Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Vloerisolatie is een van de meest gewenste upgrades van een huis. Het wordt gebruikt om twee redenen: zonder vloerisolatie voelt uw vloer koud aan doordat de kou naar boven trekt, warmte wegvloeit en vocht uit de grond naar boven komt. Dat is niet fijn voor uw wooncomfort (koude voeten) en u ziet de kosten terug op de energierekening. Betonvloer isolatie en houten vloer isolatie zijn belangrijk omdat het dus vocht en kou tegenhoudt. En warmte vasthouden is zeker fijn in de wintermaanden. Bovendien kan isolatie ook het geluid dempen, bijvoorbeeld tussen verdiepingen of bij een zolder.

Vloerisolatie is vaak geen ingrijpende klus, kan goed door u zelf uitgevoerd worden en is relatief goedkoop. De juiste keuze voor uw isolatie is met name afhankelijk van welke vloer u heeft. Een houten vloer moet u namelijk anders isoleren dan een betonnen vloer. Lees hier alles over het juiste isolatiemateriaal en de plaatsing van het isolatiemateriaal voor uw klus.

Waar in de vloer wilt u isoleren?

Voordelen vloerisolatie

 • Warmer huis
  • Verbetert uw wooncomfort. Het isoleren van uw vloer voorkomt dat warmte wegvloeit en de vloer warmer aanvoelt aan uw voeten.
 • Gezonder huis
  • Voorkomt luchtvochtigheid en zorgt voor een drogere lucht, waardoor het wooncomfort toeneemt. Dit is zeker gewenst bij astmatische (huisstofmijt en schimmel gedijen bij vochtige en koude vloeren) of reumatische klachten.
 • Lagere energiekosten
  • Door de verbeterde isolatie hoeft u niet meer eindeloos te stoken om een ruimte op temperatuur te krijgen of te houden. Op deze manier kunt u tot wel honderden euro’s per jaar besparen op uw energierekening.
  • Tip: er zijn soms ook subsidies en premies beschikbaar.
 • Waarde vermeerdering huis
  • Investeren in uw huis met isolatie is slim, omdat het de waarde van uw huis vergroot.

Mogelijkheden vloerisolatie

U kunt uw vloer op verschillende manieren isoleren, afhankelijk van uw vloer.

Welke vloer heeft u?

  Betonvloer

  1. Van bovenaf isoleren (hierbij plaatst u het isolatiemateriaal bovenop de betonvloer en onder de afwerkvloer).
  2. Van onderaf isoleren (hierbij plaatst u het kruipruimte isolatiemateriaal tegen de onderkant van de betonvloer).

  Houten vloer

  1. Van bovenaf isoleren (hierbij klemt u het isolatiemateriaal onder de houten vloer tussen de balken)
  2. Van onderaf isoleren (als u een kruipruimte heeft plaatst u het materiaal vanaf de onderkant. Als u geen kruipruimte heeft plaatst u het isolatiemateriaal vanaf de bovenkant.)

  Vloerisolatie: Welk isolatiemateriaal?

  Kruipruimte isoleren

  Een kruipruimte onder de vloer maakt het mogelijk om de vloer van onderaf te isoleren. Een begaanbare en makkelijk toegankelijke kruipruimte maakt het een stuk eenvoudiger om de vloer van onderaf te isoleren. U kunt dan direct tegen de onderkant van de betonvloer het isolatiemateriaal plaatsen, bijvoorbeeld EPS or PIR platen. Bij een houten vloer kunt u vanuit kruipruimte glaswol, steenwol of minerale wol plaatsen.

  Als u geen kruipruimte heeft onder uw vloer, de doorgang te smal is of als de vloer direct op zand ligt, kunt u ook op andere manieren uw vloer isoleren. Bij een houten vloer kunt u eventueel de topvloer eraf halen en tussen de balken onder de topvloer isolatiemateriaal (meest gekozen zijn parels) plaatsen. U kunt ook op de bestaande vloer isolatie leggen. Meestal wordt dan gekozen voor PIR isolatiemateriaal, omdat dit type isolatiemateriaal relatief dun is, druk vast is en hoge isolatiewaardes heeft. Als u isolatiemateriaal plaatst boven op de vloer, moet u wel rekening houden met ruimte verlies.

