Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

100% laagste prijs garantie bij Isodirect Vraag hier uw offerte aan!

Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!

Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs

Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00

Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal

Houten vloer isoleren.

Een niet geïsoleerde houten vloer kan veel nadelen hebben: geluidsoverlast, kou of vocht dat door de vloer omhoog komt en warmte dat verloren gaat. Het isoleren van de houten vloer is een redelijk eenvoudige klus dat dus veel voordelen met zich meebrengt. Bovendien is de klus gemakkelijk zelf uit te voeren omdat een houten vloer bestaat uit balken waar het isolatiemateriaal geklemd tussen kan worden.

Op deze pagina leest u alles over het juiste isolatiemateriaal, welke methodes er zijn voor het isoleren van de houten vloer en de plaatsing van het isolatiemateriaal voor houten vloer isolatie.

Houten vloer isoleren

U kunt een houten vloer op verschillende manieren isoleren, namelijk van onderaf via de kruipruimte of van bovenaf. De voorkeur gaat uit naar isoleren via de kruipruimte, omdat u dan vaak gemakkelijker het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer kunt plaatsen dan dat u de hele vloer eerst dient te strippen. Soms is er geen kruipruimte aanwezig, is deze moeilijk begaanbaar, dan is de enige optie om (een deel van) de vloer te strippen. 

Optie 1: isoleren vanuit de kruipruimte (voorkeur)

  • Het isolatiemateriaal wordt vanuit de kruipruimte tegen de vloer geplaatst, tussen de bestaande houten balken.
  • Plaats vervolgens een dampopen folie aan de onderkant.

U kunt ervoor kiezen om een dampremmende folie aan te brengen tegen de onderkant van de vloer als de ruimte vochtig is, maar dit is niet verplicht. 

Optie 2: isoleren van bovenaf

Soms hebben woningen geen of een te smalle kruipruimte om in te werken. In dat geval is het enkel mogelijk om van bovenaf te isoleren. 

  • U stript de bestaande dekvloer, daarna plaatst u een dampremmende folie. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal tussen de bestaande houten balken geklemd en er wordt een nieuwe dekvloer aangebracht.
 
Optie 3: isoleren bovenop de vloer
Wilt u liever niet uw houten vloer openmaken? Dan kunt u bovenop de bestaande houten vloer PIR isolatieplaten plaatsen met daarop OSB-platen. 
 
  • Monteer de PIR platen op de vloer. Lijm vervolgens de OSB platen op de PIR platen. Hierna kunt u eventueel de afwerkvloer plaatsen.

Houten vloer isoleren met PIR platen

U kunt de houten vloer isoleren met PIR platen en vervolgens afwerken met OSB platen. Let erop dat u u hoogte in de ruimte verliest. 

Door het plaatsen van de PIR platen komt de vloer hoger te liggen, waardoor u rekening moet houden met het aanpassen van deuren en kozijnen. 

Isolatie houten vloer

Bij het isoleren van een houten vloer dient u rekening te houden met een aantal factoren. De belangrijkste factor is dat het isolatiemateriaal dat u kiest ademend is. Dit is voor name belangrijk bij het isoleren van onderaf, omdat de vloerbedekking vaak dampdicht is. Wanneer je niet kiest voor een ademend materiaal, dan kan vocht ophopen tussen de isolatielaag en het hout met houtrot als gevolg.

De meest gekozen ademende isolatiematerialen zijn glaswol en steenwol: beide hebben gelijkwaardige eigenschappen, maar glaswol heeft iets betere thermische prestaties en is een stuk goedkoper. Steenwol daarentegen heeft betere akoestische eigenschappen.

Geschikte isolatiematerialen voor houten vloeren zijn:

 
Bij twijfel neemt u contact op met de klantenservice.
Isolatiematerialen

Houten vloer isoleren met glaswol

Houten vloer isoleren met steenwol

Houten vloer isoleren met pir isolatie

Vloerisolatie van bovenaf

houten vloer isoleren van bovenaf

In sommige gevallen is de kruipruimte niet toegankelijk of is er geen kruipruimte aanwezig. Dit is voornamelijk het geval bij oude woningen of woningen in een appartementencomplex. In dat geval dient u vanaf de bovenkant te isoleren. Omdat het isoleren van een houten vloer van bovenaf geen ingrijpende klus is, kunt u dit eenvoudig zelf uitvoeren. Meer weten? Bekijk dan ons stappenplan.

→ Bekijk houten vloer isoleren van bovenaf met glaswol stappenplan

Heeft u een woning met een kruipruimte, maar is die te smal en/of slecht toegankelijk? Dan is er ook de mogelijkheid om de bodem te isoleren met bijvoorbeeld EPS-parels. Dit is minder effectief dan vloerisolatie, maar vaak wel de enige oplossing. Meer weten? Bekijk dan ons artikel over bodemisolatie.

→ Bekijk bodemisolatie

zelf Kruipruimte isolatie onder een houten vloer isoleren

Als u een begaanbare kruipruimte heeft kunt u de isolatie plaatsen aan de onderkant van de houten vloer. Het isolatiemateriaal wordt op die manier geklemd tussen de houten balken vanuit de kruipruimte. Omdat het een niet al te ingrijpende klus is, kunt u het isolatiemateriaal onder de houten vloer ook eenvoudig zelf plaatsen. Meer weten? Bekijk dan ons stappenplan.

→ Bekijk houten vloer isoleren van onderaf met glaswol stappenplan

Kruipruimte isolatie
Houten vloer leggen

Houten vloer geluidsisolatie

Een houten vloer ziet er prachtig uit, maar kan ook veel geluidsoverlast veroorzaken. Het gekraak, gepiep en gestamp van een houten vloer kent iedereen. En kan op zijn zachts gezegd erg storend zijn. Om deze geluidshinder zoveel mogelijk tegen te gaan, is het isoleren van uw houten vloer een simpele maar effectieve oplossing. Isolatiematerialen zoals glas- en steenwol bieden zijn hiervoor dan ook erg goed geschikt, omdat de akoestische eigenschappen van het materiaal zeer goed is. Hierdoor geniet u niet alleen van een verbeterd wooncomfort, maar ook van een stillere ruimte.

Wilt u meer weten over geluidsisolatie? Lees dan ons artikel over geluidsisolatie in het kenniscentrum.

→ Bekijk geluidsisolatie