Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

100% laagste prijs garantie bij Isodirect Vraag hier uw offerte aan!

Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!

Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs

Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00

Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal

XPS.

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen en is ook wel bekend onder polystyreen hardschuim. Het is een isolatiemateriaal van kunststof en wordt vaak gebruikt bij het isoleren van muren, daken en vloeren. XPS bestaat net als EPS (tempex/piepschuim) uit polystyreen, een restproduct van aardolie. Het heeft een hogere isolatiewaarde en druksterkte dan EPS en is bovendien waterdicht. Hierdoor is dit isolatiemateriaal zeer geschikt voor de isolatie van vochtige ruimtes, zoals de badkamer, de kelder, een sauna of de buitenzijde van een dak. Dit komt door de gesloten celstructuur van de platen.

XPS is een lichtgewicht en stevig isolatiemateriaal. De isolatieplaten zijn niet alleen licht van gewicht, maar ook erg drukvast en daardoor goed beloopbaar. Dit is handig wanneer u tijdens het isoleren op de platen moet staan, bijvoorbeeld bij kelder- en plat dak isolatie. De isolatieplaten zijn brandvertragend gemodificeerd volgens Euroklasse E en hierdoor veilig in gebruik.

Verschil met EPS

XPS komt voor een groot deel overeen met EPS. Echter zijn er wel belangrijke verschillen. XPS is drukvaster met een >200 kPa, waardoor het zwaardere belasting aan kan dan EPS. Een nadeel van XPS ten opzichte van EPS is dat het minder brandwerend is. Het mag eigenlijk niet in aanraking komen met te hoge temperaturen en vuur in het algemeen. Ook is XPS duurder dan EPS. Dit komt omdat het beter isoleert dan EPS en het zeer vochtbestendig is. Hierdoor is het in meer situaties inzetbaar dan EPS.

Twijfelt u tussen PIR, EPS of XPS isolatie? Lees dan over PIR, EPS of XPS isolatie kiezen

Vochtwerend

XPS heeft een andere belangrijke eigenschap, waardoor het veel gekozen wordt voor verschillende toepassingen. Het is namelijk erg vochtwerend. Ideaal voor bijvoorbeeld vochtige ruimtes, in de grond of op platte daken (omgekeerd dak methode). Maar denk ook zeker aan andere oplossingen, zoals zwembaden, vijvers en de isolatie van kelders. Veel isolatiematerialen zijn niet vochtbestendig, zoals glaswol en EPS. Er is hierdoor een folie nodig om tegen vochtproblemen te beschermen. Dit is bij XPS vaak niet nodig, waardoor de installatie van het materiaal makkelijker is.

Toepassingen XPS isolatie

  • Vloerisolatie
  • Kelderisolatie
  • Plafond isolatie
  • (Spouw)muurisolatie
  • Dakisolatie
  • Badkamer Isolatie  

XPS is bij uitstek geschikt voor isolatie bij vochtigheid in de ruimte en als er een zware belasting bovenop komt. Daarnaast wordt dit materiaal veel gebruikt voor de isolatie van platte daken met een warm-dak constructie.

Uitvoeringen XPS isolatieplaten

Er zijn verschillende uitvoeringen van de isolatieplaten wat betreft oppervlakte-afwerking en randafwerking. De platen van Isodirect zijn, afhankelijk van de dikte, leverbaar met drie verschillende randafwerkingen:

  1. Rechte kanten
  2. Sponning
  3. Tand en groef

XPS Isolatie RC waarde

XPS isolatie kunt u in verschillende diktes krijgen, maar welke heeft u nu precies nodig? Het verschil in de diktes zit hem met name in de isolatiewaarde en de RC-waarde van de platen. Hoe dikker de plaat, hoe hoger de waardes. De RC-waarde is de isolatiewaarde die u behaald met de constructie erbij inbegrepen. De echte Rc-waarde is afhankelijk de isolerende werking van het materiaal en de dikte in uw situatie. De Rc-waarde ligt normaal gesproken zo’n 0.5 boven de RD-waarde. Bekijk hieronder een voorbeeld overzicht. 

→ Lees alles over Rd-waarde, Rc-waarde en lambdawaarde

Dikte van de plaat

RD waarde

RC waarde

20 mm

0.6

1.1

30 mm

0.9

1.4

40 mm

1.2

1.7

50 mm

1.5

2.0

Man banner

Kooptip van Tim

Sed pharetra nisl id velit vehicula, as eget euismod arcu blandit. Vestib ulum vitae risus egestas, sed dignmissim as enim nec, as dictum sem. Proin non ante et augue luctus a venenatis at seds rutrum turpis.