Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

100% laagste prijs garantie bij Isodirect Vraag hier uw offerte aan!

Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!

Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs

Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00

Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal

Betonvloer isolatie.

Een slecht geïsoleerde betonvloer kan er voor zorgen dat kou en vocht omhoog trekt in de ruimte. Dit is eenvoudig op te lossen door betonvloer isolatie aan te brengen. De beste optie is afhankelijk van uw situatie. Heeft u een bestaande vloer die geïsoleerd moet worden of wordt de vloer nog gestort? 

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw betonvloer te isoleren:

Betonvloer leggen

Hoe een betonvloer isoleren?

De keuze voor het isoleren van uw betonvloer is volledig afhankelijk van de opbouw van uw vloer. 

Is er een kruipruimte aanwezig? Dan wordt er geadviseerd om te isoleren vanuit de kruipruimte. Dit is namelijk de meest eenvoudige manier van het isoleren van uw betonvloer en is eenvoudig zelf uit te voeren.

Gaat het om het storten van een nieuwe betonvloer? Dan wordt er geadviseerd om het beton direct op het isolatiemateriaal, dat op het zandbed komt te liggen, te storten. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij nieuwbouw.

Is er geen kruipruimte aanwezig en is er al een betonvloer aanwezig? Dan wordt er geadviseerd om de betonvloer van boven te isoleren. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij renovatie.

Hoe betonvloer isoleren vanuit de kruipruimte?

Bij betonvloer isolatie vanuit de kruipruimte kunt u kiezen uit twee mogelijkheden: PIR isolatieplaten en EPS isolatieplaten. 

Betonvloer isoleren: PIR isolatieplaten

Als uw ruimte goed begaanbaar is kunt u het beste PIR platen plaatsen. U plaatst de isolatieplaten eenvoudig tegen de onderkant van de vloer door ze te lijmen of schroeven. PIR platen hebben veel voordelen; ze zijn licht van gewicht, ze zijn makkelijk op maat te maken en PIR isolatie heeft een hoge isolatiewaarde. U kunt bij Isodirect een ruim gamma PIR platen in verschillende diktes vinden. 

Betonvloer isoleren: EPS isolatieplaten

Een andere oplossing bij betonvloer isolatie zijn EPS isolatieplaten (piepschuim). EPS isolatieplaten zijn drukvast en kunnen van nature goed tegen vocht. Het nadeel van EPS is dat het minder goed isoleert dan PIR (EPS heeft lagere Rd-waardes), waardoor je dikkere EPS platen nodig hebt. Het voordeel is de prijs: EPS isolatieplaten zijn goedkoper dan PIR isolatieplaten. Bekijk hier ons aanbod EPS 100 isolatieplaten of EPS 150 isolatieplaten.
 

Bent u benieuwd naar hoe u zelf eenvoudig uw betonvloer isoleert vanuit de kruipruimte? Bekijk dan ons uitgebreide stappenplan.

→ Bekijk betonvloer isoleren van onderaf met PIR stappenplan

Vloerisolatie kruipruimte met pir

Betonvloer op zand isoleren

Een betonvloer isoleren kunt u het beste doen voordat het beton wordt gestort. Hierbij plaatst u eerst het isolatiemateriaal en stort u vervolgens het beton. Als u naderhand wilt isoleren dient u het isolatiemateriaal op de bestaande vloer te plaatsen, waardoor u hoogte in de ruimte verliest. Bovendien kunt u in de knoop komen met de bestaande deuren. Hiernaast ziet u schematisch de opbouw van een nieuw te storten geïsoleerde betonvloer.

Zoals u kunt zien is er boven op de zandbedding een laag PE-folie en isolatiemateriaal nodig. Vervolgens stort u het beton en kunt u ervoor kiezen om nog een extra laag isolatiemateriaal te plaatsen alvorens u de vloerverwarming plaatst. Dit heeft als voordeel dat niet de betonvloer verwarmd wordt, maar de warmte naar boven toe vloeit. De keuze voor dit ‘extra’ laagje is afhankelijk van uw situatie en voorkeur. In Nederland wordt meestal gekozen om het isolatiemateriaal tussen zowel de PE-folie en het beton als het beton en de vloerverwarming te plaatsen. 

Wilt u precies weten hoe u het materiaal plaatst, wat u nodig heeft en de bijbehorende kosten exact berekenen? Bekijk dan ons stappenplan en de bijbehorende bestellijst:

→ Bekijk nieuwe te storten betonvloer isoleren met PIR stappenplan 

welke isolatie onder betonvloer?

Bij het storten van een nieuwe geïsoleerde betonvloer is het belangrijk dat de platen drukvast zijn. Geschikte isolatiematerialen hiervoor zijn PIR, EPS, XPS en kale PIR. 

