thermische afwerking kunt u ook kiezen voor Gapotape.
Gebruik een spouwanker systeem om de platen stevig aan de muur te bevestigen. Het spouwanker systeem is geschikt als de muur bestaat uit holle bakstenen. Let er op dat u ook inslagspouwankers nodig heeft bij het plaatsen van PIR isolatie met een spouwankersysteem. Vergeet ook zeker de drukverdeelplaatjes niet. De drukverdeelplaatjes zorgen ervoor dat u niet door de plaat schroeft en de druk over de plaat verdeeld wordt. Hierdoor voorkomt u verlies van de isolatiewaarde van de PIR platen.
U kunt er ook voor kiezen om de platen te lijmen. Voor het bevestigen plaatst u de lijm gelijkwaardig over de isolatieplaat en drukt hem vervolgens stevig tegen het beton.
Wilt u meer weten over spouwmuur isolatie? Lees meer over het isoleren van een spouwmuur!
In onderstaand overzicht hebben we schematisch weergegeven welk isolatiemateriaal de hoogste isolatiewaarde heeft.
Lambda waarde per isolatiemateriaal (hoe lager het getal, hoe beter het materiaal isoleert):
Hoe u de PIR platen moet bevestigen is afhankelijk van uw situatie. U kunt de platen eenvoudig verlijmen op hout, steen en beton. Daarnaast kunt u de platen vast schroeven. Hierbij heeft u montageplaatjes nodig. Bekijk hier de stappenplannen per toepassing.
PIR platen kunnen verschillende cacheringen hebben. De meest gebruikelijke cacheringen zijn aluminium, mineraal glasvlies en bitumen.
Bij Isodirect bieden wij ook kale PIR platen aan, dit zijn platen zonder cachering die ideaal zijn voor het isoleren onder de betonvloer.
Het soort cachering dat u nodig heeft is afhankelijk van uw toepassing. Meestal wordt gekozen voor de aluminium cachering. De bitumen isolatieplaat is geschikt om bitumen direct op te branden. De glasvlies isolatieplaat wordt gebruikt om EPDM op te verlijmen of bitumen te branden (met extra onderlaag).
De makkelijkste manier is om PIR platen te zagen of te snijden met behulp van een gewone zaag (met een fijne kartel), een cirkelzaag of een decoupeerzaag. Meestal wordt gekozen voor een zaag met fijne kartel bij dikkere isolatieplaten. Let er dan wel op dat u niet een grove zaag kartel gebruikt, maar een fijne zaag kartel. Een grove kartel zorgt ervoor dat u een grove afwerking krijgt en dat is onhandig bij de afwerking. Een zo fijn mogelijke structuur zorgt ervoor dat u koudebruggen voorkomt.
Bekijk hier de instructie PIR platen zagen of snijden.
U kiest voor een vochtregulerende folie afhankelijk van de plek waar u het plaatst en de vochtigheid van de ruimte. Het doel van de vochtregulerende folie is om te voorkomen dat vocht bij het isolatiemateriaal komt. Als vocht bij het isolatiemateriaal komt resulteert dit in vochtproblemen, zoals schimmel en een verminderde isolatiewaarde.
Maar welke folie heeft u nodig? Een damp-open, dampdichte of dampremmende folie? Lees hier welke folie u nodig heeft.
PIR platen zijn drukvast tot een specifiek maximum. Dat wil zeggen dat u gemakkelijk over de platen kunt lopen, bijvoorbeeld tijdens het plaatsen van het isolatiemateriaal. Echter, voor langdurige druk zijn de platen minder geschikt. Dat zit zo. De druk die een isolatieplaat aankan wordt gemeten in kilopascal en puntbelasting. Uit onderzoek blijkt dat de platen bij een normale belasting prima kunnen volstaan, maar op lange termijn toch een vervorming vertonen. Wilt u langdurig druk uitvoeren op de platen? Leg dan bovenop de isolatieplaten bijvoorbeeld OSB-platen.
Bent u op zoek naar een zeer drukvast isolatiemateriaal? Kijk dan naar XPS platen. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt bij bedrijfspanden.
PIR kan goed tegen vocht, maar is niet waterdicht. Als u op zoek bent naar vochtbestendig isolatiemateriaal kunt u het beste kiezen voor XPS isolatiemateriaal. XPS isolatiemateriaal is geschikt voor zeer vochtige ruimtes, zoals kelders en zwembaden. Maar wordt ook gebruikt bij vloeren en daken.
PIR is niet erg brandbaar, maar niet onbrandbaar. Dat betekent dat het isolatiemateriaal weliswaar rookt, maar vlammen in het begin kan tegenhouden. PIR isolatiemateriaal is dus moeilijk te ontsteken, maar vat uiteindelijk wel vlam. In vergelijking met EPS en XPS is PIR een beter brandwerend product, maar het is dus niet onbrandbaar. Voor onbrandbaar isolatiemateriaal kunt u het beste kiezen voor glaswol of steenwol. Tijdens een brand ontstaat geen druppelvorming. Het risico op brand is groter bij een stalen dak dan bij een betonnen dak of spouwmuurisolatie. Als het u gaat om de brandveiligheid kunt u het beste een brandwerende beplating plaatsen.
