Plafond isolatie.

Plafond isolatie wordt vaak geplaatst als u warmte wilt vasthouden of geluidsoverdracht wil tegengaan. Warme lucht stijgt op, waardoor u tot wel 30% van de warmte verliest via het plafond. U kunt ook geluidsoverlast, van bijvoorbeeld voetstappen, tegengaan door plafond isolatie te plaatsen. 

Bij plafond isolatie heeft ieder doel en situatie zijn eigen beste isolatiemateriaal. 

Wilt u zelf uw plafond isoleren? In dit artikel leest u alles over methodes, geschikte isolatiematerialen en kosten voor plafond isolatie, specifiek voor uw situatie! 

In dit artikel leest u:

  1. Welke isolatie is geschikt voor uw plafond?
  2. Wat is de beste geluidsisolatie voor plafond?
  3. Wat is de beste warmte isolatie voor plafond?
  4. Wat is de prijs van plafond isolatie?
  5. Hoe plaats ik plafond isolatie?

Welke isolatie is geschikt voor plafond isolatie?

Bij houten plafond isolatie van onderaf kunt u glas- en steenwol gebruiken. Bij houten plafond isolatie van bovenaf kunt u naast glaswol of steenwol, ook PIR, EPS en XPS gebruiken. 

Bij betonnen vloer isolatie kunt u zowel van onderaf en van bovenaf isoleren met PIR, EPS en XPS. 

Bij houten vloer isolatie kan vocht makkelijk ontsnappen, omdat een houten vloer ademend is. Bij een betonnen constructie ontstaat bij kou/warmte verschil vaak damp tegen het beton. Deze damp komt dan terecht in de glas- of steenwol, waardoor de isolatiewaarde minder wordt en kans ontstaat op schimmel. U kunt glas- of steenwol daarom niet gebruiken bij het isoleren van een betonnen vloer.

Houten plafond isolatie

Voor houten plafond isolatie kunt u zowel, PIR als minerale wol gebruiken. U heeft 2 opties: u kunt de minerale wol tussen de balken plaatsen of bovenop de zoldervloer neerleggen. Bij houten plafond isolatie, vaak een verdiepingsvloer, plaatst u bij voorkeur glaswol of steenwol tussen de balken. Zo verliest u geen ruimte. U kunt glaswol en steenwol ook bovenop uw houten plafond leggen. Dit scheelt een hoop werk, maar hou er rekening mee dat u er dan niet op kan lopen. Daarnaast is de losliggende isolatie aantrekkelijker voor ongedierte. 

U kunt ook PIR isolatieplaten plaatsen boven op de vloer. PIR heeft een hogere isolatiewaarde, waardoor u dunner kunt isoleren. Bovendien zijn PIR platen beloopbaar. U kunt de PIR platen losliggend tegen elkaar aanleggen. Zorg er wel voor dat de vloer egaal is, anders liggen de platen schots en scheef, waardoor er vocht bij de PIR kan.

Betonnen plafond isolatie

Bij betonnen plafond isolatie kunt u epsxps en pir gebruiken. Dit isolatiemateriaal kunt u tegen de onderkant van uw plafond monteren. Of u kunt het bovenop de vloer leggen. U kunt geen minerale wol gebruiken bij van onderaf isoleren, omdat dit zorgt voor vochtproblemen.

Bij een betonnen plafond isoleren kunt u isolatieplaten tegen de onderkant bevestigen met lijmschuim of schroeven. Hiervoor kunt u het beste eps of PIR gebruiken. PIR heeft een hogere isolatiewaarde, waardoor u minder ruimte verliest. Bij een betonnen plafond isoleren is eps goedkoper dan PIR.

Geluidsisolatie plafond

Als er boven het plafond geen ruimte is voor isolatie is kunt u uw plafond van onder isoleren. Heeft u bijvoorbeeld last van voetstappen boven of hoort u de personen boven goed? Dan biedt plafond geluidsisolatie uitkomst.

Als het mogelijk is plaatst u de isolatie aan de onderkant van de bovenliggende vloer. Dat kan eventueel tussen de balken. 

Plafond isolatie, zoals glas- en steenwol, werkt het beste als geluidsisolatie. Door de structuur van deze minerale wolsoorten wordt het geluid niet overgedragen, maar geabsorbeerd. Daarnaast is er vaak minder contactgeluid, omdat de minerale wol losligt en geen direct contact maakt met andere materialen. Zo vermindert het de geluidsoverdracht van de ene ruimte naar de andere. 

Glaswol en steenwol isoleren het geluid beter dan harde isolatieplaten. De harde isolatieplaten, zoals eps en pir, doen namelijk weinig tegen geluidsoverdracht. De minerale wol absorbeert het geluid meer, waarbij harde isolatiematerialen het geluid direct doorgeven.

Warmte isolatie plafond

Wilt u warmteverlies tegengaan via uw plafond? Dan gebruikt u warmte isolatie, ofwel thermische isolatie. Bij warmte isolatie plafond voorkomt u niet alleen dat warmte ontsnapt. U gaat ook tegen dat kou van buitenaf de ruimte inkomt. Belangrijk om te weten bij plafond warmte isolatie is dat u met meerdere materialen kan werken. Echter, isoleert het ene materiaal beter dan het andere materiaal. Dat hoeft niet uit te maken, als u maar voldoende ruimte heeft. Een isolatiemateriaal met een hogere isolatiewaarde kunt u dunner plaatsen. 

De minimale eisen voor de isolatiewaarde zijn bepaald in het bouwbesluit. Voor plafond isolatie (dak) is het minimum bij renovatie een Rc van 2,0.