Betonvloer isoleren met PIR: Wanneer u rekening dient te houden met een kleine dikte, dan is PIR isolatie de beste keuze vanwege zijn hoge isolerende eigenschappen. Bekijk ook zeker eens ons assortiment B-keus PIR isolatieplaten. Deze zijn een stuk goedkoper dan A-keus isolatieplaten.

Betonvloer isoleren met kale PIR: Kale PIR is uniek in ons assortiment. Kale PIR zijn onbeklede PIR isolatieplaten die zeer goed geschikt zijn voor te storten beton vloeren. Deze platen hebben kleine afwijkingen maar isoleren nog uitstekend, waardoor u flink op kosten kunt besparen.

Betonvloer isoleren met EPS: In de meeste gevallen zal EPS isolatie voldoen, omdat het een zeer drukbestendig materiaal is en licht om te verwerken. Doordat de isolatie waarde lager ligt dan PIR, dient u wel dikker te isoleren om hetzelfde resultaat te behalen.

Betonvloer isoleren met XPS: XPS isolatie scoort beter dan EPS op drukvastheid en isolatiewaarde en is dan ook een goede keuze. Wel isoleert het materiaal minder goed dan PIR.

Vloerisolatie kruipruimte met pir

Unieke betonvloer isolatie: kale PIR

Onze kale PIR vloerisolatie is UNIEK in Nederland. Het is een zeer goed alternatief voor EPS vloerisolatie. EPS isolatie is een veelgebruikt isolatiemateriaal voor onder een betonvloer vanwege de prijs, maar heeft het grote nadeel dat het een lage isolatiewaarde heeft.

Met kale PIR isoleert u met de hogere isolatiewaarde van PIR tegen de lage prijs van EPS. 

Kale PIR platen zijn drukvaste isolatieplaten zonder cachering. Reguliere PIR platen worden gesneden uit grote blokken. Bij het zaagproces blijven vaak nog wat platen over. Deze platen zijn voor een producent lastig te verwerken omdat de dikte vaak niet past in de batch, dus worden de platen vernietigd. Dat vinden we bij Isodirect zonde: de platen zijn perfect voor onder een nieuw te storten betonvloer! En doordat de platen worden gezien als ‘waste’, zijn ze nog goedkoper aan te bieden ook!

Doordat de platen geen cachering hebben zijn de kale PIR isolatieplaten enkel geschikt onder een nieuw te isoleren betonvloer direct op zand. 

→ Bekijk hier: kale PIR isolatieplaten

betonvloer Isolatie boven zonder kruipruimte

Als u geen kruipruimte heeft is de betonvloer (waarschijnlijk) direct op zand gestort. Omdat u de betonvloer niet van onderaf kunt isoleren kunt u alleen bovenop de huidige vloer isolatie plaatsen. Dat betekent dat u hoogte in de ruimte verliest. Bij het isoleren van een betonvloer zonder kruipruimte wordt meestal gekozen voor PIR platen of XPS. De drukvastheid geeft hierin vaak de doorslag voor XPS.  Meer weten over hoe u zelf gemakkelijk uw betonvloer van boven isoleert?

→ Bekijk betonvloer isoleren van bovenaf met PIR stappenplan

Betonvloer materiaal
Man isoleert kruipruimte met EPS parels

Bodemisolatie of betonvloer isolatie?

Bij weinig ruimte in de kruipruimte kunt u ook voor bodem isolatie kiezen. De bodem wordt dan gespoten met isolatiemateriaal zoals EPS-parels. Dit is een stuk minder effectief dan vloerisolatie, maar helpt wel. Heeft u last van een vochtige kruipruimte? Ook dan is het isoleren van de bodem van de kruipruimte een verstandige keuze. Meer weten over bodemisolatie? Bekijk dan ons stappenplan of kenniscentrum voor advies.

→ Bekijk bodemisolatie

→ Bekijk kruipruimte zelf isoleren met EPS-parels stappenplan

De kosten van betonvloer isolatie zijn afhankelijk van het type materiaal, de dikte en de Rd-waarde van het materiaal. Uiteraard is de grootte van het oppervlak van belang voor de totale kosten. 

Om een indicatie van de prijs te geven hebben we hieronder de prijs per m2 voor het isolatiemateriaal gezet. De diktes zijn gekozen met het oog op de subsidie/bouwbesluit eisen (Rd:3,50). Ook hebben we het bedrag voor 120 m2 (gemiddelde klus) neergezet. 

IsolatiemateriaalPrijs per m2Prijs 120 m2
EPS platen (130mm)€ 15,42€ 1850,40
XPS platen (140mm)€ 20,03€ 2403,60
PIR 2-zijdig aluminium (80mm)€ 16,25€ 1950,00
Kale PIR isolatieplaten (90mm)€ 13,61€ 1633,20
Bkeus PIR platen€ 17,69€ 2122,80