Vloerisolatie.
Vloerisolatie is een van de meest gewenste upgrades van een huis. Het wordt gebruikt om twee redenen: zonder vloerisolatie voelt uw vloer koud aan doordat de kou naar boven trekt, warmte wegvloeit en vocht uit de grond naar boven komt. Dat is niet fijn voor uw wooncomfort (koude voeten) en u ziet de kosten terug op de energierekening. Betonvloer isolatie en houten vloer isolatie zijn belangrijk omdat het dus vocht en kou tegenhoudt. En warmte vasthouden is zeker fijn in de wintermaanden. Bovendien kan isolatie ook het geluid dempen, bijvoorbeeld tussen verdiepingen of bij een zolder.
Vloerisolatie is vaak geen ingrijpende klus, kan goed door u zelf uitgevoerd worden en is relatief goedkoop. De juiste keuze voor uw isolatie is met name afhankelijk van welke vloer u heeft. Een houten vloer moet u namelijk anders isoleren dan een betonnen vloer. Lees alles over het juiste isolatiemateriaal en de plaatsing van het isolatiemateriaal voor uw klus.
Waar in de vloer wilt u isoleren?
Voordelen vloerisolatie
- Verbeterd wooncomfort, de vloer voelt niet meer koud aan
- Goed voor de portemonnee omdat het energieverbruik vermindert
- Verhoogt je energielabel en mogelijk de waarde van de woning
- Creëert een geluidsvriendelijke ruimte
Mogelijkheden vloerisolatie
Het isoleren van de vloer hangt af van welke type vloer je hebt. Een betonnen vloer wordt namelijk op een andere manier geïsoleerd dan een houten vloer.
Betonvloer
- Van bovenaf isoleren: hierbij plaatst u het isolatiemateriaal bovenop de betonvloer en onder de afwerkvloer.
- Van onderaf isoleren: hierbij plaatst u vanuit de kruipruimte het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de betonvloer.
Houten vloer
- Van bovenaf isoleren: de bestaande vloer wordt gestript, het isolatiemateriaal wordt tussen de vloerbalken geklemd en een nieuwe vloer wordt geplaatst.
- Van onderaf isoleren: als u een kruipruimte heeft plaatst u het isolatiemateriaal vanaf de kruipruimte tussen de houten balken.
Betonvloer isolatie
Iedereen kent het wel. Een betonvloer kan heel koud aanvoelen en voelt niet fijn als je er met blote voeten op loopt. Over het algemeen is een betonvloer 5 graden kouder dan de kamertemperatuur. Warmte stijgt op en daarom zal de vloer altijd het koudste zijn binnen uw huis. Bij isolatie van de betonvloer verbetert u het wooncomfort en verlaagt u de energierekening door lagere stookkosten. Bovendien helpt het vochtproblemen tegen te gaan.
→ Bekijk betonvloer isolatie
Materiaal betonvloer storten
Meestal wordt de betonvloer geïsoleerd vanuit een kruipruimte. Het meest gekozen isolatiemateriaal voor betonvloer isolatie vanuit de kruipruimte is EPS of PIR. PIR heeft hoge isolerende eigenschappen en kan daardoor relatief dun geplaatst worden. EPS (piepschuim) heeft minder isolerende eigenschappen en is daardoor vaak dikker. Het voordeel van EPS is dat het over het algemeen goedkoper is dan PIR, tenzij u gebruik maakt van kale PIR.
Het plaatsen van zowel EPS als PIR is heel eenvoudig. U lijmt de isolatieplaten namelijk eenvoudig tegen de onderkant van de betonvloer. Let wel op voor een koude brug, want hierdoor kan tocht in de ruimte ontstaan. Werk daarom nauwkeurig, laat de platen goed op elkaar aansluiten en werk de gaten goed af met een regel purschuim. Meer weten over het zelf isoleren met PIR of EPS? Bekijk dan ons stappenplan.
→ Bekijk betonvloer isoleren van onderaf met PIR stappenplan
isolatiemateriaal speciaal voor een nieuwe betonvloer: kale pir
Nieuw in ons aanbod is kale PIR. Kale PIR zijn onbeklede PIR isolatieplaten, dat wilt zeggen dat er geen aluminium of glasvlies cachering om heen zit. Dit maakt het materiaal uitstekend geschikt voor het storten van een nieuwe betonvloer met isolatie. Kale PIR isolatieplaten isoleren bijna net zo goed als standaard PIR isolatie en dat voor een fractie van de prijs. Hierdoor bespaart u enorm op de kosten.