Welk isolatiemateriaal het beste voor u is, is afhankelijk van uw situatie. Tussen de balken of van onderaf bij een houten vloer gebruikt u altijd glas- of steenwol. Plaatst u het isolatiemateriaal tegen een betonnen vloer dan gebruikt u meestal PIR. Plaatst u isolatiemateriaal bovenop de houten vloer dan kiest u voor PIR of een raamwerk met daartussen glas- of steenwol.

Plafond kruipruimte of garage isoleren

Vaak voorkomende ruimtes om te isoleren zijn de kruipruimte en garage. Dit zijn ruimtes die vaak snel afkoelen en opwarmen. Om de temperatuurschommelingen te verminderen wordt vaak isolatiemateriaal geplaatst. Ook wordt isolatiemateriaal gebruikt om geluid van buitenaf tegen te gaan, of juist geluid vanuit de ruimte naar een andere ruimte te verminderen. Ook hier geldt: bij een betonnen vloer kies voor isolatieplaten (pirepsxps), omdat dit materiaal een hogere isolatiewaarde heeft. Bij een houten vloer kies voor glaswol/steenwol.

Plafond tussenverdieping isoleren

U kunt een tussenverdieping met houten balken isoleren met ademende isolatiematerialen, zoals steenwol of glaswol. Bij een houten vloer is het meestal het eenvoudigste om van onderaf te isoleren. U klemt de isolatie dan eenvoudig tussen de balken met daaroverheen rachels. U kunt ook van bovenaf isoleren. U verwijdert dan eerst de vloer, waartussen u glaswol of steenwol isolatie plaatst. 

Plafond zolder isoleren

Wilt u een schuin dak isoleren van binnenuit? Dan kunt u hiervoor PIR isolatie, glaswol of steenwol gebruiken. PIR isolatie plaatst u met ventilatielatten eenvoudig tegen het dakbeschot. Glaswol of steenwol klemt u eenvoudig tussen de balken met daarop een folie. Vervolgens plaatst u plaatmateriaal, zoals OSB- of gipsplaten. Het schuin dak van een zolder isoleren is een klus die vaak zelf uitgevoerd wordt. U kunt natuurlijk ook van buitenaf isoleren, maar dit is een zeer arbeidsintensieve en kostbare klus.

Heeft u een plat zolder dak? Dan kunt u van van binnenuit of van buitenaf isoleren. Als u van binnenuit isoleert plaatst u steenwol/glaswol tussen de balken. Als u van buitenaf isoleert verwijdert u de dakbedekking en plaatst de isolatie met nieuwe dakbedekking.

Wat is de prijs van plafond isolatie?

De kosten van plafond isolatie zijn afhankelijk van uw situatie. Bij een klein plafond (30 m2) betaal je 300,- tot 500,- aan isolatiemateriaal. Afhankelijk van de dikte wordt dit meer of minder. Ook het type isolatiemateriaal bepaalt de prijs. PIR is vaak wat duurder. Glas- en steenwol wat goedkoper. PIR heeft dan wel weer een hogere isolatiewaarde, waardoor u dunner kunt isoleren. Glas- en steenwol heeft een lagere isolatiewaarde, is goedkoper en moet u vaak dikker isoleren voor dezelfde isolatiewaarde als PIR.

Hoe plaats ik plafond isolatie?

U plaatst plafond isolatie bij een plat dak met glas-/steenwol zo:

  1. Plaats rachels om de 33 cm dwars op de draagbalken
  2. Snij de isolatie op maat 
  3. Klem de isolatie tussen de draagbalken 
  4. Verwerk de elektra in flexibele buizen
  5. Schroef de OSB- of gipsplaten op de rachels

Bekijk hier onze glaswol isolatie of steenwol isolatie.

FAQ

U kunt uw houten plafond eenvoudig zelf isoleren. U klemt de glaswol/steenwol eenvoudig tussen de balken. Zorg ervoor dat u de isolatie 2 cm breder snijdt, dan blijft het isolatiemateriaal goed zitten. Vervolgens plaatst u een dampremmende laag door deze vast te nieten. Op de balken kunt u de afwerking, zoals gipsplaten schroeven. 

U kunt EPS, PIR en XPS isolatieplaten monteren tegen de onderkant van de vloer. Of u kunt de platen bovenop een betonnen vloer plaatsen.

In tegenstelling tot wat sommige (online) partijen vermelden is Pir isolatie niet geschikt voor uw plafond. Met pir isolatie sluit u het vocht op tussen de houten vloer en de pir isolatieplaat. Pir isolatieplaten zijn, in tegenstelling tot glaswol/steenwol niet ademend. Dat komt omdat pir isolatie een aluminium dampremmende laag heeft. Hier kan vocht niet door ontsnappen. Bij glaswol/steenwol is dit wel het geval. 

Wat zijn de gevolgen van pir isolatie in plafond? Vochtproblemen met houtrot als gevolg.

Voor houten plafond isolatie is steenwol of glaswol het beste. Voor betonnen plafond isolatie is eps, xps en pir het beste. 

De kosten van plafond isolatie zijn afhankelijk van uw situatie. Bij een klein plafond (30 m2) betaal je 300,- tot 500,- aan isolatiemateriaal. Afhankelijk van de dikte wordt dit meer of minder. Ook het type isolatiemateriaal bepaalt de prijs. PIR is vaak wat duurder. Glas- en steenwol wat goedkoper. PIR heeft dan wel weer een hogere isolatiewaarde, waardoor u dunner kunt isoleren. Glas- en steenwol heeft een lagere isolatiewaarde, is goedkoper en moet u vaak dikker isoleren voor dezelfde isolatiewaarde als PIR.