Overzicht | Brandbaarheid |
EPS | Zeer brandbaar |
XPS | Zeer brandbaar |
PUR | Goed brandbaar |
Resol | Moeilijk brandbaar |
PIR | Moeilijk brandbaar |
Minerale wolsoorten | Praktisch onbrandbaar |
De juiste dikte PIR die u nodig heeft is onder andere afhankelijk van wat u wilt isoleren, hoeveel ruimte u voor de isolatie heeft en welke isolatiewaarde u wilt halen. Voordat u PIR gaat kopen zijn er enkele zaken die u moet overwegen. Hieronder gaan we daar verder op in.
De juiste dikte PIR die u nodig heeft is onder andere afhankelijk van wat u wilt isoleren, hoeveel ruimte u voor de isolatie heeft en welke isolatiewaarde u wilt halen. Voordat u PIR gaat kopen zijn er enkele zaken die u moet overwegen. Hieronder gaan we daar verder op in.
Bij de isolatie van een betonvloer wordt de PIR normaal gesproken tegen de onderkant van de betonvloer geplaatst. De keuze voor de dikte is afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde, de beschikbare ruimte en de isolatienormen in het bouwbesluit. Het bouwbesluit maakt onderscheid naar renovatie en nieuwbouw. Vaak wordt voor renovatie ook de nieuwbouw richtlijnen aangehouden.
PIR en PUR hebben dezelfde grondstof als basis, namelijk MDI. Het verschil tussen PIR en PUR is dat PIR eigenlijk een verbeterde versie van PUR is. Het is minder brandbaar en het isoleert beter dan PUR. Ten slotte is het ook nog drukvaster dan PUR. Dit is dan ook de reden dat PIR een stuk populairder is geworden dan PUR. PUR wordt in de praktijk alleen nog gebruikt voor sandwichpanelen en als purschuim, om naden tussen platen te dichten.
PIR platen zijn doorgaans enkel beschikbaar met cachering, zoals 2-zijdig aluminium, bitumen en mineraal glasvlies. Bij Isodirect kunt u ook voor platen zonder cachering kiezen; kale PIR. Deze platen hebben geen cachering, waardoor deze alleen gebruikt kunnen worden voor onder de betonvloer. Onder de betonvloer is kale PIR een uitstekende keuze. Het heeft namelijk een hogere isolatiewaarde dan EPS, maar niet de relatief hoge kosten van platen met een cachering.
Overweegt u uw woning te isoleren met PIR platen? U kunt erop gerust zijn dat isoleren met PIR een verstandige keuze is. Veel huishoudens gingen u voor. Door de hoge warmte-isolatie en de beperkte ruimte die de platen in beslag nemen is het zo’n goede keuze. Met een plaat van 80 mm dik kunt u bijvoorbeeld een isolatiewaarde van 3.50 halen terwijl 80 mm aan minerale glaswol een isolatiewaarde van 2.05 haalt. Terwijl het dus even veel ruimte in beslag neemt is de isolatiewaarde van PIR platen 1.75 keer zo hoog.
De prijs van PIR platen varieert ontzettend. Dit ligt onder andere aan de dikte en de cachering die om de plaat heen zit. De prijs van het materiaal is afhankelijk van de voorraad MDI (de basisgrondstof voor PIR). Ook de marktwerking beïnvloedt de prijs. De vraag naar PIR isolatieplaten is erg groot, door de enorme populariteit. Het is met name populair in de bouw door het lage gewicht. Er zijn geen zware constructies nodig om de platen te dragen en dat scheelt veel geld tijdens de bouw. Als goedkoop alternatief kunt u kijken naar B-keus isolatie.
Klantenservice
Producten
Over Isodirect
Alles over isolatie
© 2022 Isodirect. Alle rechten voorbehouden
© 2022 Isodirect. Alle rechten voorbehouden
Fusce vel eros leo. Proin non sapien gravida, aliquam felis at, ultricies nisl. Nullam porttitor, enim vel pellentesque lacinia, dui lorem porta velit, sed finibus mi elit sit amet leo. Aenean lectus justo, ultricies sed condimentum eget, lacinia quis nunc. Suspendisse bibendum erat in semper pretium. Quisque molestie vestibulum mauris, id faucibus dui. Duis eu venenatis urna. Proin euismod maximus urna, in sagittis nisi accumsan et. Nunc a dui ante. Nullam vestibulum libero tincidunt mi blandit porttitor. Ut ac nisi libero. In a velit ut dui pharetra ullamcorper eget eu ipsum. Integer ante justo, dictum et tincidunt vel, malesuada nec sapien. Morbi vitae nisi ac turpis venenatis tincidunt. In est diam, consectetur sed felis sit amet, egestas laoreet lacus.
Fusce vel eros leo. Proin non sapien gravida, aliquam felis at, ultricies nisl. Nullam porttitor, enim vel pellentesque lacinia, dui lorem porta velit, sed finibus mi elit sit amet leo. Aenean lectus justo, ultricies sed condimentum eget, lacinia quis nunc. Suspendisse bibendum erat in semper pretium. Quisque molestie vestibulum mauris, id faucibus dui. Duis eu venenatis urna.