Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Houten vloer vloerisolatie

Houten vloer vloerisolatie

Uw houten vloer isoleren is belangrijk, omdat het zorgt voor een lagere energierekening en een verhoogt wooncomfort. Een koude vloer voelt niet fijn aan voor bijvoorbeeld uw voeten en vocht kan schimmelproblemen en gezondheidsklachten veroorzaken. Op deze pagina leest u alles over het juiste isolatiemateriaal en de plaatsing van het isolatiemateriaal voor houten vloer isolatie.

Uw huis is karakteristiek en beschikt over een mooie houten vloer die een warme uitstraling geeft. Omdat de vloer uitzet en krimpt kunnen er kieren en gaten ontstaan, waardoor de vloer soms koud aan kan voelen en koude lucht door de kieren naar binnen kan komen. Vloerisolatie kan dan uw wooncomfort verhogen. Bovendien helpt houten vloer isolatie ook tegen geluidshinder. Bij een houten vloer hoort u vaak mensen lopen en de vloer kraken, in tegenstelling tot bij een beton vloer. Vloerisolatie remt de geluidshinder, waardoor een groot deel van de geluidsoverlast kan worden voorkomen. Met vloerisolatie sla je dus twee vliegen in een klap: warmte isolatie en geluidsisolatie.

Materialen houten vloer isolatie

Houtvezel

(Op aanvraag)

Voordelen van houten vloer isolatie

Welk isolatiemateriaal is geschikt voor houten vloeren?

U kunt een houten vloer op verschillende manieren isoleren. De manier van isoleren is afhankelijk van wat er onder uw vloer ligt. 

  1.  Als er een betonvloer onder uw houten vloer ligt heeft u betonvloer isolatie nodig.
  2. Als er houten balken onder uw beton vloer liggen (vaak bij oude huizen) kunt u isolatie plaatsen tussen de balken. U kunt dan het beste kiezen voor wol soorten, zoals steenwol, glaswol of minerale wol. Deze producten zijn ademend en voorkomen vochtproblemen. 

PIR is in dit geval minder geschikt om mee te werken, omdat dit materiaal niet ademt. Werken met dit materiaal kan vocht en schimmel als gevolg hebben.

Kruipruimte isolatie onder een houten vloer

Als u een begaanbare kruimruimte heeft kunt u de isolatie plaatsen aan de onderkant van de houten vloer. U kiest hier voor een ademend materiaal, zodat u vocht en schimmelproblemen voorkomt. Ademende materialen zijn wol soorten, zoals glaswol, steenwol of minerale wol. U plaatst de wol soort tegen de onderkant van de vloer tussen de balken en brengt daarna een damp-open folie aan. Op die manier kan de constructie ademen, maar kan vocht niet binnendringen.

Pas op voor een koudebrug! Sluit daarom het isolatiemateriaal zo goed mogelijk aan op elkaar en vul kieren en gaten goed.

Tip: Om er zeker van te zijn dat er geen gaten en kieren ontstaan, kunt u het isolatiemateriaal et wat breder afsnijden, zodat u het materiaal tussen de balken kunt klemmen.

Houten vloer geluid isolatie

Een houten vloer ziet er prachtig uit, maar kan ook veel geluidsoverlast veroorzaken. Het gekraak, gepiep en gestamp van een houten vloer kent iedereen. En kan op zijn zachts gezegd erg storend zijn. Om deze geluidshinder zo veel mogelijk tegen te gaan, helpt het niet om ‘normale’ warmte isolatie te gebruiken. Als u uw houten vloer wilt isoleren om geluidshinder te voorkomen, wordt vaak gekozen voor een zwevende vloer. Daarnaast kunt u werken aan de akoestiek in de ruimte, waardoor galm kan worden vermindert.

Houten vloer isoleren met steenwol

Bij een houten vloer kunt u ervoor kiezen om met steenwol te isoleren. De voordelen van een houten vloer isoleren met steenwol:

Houten vloer isoleren met glaswol

U kunt er ook voor kiezen uw houten vloer te isoleren met glaswol. De voordelen van een houten vloer isoleren met glaswol:

Vloerisolatie met minerale wol

Uw vloer isoleren met minerale wol is een andere optie. Met minerale wol uw vloer isoleren heeft de volgende voordelen: