Isodirect logo horizontaal direct goede isolatiematerialen

Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Houten vloer isoleren.

Het isoleren van de houten vloer is een eenvoudige klus dat veel voordelen met zich meebrengt. Het goed isoleren van de houten vloer zorgt er namelijk voor dat de energierekening daalt, het wooncomfort verbeterd, je schimmel- en vochtproblemen voorkomt en het creëert een stillere ruimte dankzij de akoestiek van isolatiematerialen. Houten vloerisolatie is een lage investering waaruit u veel rendement kunt behalen, bovendien is de klus gemakkelijk zelf uit te voeren omdat een houten vloer bestaat uit balken waar het isolatiemateriaal geklemd tussen kan worden.

Op deze pagina leest u alles over het juiste isolatiemateriaal, welke methodes er zijn voor het isoleren van de houten vloer en de plaatsing van het isolatiemateriaal voor houten vloer isolatie.

geschikt isolatiemateriaal

Voordelen van houten vloer isoleren

Houten vloer leggen visgraat

welke methodes zijn er voor het isoleren van mijn houten vloer?

U kunt een houten vloer op verschillende manieren isoleren, namelijk van onderaf via de kruipruimte of van bovenaf. De voorkeur gaat uit naar isoleren via de kruipruimte, omdat daarmee het hoogste rendement te behalen is. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat de isolatie goed zijn werk doet. Dit gebeurt volgens de volgende methode:

  • Het isolatiemateriaal wordt vanuit de kruipruimte tegen de vloer verlijmd, tussen de bestaande houten balken.

 

Soms hebben woningen geen of een te smalle kruipruimte om in te werken. In dat geval is het enkel mogelijk om van bovenaf te isoleren. Dit kan doorgaans op twee manieren: 

  • De bestaande dekvloer wordt gestript, het isolatiemateriaal wordt tussen de bestaande houten balken geklemd en er wordt een nieuwe dekvloer aangebracht, of;
  • Er komt een nieuwe laag isolatie bovenop de bestaande houten vloer met daarboven een nieuwe laag vloer naar keuze. 

Welk isolatiemateriaal is geschikt voor houten vloeren?

Bij het isoleren van een houten vloer dient u rekening te houden met een aantal factoren. De belangrijkste factor is dat het isolatiemateriaal dat u kiest ademend is. Dit is voor name belangrijk bij het isoleren van onderaf, omdat de vloerbedekking vaak dampdicht is. Wanneer je niet kiest voor een ademend materiaal, dan kan vocht ophopen tussen de isolatielaag en het hout met houtrot als gevolg.

De meest gekozen ademende isolatiematerialen zijn glaswol en steenwol: beide hebben gelijkwaardige eigenschappen, maar glaswol heeft iets betere thermische prestaties en is een stuk goedkoper. Steenwol daarentegen heeft betere akoestische eigenschappen.

Een alternatief voor glas- en steenwol is PIR als vloerisolatie. Dit materiaal is niet ademend, waardoor het belangrijk is dat u controleert of er geen dampremmende folie, isolatielaag of dampdichte vloerbedekking is aangebracht aan de dragende vloer. Bij twijfel neemt u contact op met de klantenservice.

Isolatiematerialen

Houten vloer isoleren met glaswol

Houten vloer isoleren met steenwol

Houten vloer isoleren met pir isolatie

Houten vloer leggen

Houten vloer geluidsisolatie

Een houten vloer ziet er prachtig uit, maar kan ook veel geluidsoverlast veroorzaken. Het gekraak, gepiep en gestamp van een houten vloer kent iedereen. En kan op zijn zachts gezegd erg storend zijn. Om deze geluidshinder zoveel mogelijk tegen te gaan, is het isoleren van uw houten vloer een simpele maar effectieve oplossing. Isolatiematerialen zoals glas- en steenwol bieden zijn hiervoor dan ook erg goed geschikt, omdat de akoestische eigenschappen van het materiaal zeer goed is. Hierdoor geniet u niet alleen van een verbeterd wooncomfort, maar ook van een stillere ruimte.

Wilt u meer weten over geluidsisolatie? Lees dan ons artikel over geluidsisolatie in het kenniscentrum.

→ Bekijk geluidsisolatie

zelf Kruipruimte isolatie onder een houten vloer isoleren

Als u een begaanbare kruipruimte heeft kunt u de isolatie plaatsen aan de onderkant van de houten vloer. Het isolatiemateriaal wordt op die manier geklemd tussen de houten balken vanuit de kruipruimte. Omdat het een niet al te ingrijpende klus is, kunt u het isolatiemateriaal onder de houten vloer ook eenvoudig zelf plaatsen. Meer weten? Bekijk dan ons stappenplan.

→ Bekijk houten vloer isoleren van onderaf met glaswol stappenplan

Kruipruimte isolatie
Vloerisolatie van bovenaf

zelf houten vloer isoleren van bovenaf

In sommige gevallen is de kruipruimte niet toegankelijk of is er geen kruipruimte aanwezig. Dit is voornamelijk het geval bij oude woningen of woningen in een appartementencomplex. In dat geval dient u vanaf de bovenkant te isoleren. Omdat het isoleren van een houten vloer van bovenaf geen ingrijpende klus is, kunt u dit eenvoudig zelf uitvoeren. Meer weten? Bekijk dan ons stappenplan.

→ Bekijk houten vloer isoleren van bovenaf met glaswol stappenplan

Heeft u een woning met een kruipruimte, maar is die te smal en/of slecht toegankelijk? Dan is er ook de mogelijkheid om de bodem te isoleren met bijvoorbeeld EPS-parels. Dit is minder effectief dan vloerisolatie, maar vaak wel de enige oplossing. Meer weten? Bekijk dan ons artikel over bodemisolatie.

→ Bekijk bodemisolatie