Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

XPS

XPS

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen en is ook wel bekend onder polystyreen hardschuim. Het is een isolatiemateriaal van kunststof en wordt vaak gebruikt bij het isoleren van muren, daken en vloeren. XPS bestaat net als EPS (tempex/piepschuim) uit polystyreen, een restproduct van aardolie. XPS heeft een hogere isolatiewaarde en druksterkte dan EPS en is bovendien waterdicht. Hierdoor is dit isolatiemateriaal zeer geschikt voor de isolatie van vochtige ruimtes, zoals de badkamer, de kelder, een sauna of de buitenzijde van een dak. Dit komt door de gesloten celstructuur van XPS.

XPS is een lichtgewicht en stevig isolatiemateriaal. De isolatieplaten zijn niet alleen licht van gewicht, maar ook erg drukvast en daardoor goed beloopbaar. Dit is handig wanneer u tijdens het isoleren op de platen moet staan, bijvoorbeeld bij kelder- en plat dak isolatie. De isolatieplaten zijn brandvertragend gemodificeerd volgens Euroklasse E en hierdoor veilig in gebruik.

XPS verschil met EPS​

XPS komt voor een groot deel overeen met EPS. Echter zijn er wel belangrijke verschillen. XPS is drukvaster met een >200 kPa, waardoor het zwaardere belasting aan kan dan EPS. Een nadeel van XPS ten opzichte van EPS is dat het minder brandwerend is. XPS mag eigenlijk niet in aanraking komen met te hoge temperaturen en vuur in het algemeen. Ook is XPS duurder dan EPS. Dit komt omdat XPS beter isoleert dan EPS en het zeer vochtbestendig is. Hierdoor is het in meer situaties inzetbaar dan EPS.

Vochtwerend XPS​

XPS heeft een andere belangrijke eigenschap, waardoor het veel gekozen wordt voor verschillende toepassingen. Het is namelijk erg vochtwerend. Ideaal voor bijvoorbeeld vochtige ruimtes in de grond of op platte daken (omgekeerd dak methode). Maar denk ook zeker aan andere oplossingen, zoals zwembaden, vijvers en de isolatie van kelders. Veel isolatiematerialen zijn niet vochtbestendig, zoals glaswol en EPS. Er is hierdoor een folie nodig om tegen vochtproblemen te beschermen. Dit is bij XPS niet nodig, waardoor de installatie van het materiaal makkelijker is.

Toepassingen XPS isolatie​

  • Vloerisolatie
  • Kelderisolatie
  • Plafond isolatie
  • (Spouw)muurisolatie
  • Dakisolatie
  • Badkamerisolatie  
 

XPS is bij uitstek geschikt voor isolatie bij vochtigheid in de ruimte en als er een zware belasting bovenop komt. Daarnaast wordt dit materiaal veel gebruikt voor de isolatie van platte daken met een warm-dak constructie.

Uitvoeringen XPS isolatieplaten​

Er zijn verschillende uitvoeringen van de isolatieplaten wat betreft oppervlakte-afwerking en randafwerking. XPS isolatieplaten van Isodirect zijn, afhankelijk van de dikte, leverbaar met drie verschillende randafwerkingen:

  1. Rechte kanten
  2. Sponning
  3. Tand en groef
 

De isolatieplaten die voorzien zijn van een tand en groef zorgen voor een goede onderlinge aansluiting zonder koudebrug. De oppervlakte afwerking verschilt ook. Bij Isodirect kunt u XPS isolatieplaten met een gladde structuur of met een wafelstructuur kopen.

De XPS isolatieplaten met een gladde structuur zijn bijvoorbeeld te gebruiken voor dakisolatie en kelderisolatie. De platen zijn bovendien eenvoudig direct te verlijmen op muren en plafonds. Op de isolatieplaten met een wafelstructuur kan direct gepleisterd worden. Dit maakt de platen met een wafelstructuur ideaal om een buitenmuur te isoleren van buitenaf. U kunt dan namelijk direct op de platen stuc aanbrengen. Zo heeft u uw woning snel van een afwerklaag voorzien.

Isodirect levert de meest gebruikte uitvoeringen XPS isolatieplaten direct uit voorraad. Alle overige uitvoeringen (andere dikte, oppervlakte afwerking, randafwerking) zijn op aanvraag leverbaar. Veelal binnen enkele werkdagen. Heeft u vragen over het gebruik van XPS isolatieplaten, bent u op zoek naar afwijkende maten, uitvoeringen en/of grote hoeveelheden? Neem dan gerust contact met ons op.