Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Betonvloer vloerisolatie

Betonvloer vloerisolatie

Wilt u uw betonvloer isoleren? Dat is een slimme keuze, met name voor vloerisolatie. Met goede beton vloerisolatie kunt u namelijk veel besparen op uw energierekening. Bovendien wint u aan wooncomfort, doordat u geen koude vloer meer heeft en vocht tegengaat. Een koude vloer is niet fijn om op te lopen en de vochtigheid is slecht voor uw gezondheid, zeker als u last heeft van astma of reuma. Bovendien kan vocht ervoor zorgen dat er nare schimmel ontstaat aan uw constructie. Er zijn verschillende mogelijkheden om een betonvloer te isoleren. Maar hoe maakt u nu de juiste keuze? Op deze pagina vertellen we u alles over het juiste isolatiemateriaal en de plaatsing van het isolatiemateriaal voor uw klus.

Types betonvloer isolatie

Voordelen beton vloer isolatie

Het isoleren van een betonvloer is afhankelijk van uw situatie. Lees hieronder welke methodes er zijn en welke van toepassing is op uw specifieke situatie.

Betonvloer isolatie methodes

 1. Nieuwe vloer storten op zand
 2. Bestaande betonvloer isoleren vanuit kruipruimte
 3. Bestaande betonvloer isoleren van bovenaf

Wanner u de betonvloer gaat verwijderen kunt u het beste kiezen voor een nieuwe vloer op zand. Dan kunt u meteen goed isoleren en daar bovenop storten. Daarbij is het belangrijk dat u de juiste isolatie kiest. Veruit het belangrijkste is de hoge drukvastheid, zoals PIR, EPS, of XPS

In ons assortiment beschikken we over kale PIR die uit uitstek geschikte is voor het isoleren van een betonvloer in de chapes. Het materiaal verslaat op alle punten de concurrentie: het is druk vast, isoleert zeer goed en is daardoor dun te plaatsen. Bovendien is het makkelijk te bewerken en zeer goedkoop.

Kale PIR plaatsen

 1. Plaats een folie.
 2. Plaats platen (advies: >4 cm dik).
 3. Stort het beton op de vloer

Tip: Plaats 2 lagen isolatie van 2 cm dik geschakeld over elkaar, zodat u een koude brug voorkomt!

Wanneer kiest u voor welke methode?

Uiteindelijk is de keuze vrij eenvoudig te maken: als er een kruipruimte aanwezig is isoleert u de vloer vanaf de onderkant. Als er geen kruipruimte aanwezig is isoleert u de vloer vanaf de bovenkant. Hierbij plaatst u het isolatiemateriaal boven op de bestaande vloer. 

Betonvloer isoleren

Uw betonvloer isoleren doet u het liefste voordat het beton wordt gestort. Hierbij plaatst u eerst het isolatiemateriaal en stort u vervolgens het beton. Als u naderhand wilt isoleren dient u het isolatiemateriaal op de bestaande vloer te plaatsen, waardoor u hoogte in de ruimte verliest. Bovendien kunt u in de knoop komen met reeds bestaande deuren.

Hieronder ziet u de opbouw van de vloer isolatie van laag (grond) naar hoog (afwerkvloer).

De opbouw van de vloer isolatie per laag:

 1. Zandbedding = grond
 2. PE-folie
 3. Isolatiemateriaal
 4. Beton
 5. Isolatiemateriaal (Optioneel)
 6. Vloerverwarming
 7. Afwerkvloer

Zoals u kunt zien is er boven op de zandbedding een laag PE-folie en isolatiemateriaal nodig. Vervolgens stort u het beton en kunt u ervoor kiezen om nog een extra laag isolatiemateriaal te plaatsen alvorens u de vloerverwarming plaatst. Dit heeft als voordeel dat niet de betonvloer verwarmd wordt, maar de warmte naar boven toe vloeit. Bovendien koelt de vloer nu sneller af. U kunt het isolatiemateriaal tussen de vloerverwarming en het beton ook weglaten. Op die manier duurt het weliswaar langer voordat de vloer is verwarmt, maar het duurt ook langer voordat de vloer is afgekoeld. Als laatste plaatst u uiteraard de afwerkvloer. 

De keuze voor dit ‘extra’ laagje is afhankelijk van uw situatie en voorkeur. In Nederland wordt meestal gekozen om het isolatiemateriaal tussen zowel de PE-folie en het beton als het beton en de vloerverwarming te plaatsen.

Beton vloer isoleren met EPS

Als u voldoende ruimte heeft kunt u EPS isolatieplaten plaatsen. EPS wordt vaak dik geplaatst, omdat het lagere isolatiewaardes per mheeft dan bijvoorbeeld PIR. EPS is ook vaak de budget oplossing, omdat het goedkoop is.

Beton vloer isoleren met XPS

Als uw vloer hele hoge drukvastheid nodig heeft of bijvoorbeeld waterbestendig moet zijn kunt u het beste kiezen voor XPS. Voor bijvoorbeeld betonvloeren in de kelder is dit materiaal bij uitstek geschikt. 

Let op: vergeet bij XPS geen rand isolatie aan te brengen. Anders heeft u kans op scheuren door het uitzetten van het isolatiemateriaal.

Beton vloer isoleren met PIR

Als de drukvastheid geen probleem is, kunt u er ook voor kiezen om met PIR de betonvloer te isoleren. U kunt dan met een relatief dunne plaat een hoge isolatiewaarde bereiken. U kunt de PIR plaat eenvoudig tegen de betonvloer lijmen.

Kruipruimte isolatie voor een betonvloer

De kruipruimte kan voor veel kou zorgen. Als u de kruipruimte gemakkelijk kunt benaderen kunt u de vloer isoleren door PIR platen aan de onderkant te bevestigen. U kunt ook kiezen voor bodemisolatie.

Vloer isolatie met pir

Bodemisolatie

Bij weinig ruimte in de kruipruimte kunt u voor bodem isolatie kiezen. U kunt dan het beste de bodem bedekken met isolerende parels.

Betonvloer isoleren zonder kruipruimte

Als u geen kruipruimte heeft is de betonvloer (waarschijnlijk) direct op zand gestort. Omdat u de betonvloer niet van onderaf kunt isoleren kunt u alleen bovenop de huidige vloer isolatie plaatsen. Dat betekent dat u hoogte in de ruimte verliest. Bij het isoleren van een betonvloer zonder kruipruimte wordt meestal gekozen voor PIR platen of XPS. De drukvastheid geeft hierin vaak de doorslag voor XPS. 

Let op: Werk met een drukverdeelplaat om de platen vast te zetten en niet met een ‘kale’ schroef.