  Bij een vochtige kruipruimte is de meest gekozen optie XPS, omdat deze vochtbestendig is. U kunt ook met een isolatiefolie werken. 

  Zelf vloerisolatie plaatsen

  Vloerisolatie plaatsen is niet erg moeilijk. U kunt het gerust zelf doen. U lijmt het isolatiemateriaal eenvoudig tegen de onderkant van de vloer of u verspreid de parels zelf onder de vloer. 

  Betonvloer isolatie

  Iedereen kent het wel. Een betonvloer kan heel koud aanvoelen en voelt niet fijn als je er met blote voeten op loopt. Over het algemeen is een betonvloer 5 graden kouder dan de kamertemperatuur. Warmte stijgt op en daarom zal de vloer altijd het koudste zijn binnen uw huis. Bij isolatie van de betonvloer verbetert u het wooncomfort en verlaagt u de energierekening door lagere stookkosten. Bovendien helpt het vochtproblemen tegen te gaan.

  Materiaal betonvloer storten

  Meestal wordt de betonvloer geïsoleerd vanuit een kruipruimte. Het meest gekozen isolatiemateriaal voor betonvloer isolatie vanuit de kruipruimte is EPS of PIR. PIR heeft hoge isolerende eigenschappen en kan daardoor relatief dun geplaatst worden. EPS heeft minder isolerende eigenschappen en is daardoor vaak dikker. Het voordeel van EPS is dat het over het algemeen goedkoper is dan PIR, tenzij u gebruik maakt van kale PIR. 

  Leuk weetje: EPS is ook wel beter bekend als piepschuim!

  Het plaatsen van zowel EPS als PIR is heel eenvoudig. U lijmt de isolatieplaten namelijk eenvoudig tegen de onderkant van de betonvloer. Let wel op voor een koude brug, want hierdoor kan tocht in de ruimte ontstaan. Werk daarom nauwkeurig, laat de platen goed op elkaar aansluiten en werk de gaten goed af met een regel purschuim.

  Nieuwe betonvloer storten isolatiemateriaal - Uniek!

  Bij ons kunt u, als enige in Nederland, kale PIR verkrijgen. Dit materiaal is zeer voordelig, druk vast en ideaal voor in de chapes! Lees hier meer over kale PIR.

  Houten vloer isolatie

  Bij een houten vloer isoleren plaatst u van onder- of bovenaf isolatiemateriaal tussen de balken. De meest gekozen isolatiematerialen hiervoor zijn de wol soorten, zoals glaswol, steenwol of minerale wol. De wol soorten hebben niet alleen thermische hoogwaardige eigenschappen, maar zijn ook goed voor geluidsisolatie

  Bij het isoleren van een houten vloer wordt vaak gekozen voor een ademend materiaal (zoals de wol soorten), zodat vocht kan ontsnappen en schimmel wordt voorkomen. U kunt ook PIR of EPS platen plaatsen met een folie.

  Bovenvloer isolatie

  Als u geen kruipruimte heeft of het is simpelweg niet mogelijk om van onderaf te isoleren dan kunt u er ook voor kiezen om van bovenaf uw vloer te isoleren. U plaatst dan isolatiemateriaal bovenop de vloer en plaatst daar bovenop de topvloer. Houdt er dan wel rekening mee dat u mogelijk ruimte verliest en dat deuren moeten worden ingekort omdat ze anders niet meer kunnen sluiten. Dit type isolatie komt het vaakst voor bij garages.

  Vocht isolatie

  Vocht kan een groot probleem zijn in uw huis. Het heeft een nare geur en het kan de constructie van uw huis beschadigen. Ten slotte kunnen schadelijke schimmels groeien door hoge luchtvochtigheid. Om vochtproblemen te voorkomen is het slim om te kiezen voor EPS-parels. EPS-parels plaatst u op de bodem van de kruipruimte. Een laag van ongeveer 20 cm voorkomt vochtproblemen. Voor meer informatie over isolatie tegen vochtproblemen kunt u bij onze bodemisolatie kijken!

  Prijs van vloerisolatie

  Uiteraard zijn de mogelijkheden en prijzen afhankelijk van uw specifieke situatie. Is er kruipruimte? Heeft u folie nodig? Welke isolatiewaarde kiest u? Hoe (vaak) verwarmt u uw huis en hoe hoog zet u uw verwarming?