→ Bekijk kale PIR
→ Bekijk nieuw te storten betonvloer isoleren met PIR stappenplan
Houten vloer isolatie
Bij een houten vloer isoleren plaatst u van onder- of bovenaf isolatiemateriaal tussen de balken. De meest gekozen isolatiematerialen hiervoor zijn de wolsoorten, zoals glaswol, steenwol of minerale wol. De wol soorten hebben niet alleen thermische hoogwaardige eigenschappen, maar zijn ook goed voor geluidsisolatie.
Bij het isoleren van een houten vloer wordt vaak gekozen voor een ademend materiaal (zoals de wol soorten), zodat vocht kan ontsnappen en schimmel wordt voorkomen.
→ Bekijk houten vloer isolatie
Bovenvloer isolatie
Als u geen kruipruimte heeft of het is simpelweg niet mogelijk om van onderaf te isoleren dan kunt u er ook voor kiezen om bovenop de bestaande vloer te isoleren. U plaatst dan isolatiemateriaal bovenop de vloer en plaatst daar bovenop de topvloer. Houdt er dan wel rekening mee dat u mogelijk ruimte verliest en dat deuren, plinten en (keuken-)kasten moeten worden verhoogd omdat ze anders niet meer kunnen sluiten. Deze manier van isoleren komt daarom het vaakst voor bij garages.
Zelf vloerisolatie plaatsen
Vloerisolatie plaatsen is niet erg moeilijk. U kunt het gerust zelf doen. U lijmt het isolatiemateriaal eenvoudig tegen de onderkant van de vloer of u verspreid de parels zelf onder de vloer.
Vocht isolatie
Vocht kan een groot probleem zijn in uw huis. Het heeft een nare geur en het kan de constructie van uw huis beschadigen. Ten slotte kunnen schadelijke schimmels groeien door hoge luchtvochtigheid. Om vochtproblemen te voorkomen is het slim om te kiezen voor EPS-parels. EPS-parels plaatst u op de bodem van de kruipruimte. Een laag van ongeveer 20 cm voorkomt vochtproblemen. Voor meer informatie over isolatie tegen vochtproblemen kunt u bij onze bodemisolatie kijken!
Prijs van vloerisolatie
Uiteraard zijn de mogelijkheden en prijzen afhankelijk van uw specifieke situatie. Is er kruipruimte? Heeft u folie nodig? Welke isolatiewaarde kiest u? Hoe (vaak) verwarmt u uw huis en hoe hoog zet u uw verwarming?
Subsidie vloerisolatie
Op uw vloerisolatie kunt u in sommige gevallen subsidie krijgen. Daar zitten een aantal voorwaarden aan:
- Alle aanpassingen aan de vloerisolatie moeten worden aangebracht op de bestaande thermische omhulling/constructie.
- De aanvraag voor subsidie dient binnen 12 maanden na het uitvoeren van het eerste isolatiewerk ingediend te worden.
- Om voor subsidie vloerisolatie in aanmerking te komen, dient de plaatsing van de materialen te gebeuren via een professioneel bedrijf.
Meer weten over subsidie? Bekijk dan ons artikel in het kenniscentrum!
→ Bekijk subsidie 2023 artikel in het kenniscentrum.
Kruipruimte isoleren
Een kruipruimte onder de vloer maakt het mogelijk om de vloer van onderaf te isoleren. Een begaanbare en makkelijk toegankelijke kruipruimte maakt het een stuk eenvoudiger om de vloer van onderaf te isoleren. U kunt dan direct tegen de onderkant van de betonvloer het isolatiemateriaal plaatsen, bijvoorbeeld EPS of PIR platen. Bij een houten vloer kunt u vanuit kruipruimte glaswol, steenwol of minerale wol plaatsen.
Als u geen kruipruimte heeft onder uw vloer, de doorgang te smal is of als de vloer direct op zand ligt, kunt u ook op andere manieren uw vloer isoleren. Bij een houten vloer kunt u eventueel de topvloer eraf halen en tussen de balken onder de topvloer isolatiemateriaal plaatsen. U kunt ook op de bestaande vloer isolatie leggen. Meestal wordt dan gekozen voor PIR isolatiemateriaal, omdat dit type isolatiemateriaal relatief dun is, druk vast is en hoge isolatiewaardes heeft. Als u isolatiemateriaal plaatst boven op de vloer, moet u wel rekening houden met ruimte verlies.
→ Bekijk kruipruimte isolatie