Isodirect logo horizontaal direct goede isolatiematerialen

Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Betonvloer isolatie.

U wilt uw betonvloer isoleren omdat u wilt besparen op de energierekening en/of een koude vloer wilt voorkomen. Een koude vloer is namelijk niet fijn om op te lopen en de energie kosten worden steeds hoger. Met een goede isolatie van uw betonvloer verbetert u het wooncomfort aanzienlijk en dat ziet u terug in de portemonnee. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw betonvloer te isoleren:

Hoe maakt u nu de juiste keuze voor het isoleren van uw betonvloer? Op deze pagina vertellen we u alles over het juiste isolatiemateriaal en de plaatsing van het isolatiemateriaal voor uw klus.

geschikt isolatiemateriaal

Betonvloer leggen

Wanneer kiest u voor welke methode betonvloer isolatie?

De keuze voor het isoleren van uw betonvloer is volledig afhankelijk van de opbouw van uw vloer. 

Is er een kruipruimte aanwezig? Dan wordt er geadviseerd om te isoleren vanuit de kruipruimte. Dit is namelijk de meest eenvoudige manier van het isoleren van uw betonvloer en is eenvoudig zelf uit te voeren.

Gaat het om het storten van een nieuwe betonvloer? Dan wordt er geadviseerd om het beton direct op het isolatiemateriaal, dat op het zandbed komt te liggen, te storten. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij nieuwbouw.

Is er geen kruipruimte aanwezig en is er al een betonvloer aanwezig? Dan wordt er geadviseerd om de betonvloer van boven te isoleren. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij renovatie.

Voordelen isolatie onder betonvloer

betonvloer isoleren vanuit de kruipruimte

Een bestaande betonvloer isoleren vanuit de kruipruimte is de meest eenvoudige optie. Dit kan enkel wanneer er in de kruipruimte genoeg ruimte is om in te werken. Het isolatiemateriaal wordt dan tegen de betonvloer van onder verlijmd. 

welk isolatiemateriaal is hiervoor geschikt?

PIR isolatiemateriaal is uitstekend geschikt voor het isoleren van uw betonvloer vanuit de kruipruimte. Dankzij de hoge Rd-waardes kunt u gemakkelijk dun isoleren. Bovendien zijn de PIR isolatieplaten gemakkelijk te verlijmen.
 
Een goedkoper alternatief is EPS isolatie. EPS is namelijk ook erg drukvast en goed bestemd tegen vocht. Het nadeel van EPS is dat het minder goed isoleert dan PIR (lagere Rd-waardes), waardoor je dikkere platen nodig zal hebben.

Bent u benieuwd naar hoe u zelf eenvoudig uw betonvloer isoleert vanuit de kruipruimte? Bekijk dan ons stappenplan.

→ Bekijk betonvloer isoleren van onderaf met PIR stappenplan

Vloerisolatie kruipruimte met pir
Betonvloer constructie

(nieuwe) Betonvloer isoleren en storten op zand

Uw betonvloer isoleren doet u het liefste voordat het beton wordt gestort. Hierbij plaatst u eerst het isolatiemateriaal en stort u vervolgens het beton. Als u naderhand wilt isoleren dient u het isolatiemateriaal op de bestaande vloer te plaatsen, waardoor u hoogte in de ruimte verliest. Bovendien kunt u in de knoop komen met reeds bestaande deuren. Hiernaast ziet u schematisch de opbouw van een nieuw te storten geïsoleerde betonvloer.

Zoals u kunt zien is er boven op de zandbedding een laag PE-folie en isolatiemateriaal nodig. Vervolgens stort u het beton en kunt u ervoor kiezen om nog een extra laag isolatiemateriaal te plaatsen alvorens u de vloerverwarming plaatst. Dit heeft als voordeel dat niet de betonvloer verwarmd wordt, maar de warmte naar boven toe vloeit. De keuze voor dit ‘extra’ laagje is afhankelijk van uw situatie en voorkeur. In Nederland wordt meestal gekozen om het isolatiemateriaal tussen zowel de PE-folie en het beton als het beton en de vloerverwarming te plaatsen. Wilt u meer weten over het zelf isoleren van een nieuwe te storten betonvloer? Bekijk dan ons stappenplan.

→ Bekijk nieuwe te storten betonvloer isoleren met PIR stappenplan 

welk isolatiemateriaal is geschikt voor het storten van een nieuwe geïsoleerde betonvloer?

Bij het storten van een nieuwe geïsoleerde betonvloer is het belangrijk dat de platen drukvast zijn. Geschikte isolatiematerialen hiervoor zijn PIR, EPS, XPS en kale PIR. 

Betonvloer isoleren met PIR: Wanneer u rekening dient te houden met een kleine dikte, dan is PIR isolatie de beste keuze vanwege zijn hoge isolerende eigenschappen. 

Betonvloer isoleren met EPS: In de meeste gevallen zal EPS isolatie voldoen, omdat het een zeer drukbestendig materiaal is en licht om te verwerken. Doordat de isolatie waarde lager ligt dan PIR, dient u wel dikker te isoleren om hetzelfde resultaat te behalen.

Betonvloer isoleren met XPS: XPS isolatie scoort beter dan EPS op drukvastheid en isolatiewaarde en is dan ook een goede keuze. Wel isoleert het materiaal minder goed dan PIR.

Betonvloer isoleren met kale PIR: Kale PIR is uniek in ons assortiment. Kale PIR zijn onbeklede PIR isolatieplaten die zeer goed geschikt zijn voor te storten beton vloeren. Deze platen hebben kleine afwijkingen maar isoleren nog uitstekend, waardoor u flink op kosten kunt besparen.

Isolatiematerialen
Betonvloer materiaal

betonvloer Isolatie boven zonder kruipruimte

Als u geen kruipruimte heeft is de betonvloer (waarschijnlijk) direct op zand gestort. Omdat u de betonvloer niet van onderaf kunt isoleren kunt u alleen bovenop de huidige vloer isolatie plaatsen. Dat betekent dat u hoogte in de ruimte verliest. Bij het isoleren van een betonvloer zonder kruipruimte wordt meestal gekozen voor PIR platen of XPS. De drukvastheid geeft hierin vaak de doorslag voor XPS.  Meer weten over hoe u zelf gemakkelijk uw betonvloer van boven isoleert?

→ Bekijk betonvloer isoleren van bovenaf met PIR stappenplan

Bodemisolatie of betonvloer isolatie?

Bij weinig ruimte in de kruipruimte kunt u ook voor bodem isolatie kiezen. De bodem wordt dan gespoten met isolatiemateriaal zoals EPS-parels. Dit is een stuk minder effectief dan vloerisolatie, maar helpt wel. Heeft u last van een vochtige kruipruimte? Ook dan is het isoleren van de bodem van de kruipruimte een verstandige keuze. Meer weten over bodemisolatie? Bekijk dan ons stappenplan of kenniscentrum voor advies.

→ Bekijk bodemisolatie

→ Bekijk kruipruimte zelf isoleren met EPS-parels stappenplan

Man isoleert kruipruimte met EPS parels
Isodirect - Direct goede isolatiematerialen